סגור
ה תיאטרון ה לאומי הבימה

תביעה נגד הנהלת הבימה לשעבר ונושאי משרה: "השאירו בור של 100 מיליון שקל חובות"

"הבימה התנהלה במשך שנים בדרך של כיבוי שריפות תוך התעלמות מהעובדה שהיא מצויה בגירעון מתמשך", כך לפי כתב תביעה שהוגש ביום חמישי לביהמ"ש המחוזי נגד אודליה פרידמן ששימשה כמנכ"לית התיאטרון וחברי הדירקטוריון

תיאטרון הבימה, באמצעות הנאמנים עו"ד דורית לוי טילר ורו"ח חן ברדיצ'ב, המשמשים כמנהלים מיוחדים, הגיש ביום חמישי לבית המשפט המחוזי בתל אביב תביעה נגד מנהלים, נושאי משרה ודירקטורים לשעבר, בשל מחדלים ורשלנות שהובילו את התיאטרון לגירעון וחובות של עשרות מילוני שקלים. בין הנתבעים אודליה פרידמן שכיהנה כמנכ"לית התיאטרון (2011-2019), בעלי משרה בכירה, חברי דירקטוריון והפניקס חברה לביטוח שביטחה את הבימה.
"הבימה התנהלה במשך שנים בדרך של כיבוי שריפות תוך התעלמות מהעובדה שהיא מצויה בגירעון מתמשך ושהיא לא יכולה לשלם לנושים את ההתחייבויות שהיא נוטלת", אמרה לכלכליסט לוי טילר. "היא המשיכה ליטול התחייבויות תוך ידיעה ברורה שאי אפשר יהיה לעמוד בהן, והותירה בסופו של דבר בור עמוק של 100 מיליון שקלים חובות. אנחנו הנאמנים עשינו הסדר נושים ואולי נצליח לשלם 10% מהחובות לנושים. אבל החלק הטוב הוא שהצלחנו להציל את התיאטרון והעברנו את הבימה לידיים של עיריית תל אביב. החובות הם חובות והנושים הם נושים ואף אחד לא ירפא אותם, אלא אם בית המשפט יקבע שהרשלנות של מי שניהל את התיאטרון באותן שנים (המנכ"לית אודליה פרידמן, הסמנכ"ל בני צרפתי והדירקטוריון) ותחייב אותם, או את חברת הביטוח שלהם, בפיצוי כזה או אחר".

1 צפייה בגלריה
פנאי אודליה פרידמן
פנאי אודליה פרידמן
אודליה פרידמן
(צילום: אוראל כהן)
התיאטרון הלאומי הבימה מצוי בפירוק ובהסדר נושים המתנהל בבית המשפט המחוזי . צו פירוק ניתן לחברה ב-20.12.20. בכתב התביעה נכתב "בית המשפט מתבקש לזמן את הנתבעים לדיון ולחייבם כולם או חלקם, ביחד ולחוד, לשלם לתובעת סך של 10 מיליון שקל לקופת הפירוק וזאת עקב מחדליהם ורשלנותם אשר גרמו נזק לתובעת בסך העולה על סך הנתבע".
עוד נכתב כי "הנתבעים במהלך כהונתם כנושאי משרה וכדירקטורים, הפרו את חובות הזהירות שלהם כלפי החברה וברשלנותם גרמו לנזקים כספיים קשים, עד אשר הוגשה כנגד התיאטרון בקשה לפירוק. במסגרת תפקידם יצרו הנתבעים בשם החברה במשך שנים חובות והתחייבויות כספיות אשר לא אפשרו התנהלות עסקית שוטפת ומקובלת: התנהלותם במתכונת של 'כיבוי שריפות' תוך המחאת תקבולים עתידיים, הלוואות למימון משכורות ומימון שוטף, נטילת התחייבויות והתקשרות בהסכמים שאין ביכולת החברה לקיים, מחדלים רשלניים אשר הביאו בסופו של יום לקריסת החברה.
"אופן הניהול על ידי הנתבעים הביא את החברה למצוקה תזרימית קשה, מתמשכת וקבועה שהובילה באופן בלתי נמנע להפרה עקבית של התחייבויותיה כלפי יוצרים, שחקים, ספקים, עובדים, נותני שירותים ועוד. כמו כן ניתנו אישורים לניכוי כספים ממשכורות עובדים ללא העברתם ליעדם וביצוע פעולות נוספות שלא על פי הדין".
בתביעה צוין גם דו"ח מבקר המדינה מ-2019 ממנו עולה כי החברה לא עמדה בתנאים שנקבעו בהסכם ההבראה שנחתם מול הממשלה ב-2012 ובלוח הזמנים עליו התחייבה.
מניתוח תביעות החוב שהוגשו נכון לתאריך 19.1.22 היקף החובות של הבימה הגיע לסך של כ-72 מיליון שקל. מחקירה כלכלית שערכו הנאמנים לבחינת הסיבות לקריסת התיאטרון מתברר כי הפעילות ההפסדית המהותית היתה בשנים 2018-2019 והיא זו שגרמה להבימה להגיע למצב של חדלות פירעון ולקפיצה של הגירעון המאזני לסך של 55 מיליון שקל.
עוד עולה מהחקירה הכלכלית כי סטטוס ההתחייבויות במאזן הכספי לשנת 2020 מראה כי ההתחייבויות השוטפות מגיעות לסך של כ-71 מיליון שקל וההתחייבויות לזמן ארוך בסך של כמעט 30 מיליון שקל. בבחינת ההכנסות של הבימה בחלוקה לשנים, ניתן לראות שבשנת 2019 היתה ירידה משמעותית של כ-20 מיליון שקל.
כזכור, ב-2019 מינה השופט איתן אורנשטיין את עו"ד דורית לוי טילר ורו"ח חן ברדיצ'ב כנאמנים לתיאטרון הלאומי, ואמר כי ניצבת בפניהם משימה לא פשוטה לדאוג שהמסך של הבימה לא יירד. אז הגדיר את התיאטרון כ"חברה מדממת וחדלת פירעון". בנוסף קבע אורנשטיין כי אין ביכולתה של ההנהלה הקודמת (פרידמן, צרפתי והדירקטוריון) ליזום ולממש הסדר הבראה, ומשכך החליט למנות נאמנים אשר יקבלו את המושכות של ניהול הבימה, יפקחו על התנהלותה ויגבשו הסדר נושים.
הנאמנים פנו בזמנו לנעם סמל בבקשה לנהל את התיאטרון ולהוציא אותו מהמצב הקשה בו היה נתון. בית המשפט אישר את המינוי וסמל נכנס לתפקידו, אותו יסיים בשבועות הקרובים ויעביר את השרביט למנכ"ל הנכנס דני וייס. סמל ניהל את התיאטרון לצדו של המנהל האמנותי משה קפטן, הוביל לפני שנה וחצי יחד עם הנאמנים, שח"ם ומשרד התרבות והספורט את המהלך של העברת הבימה לבעלות עיריית תל אביב יפו וכיום היא פועלת כתאגיד עירוני חדש.
העירייה מינתה דירקטוריון חדש לתיאטרון הלאומי הבימה בראשו זיוה פתיר, אשר כיהנה למעלה מעשור כמנכ"לית מכון התקנים ומכהנת כיום כחברה בדירקטוריונים רבים. סמל מונה לראש מנהלת המעבר במעמד של מנכ״ל.