סגור

הדוקו על קברט הנשים האוקראיני הפך אקטואלי מתמיד

הסרט "שבע נשים יוצרות למלחמה" עוקב אחר הקברט "בנות דאח" בזמן הפלישה לחצי האי קרים; "זה הזמן להשמיע את קולנו"

שבע נשים אוקראיניות מנגנות, שרות ורוקדות, משלבות פולקלור מקומי עם שירים באנגלית, צרפתית, רוסית וגרמנית, מערבבות טקסטים של טאראס שבצ'נקו, וויליאם שייקספיר, יוסף ברודסקי וצ'ארלס בוקובסקי - הכל כדי להביע מחאה על מה שקורה בארצן. הן זועקות את קולן וכאבן באולמות התיאטרון וגם ברחובות באומץ רב, כשברקע תמונות מרחובות אוקראינה הבוערים.
ברוכים הבאים לקברט הפוליטי "בנות דאח" (Dakh), שמשלב בין שמחת החיים ואימת המלחמה ההרסנית, ומונצח כעת בסרט הדוקומנטרי "שבע נשים יוצאות למלחמה" ("Roses") של הבמאית האוקראינית אירנה סטצנקו, שיוקרן ב־31 במרץ בהיכל התרבות תל אביב, במסגרת פסטיבל הקולנוע "אפוס" לסרטי תרבות ואמנות. הסרט צולם אמנם ב־2014, כשרוסיה פלשה לחצי האי קרים, אבל עכשיו, לאור התלקחות המלחמה עם רוסיה, הפך אקטואלי מתמיד.
הסרט מציג מהפכה דרך עיניהן של האמניות, העיניים הנשיות, וחוגג את החיים ולא מעשי גבורה. "המדינה שלנו אף פעם לא היתה תוקפנית, תמיד הגנו על עצמנו", אומרת אחת הגיבורות בסרט, וחברתה מסבירה כי "אמנות היא נשק". סטצנקו מסכימה. "אמנות היא נשק בדרכי שלום, שלא כמו פרופגנדה", היא אומרת בשיחת וידיאו ל"כלכליסט". "מלחמה לא נעשית רק בידי חיילים שנלחמים אלא גם על ידי תרבות. אמנות היא דרך להגן על הזהות הלאומית. חלק גדול מהקונפליקט במלחמה נובע מכך שרוסיה רצתה להטמיע את התרבות האוקראינית בתוך הרוסית וליצור אשליה שהיא לא קיימת. אבל זה לא נכון, לאוקראינה יש תרבות חזקה משלה, שמלאה באהבה ואנושיות, וזה מה שהופך לכלי עם כוח בשעת מלחמה"
2 צפייה בגלריה
מתוך הסרט הדוקומנטרי שבע נשים יוצאות למלחמה פנאי
מתוך הסרט הדוקומנטרי שבע נשים יוצאות למלחמה פנאי
"שבע נשים יוצאות למלחמה". "תמיד הגנו על עצמנו", אומרת אחת הגיבורות בסרט

"שבע נשים יוצאות למלחמה" הוא סרט הביכורים של סטצנקו (46), שנמצאת בימים אלה במערב אוקראינה עם שני ילדיה הקטנים לאחר שנמלטה מקייב. בעלה, צלם קולנוע שגם צילם את סרטה, נשאר לתעד את המלחמה. "הרבה יוצרים מצלמים עכשיו בקייב ובחרקוב סרטים על המצב. אני ממש מקווה שהמצב לא יחמיר ואיאלץ לעזוב את המדינה. אני לא רוצה להיות פליטה", היא אומרת. "אנו נמצאים במקום רגוע יחסית".
יש פעילויות והתארגנויות של קבוצות אמנים באוקראינה עכשיו?
"רוב האמנים מעורבים במלחמה בדרך זו או אחרת. אמנים, מוזיקאים, במאים ושחקנים לוחמים עם הכוחות האוקראיניים או מסייעים בהגנה אזרחית מקומית המבוססת על גיוס מתנדבים ביישובים, כי זו הדרך היחידה שאפשר להיות חלק ולעזור להגן על הערים, במיוחד בקייב ובחרקוב. יש גם הרבה יוצרים דוקומנטריים שמצלמים פרויקטים שונים על המלחמה. אני מכירה כמה ציירים שמפרסמים יצירות כדי לתמוך במאבק או לגייס כסף עבורו. אני בעצמי כותבת תסריט שיהיה חלק מפרויקט דוקומנטרי שקשור למצב.
"הרבה פסטיבלים מעוניינים כעת לערוך ולהוציא לאור מחדש יצירות אוקראיניות במקום להקרין סרטים רוסיים, אפילו כאלה שהם אנטי פוטין, כי זה לא הזמן להשמיע את הקול הרוסי, אלא את האוקראיני. כרגע הם הורגים את האנשים שלנו והורסים את הערים שלנו, וזה לא מתקבל על הדעת למצב את הרוסים כקורבנות של פוטין כמו שאנחנו קורבנות שלו. זו לא אותה רמה".
2 צפייה בגלריה
הבמאית האוקראינית אירנה סטצנקו פנאי
הבמאית האוקראינית אירנה סטצנקו פנאי
סטצנקו: רוסיה רצתה ליצור אשליה שאין תרבות אוקראינית. אבל זה לא נכון, יש לנו תרבות חזקה, שמלאה באהבה ואנושיות, וזה כלי עם כוח בשעת מלחמה"
את בקשר עם “בנות דאח”?
"לא, אבל אני יודעת שעד הרגע האחרון הן עוד הופיעו באוקראינה, ורואה במדיה החברתית שהן עושות הרבה פעילות התנדבותית. כך אני מבינה שהן בסדר".