סגור
מתוך הסרט החייל הנעלם פנאי
“החייל הנעלם". המנון מלחמה מסחרר (צילום: באדיבות פסטיבל הקולנוע)

דרמה צבאית או מיוזיקל היסטורי: ההמלצות החמות ליום הקולנוע הישראלי

יום הקולנוע הישראלי חוזר היום עם היצע נהדר של סרטים ישראליים ב־10 שקלים. אם עוד לא ראיתם את "שבע ברכות", "גן קופים" ו"לרוץ על החול" - זו ההזדמנות שלכם, ואם כבר ראיתם - הנה כמה סרטים שזו הזדמנות לראות לפני כולם

היום יום הקולנוע הישראלי עם סרטים ב־10 שקלים. אחרי שעזר לשקם את הקופות בעקבות הקורונה, מגיע יום הקולנוע להחזיר את הקהל לאולמות אחרי המלחמה שבלמה את מכירות הכרטיסים הנאות בתקופת החגים, כשהקולנוע המקומי זכה להתאוששות בריאה. אז אם עוד לא ראיתם את "שבע ברכות", "גן קופים" ו"לרוץ על החול", זו ההזדמנות שלכם להשלים את הצפייה בשלושת הלהיטים האחרונים של הקולנוע הישראלי. ואם כבר ראיתם, הנה כמה סרטים שזו הזדמנות לראות לפני כולם:
"החייל הנעלם". סרטו של דני רוזנברג שזכה בסוכות בפרס הסרט הטוב ביותר בפסטיבל חיפה, יתואר בתקצירים כדרמה צבאית אבל הוא למעשה סרט אקשן היפראקטיבי ונבואי, שמתחיל במלחמה בעזה כשחייל אחד חווה התמוטטות ומחליט לקום ולברוח משם בשיא המהירות ומגיע לתל אביב שנמצאת תחת התקפת טילים. עידו טאקו, השחקן הראשי, רץ במהירות שלא היתה מביישת את טום קרוז, ואז על אופניים, ואז בשחייה, והוא בורח מהמלחמה ונעלם למפקדיו ומשפחתו, שבטוחים שהוא נחטף על ידי חמאס. הסרט צולם שנה לפני המלחמה, והוא עכשיו רלבנטי מתמיד, ויכול למשוך אליו קהל צעיר, חיילים ומילואימניקים, שיראו בו את המנון המלחמה שלהם. ואקטואליה בצד, זה פשוט סרט עם אנרגיה קולנועית וירטואוזית מסחררת, ואחד הסרטים הישראליים המצוינים שנעשו כאן באחרונה.
"המנצחים". הסרט הזה יוצא לבתי הקולנוע בסוף השבוע הקרוב וזו הזדמנות להמר עליו במחיר מוזל. סרט הביכורים של אלירן פלד הוא מיוזיקל צבעוני עם שירים וריקודים שמתרחש בימים שאחרי מלחמת ששת הימים. מה שמתחיל כמו סרט הירואי על גבורה ומלחמה מתגלה כטקסט אירוני ואף ציני על צלקות וטראומות ועל כך שבעוד על הבמה שרים ורוקדים, בחיים כואבים ובוכים. אני עוד לא יודע להגיד אם אני אוהב את הסוף שלו או לא, אבל הוא בהחלט אמיץ. בסרט לא אחיד ולא לחלוטין מגובש צריך לומר לזכותו שיש בו כמה רגעים מוזיקליים מצוינים ומפתיעים.
2 צפייה בגלריה
מתוך הסרט המנצחים פנאי
מתוך הסרט המנצחים פנאי
“המנצחים". אמיץ ומפתיע
(צילום: סער מזרחי)
"ברווזים". מצביעי האקדמיה לחלוטין פספסו את הסרט הזה, שמשלב כמה סיפורים המתרחשים בשכונת התקווה. יש בו משהו מאוד מקורי ויש בו לפחות סיפור אחד (עם ארז דריגס ורינת מטטוב) שהוא פשוט מצוין. זו הזדמנות להפוך אותו לסרט פולחן ומהר כי הסרט נראה בסכנת היעלמות.
***
ולבסוף עצה: עם 10 שקלים לכרטיס, עשו לכם פסטיבלי קולנוע קטנים. למשל, דאבל פיצ'ר ריימונד אמסלם. ביום הקולנוע תוכלו לצפות בשניים מהסרטים שעליהם זכתה אמסלם בפרסי אופיר: "הבית ברחוב פין", שעליו זכתה בפרס אופיר לשחקנית משנה כבר ב־2021, ו"שבע ברכות", שעליו זכתה כשחקנית ותסריטאית. זהירות: "הבית ברחוב פין", העוסק בעולם הזנות והסמים בדרום תל אביב, הוא סרט קודר וקשה. או דאבל פיצ'ר ידין גלמן, השחקן והלוחם שנפצע קשה ב־7 באוקטובר ומאז נמצא בתהליכי שיקום. תראו אותו גם ב"המנצחים" וגם ב"ארוגם ביי". או טריפל פיצ'ר של דרמות היסטוריות תקופתיות עם "תוכנית א'" (שואה), "יוני 0" (משפט אייכמן) ו"המזח" (מלחמת יום כיפור). המלחמה בעזה תעניק לכל הסרטים האלה רלבנטיות ועוצמה.
2 צפייה בגלריה
מתוך הסרט ברווזים פנאי
מתוך הסרט ברווזים פנאי
אמסלם ב"שבע ברכות" (מימין) וב"הבית ברחוב פין". זכתה בפרסים
(צילום: מריה ברודקין, באדיבות סרטי יוניטד קינג)