הבייבי של וופי גולדברג: רשת ערוצי ספורט לנשים
הבייבי של וופי גולדברג: רשת ערוצי ספורט לנשים
הכוכבת האמריקאית יזמה את הקמת AWSN, רשת ערוצים גלובלית שתשדר אך ורק אירועי ספורט של נשים ותוכניות על נשים שעוסקות בספורט. המטרה לדבריה: "להכניס את הנשים למסיבה שהן מעולם לא הוזמנו אליה"
וופי גולדברג נשאלה לאחרונה מהו אחד הדברים בהם היא הכי גאה במהלך חייה. תשובתה של המגה סטרית הייתה כי בתה אלכס כמובן עומדת בראש הרשימה. מיד לאחר מכן השחקנית, שמתקרבת כבר לגיל 70 ושמאחוריה קילומטרז' עצום של עשייה קולנועית ואקטיביזם חברתי, דיברה על מיזם חדש ופורץ דרך שהיא הגתה ואף מובילה: ערוץ ספורט בינלאומי לנשים.
את הקמפיין ל-AWSN - All Women Sports Network, רשת ערוצים גלובלית עצומה שתפוצתה מכוונת כרגע ל-65 מדינות ברחבי תבל, השיקה גולדברג כשבידיה מונח כדורסל ממותג בצבעי הרשת החדשה. המטרה, כפי שגולדברג הצהירה היא "להכניס סוף כל סוף את הנשים למסיבה שהן בעצם מעולם לא הוזמנו אליה".
כוונתה עם יצירת הערוץ, אליו רתמה גם את אחת מענקיות בריאות הציבור האמריקאית, היא ליצור פלטפורמה חובקת עולם שתשדר אך ורק אירועי ספורט של נשים וכל עיסוקה מסביב לשעון יהיה נשים העוסקות בספורט.
"אנחנו לא רק נסקר ספורט", הבטיחה גולדברג, "אלא נביא סרטים דומקנטריים על נשים שעוסקות בספורט. סרטים משמעותיים ומעניינים, כמו איך למשל הומצאה חזיית הספורט, שנדחקו עד היום לשולי השידורים ומהדורות החדשות ולא זכו לתהודה". באופן מפתיע, אפילו חלק מהמדינות השמרניות במזרח התיכון כבר מפיצות את התכנים שכוללים כל סבב או ליגה של נשים שניתן להעלות על הדעת באינספור ענפים.
הרעיון פורץ הדרך של גולדברג לא נולד יש מאין. לדבריה, עוד בילדותה חלמה להיות שחקנית הוקי אך שום דבר בסביבתה לא יכול היה לאפשר זאת. "ספורט היה מיועד אז רק לבנים", סיפרה בסרטון לקידום המיזם שלה, "זה בכלל היה בלתי מתקבל על שילדה תלך ותשחק הוקי". את אחיה של גולדברג דווקא עודדו לעסוק בספורט והיא, כך מתברר כעבור עשרות שנים, היתה מביטה בו בקנאה כשהלך להתאמן. "התפיסה שנשים לא מתעניינות בספורט היא פשוט לא נכונה", הסבירה בראיון, "הדברים שקשורים לספורט ושנשים רוצות לראות בטלוויזיה פשוט לא קיימים. ותאמינו לי, אני יודעת דבר או שניים על טלוויזיה".
הדברים שמשמיעה גולדברג אינם מנותקים מהמציאות. תחושת השוויון בין המינים אולי מרחפת באוויר בשנים האחרונות כחלק ממאבקן התמידי של הנשים כנגד אפלייתן, אך המציאות בפועל היא שספורט הנשים, גם בעת הכל כך מודרנית ושוויונית בה אנו לכאורה חיים, מודר כמעט לחלוטין מהמסכים והרדיו. קשה להאמין? מספיק לקרוא את מסקנותיו של מחקר ארוך טווח שביצעו שני חוקרים אמריקאים מאוניברסיטת דרום קליפורניה ב-30 השנים האחרונות, כדי להבין שכמעט בכל ערוץ טלוויזיה גדול ומשמעותי, "עדיין לוחצים על כפתור 'השתק' כשמדובר בספורט נשים", כפי שהדגימו מחבריו.
עד כמה גרוע מצב ייצוגו של ספורט הנשים על המרקע ילמדו הנתונים: אם ננעץ סיכה בארה"ב, אחת המדינות בהן ערכי השוויון הם המדוברים והנאכפים ביותר, הרי שמתגלה תמונה בה שידורים של ספורט נשים או בכלל עיסוק כלשהו בספורט נשים, מהווים רק 5% מנפח שידורי הספורט הכוללים. בבריטניה, כמו גם במדינות אירופיות אחרות שמגדירות עצמן נאורות ומתקדמות מבחינה מגדרית, התמונה לא ממש שונה.
פרופסור שריל קוקי, אחת החוקרות שחתומות על מסקנות המחקר שבוצע בארה"ב מול רשתות הטלוויזיה הענקיות שמובילות את שיח הספורט העולמי, ציירה תמונה עגומה מאוד: "80% מתוכניות החדשות ומבזקי הספורט שבדקנו במחקר שלנו, לא הקדישו אפילו רגע אחד לספורט נשים. הנתונים האלו קריטיים כשמסתכלים על התמונה הגדולה בה נערות ונשים מנסות להשיג הזדמנויות, משאבים ואפילו משכורות שוות לאלו של הגברים".
גם מהרשתות החברתיות ובדיוורים הישירים אותם מטפחים אותם ערוצי הענק, עלתה במחקר תמונה לא מעודדת. למרות שלא מדובר בשידורי פריים טיים, הנוכחות של תוכן אודות ספורט נשים בקושי התקרבה ל-10% מכלל הפרסומים על ספורט.
וזה בדיוק מה שגולברג מפנטזת לשנות. היא מבקשת לחולל שינוי תודעתי עמוק בדרך שבה העולם תופס את ההשתתפות של נשים בספורט. "אני מרגישה שהזדקנתי מאוד לאחרונה ופשוט נמאס לי לחכות", התוודתה בפני כתב של CNN. לדבריה, וכך ענתה בכל פעם שנשאלה על המיזם, הרעיון המהפכני ליצירת AWSN מסתובב בראשה כבר 16 שנים לפחות, על אף שהיא אינה בהכרח אישיות ספורטיבית.
"אני עובדת על העניין הזה בפועל לפחות 11 שנים", הודתה גולדברג שהופכת בתקופה האחרונה להיות קולן של מאות אלפי ספורטאיות מסביב לעולם. "אני ממש מקווה לחולל שינוי משמעותי בסוף הדרך", אמרה, "הפרויקט הזה עשוי עוד להתפתח למשהו מאוד משמעותי בעתיד. משמעות שאולי אני אפילו לא אהיה כאן כדי לראות. מאוד מרגשת אותי המחשבה שאולי מה שאני עושה כעת הוא בעצם לתקוע יתד בעתיד".