הרפת מרמת הגולן שמגדלת בקר אורגני: "יש לזה דרישה"
הרפת מרמת הגולן שמגדלת בקר אורגני: "יש לזה דרישה"
לראשונה נמכר בישראל בשר בקר אורגני מקומי. רשת מרינדו הקימה חווה של 200 פרות שניזונות רק מחציר וזרעים אורגניים ולא צורכות אנטיביוטיקה. מחיר נתח אנטרקוט בינתיים בשמים אך המנכ"ל לא מודאג: "יש פריקים לדבר הזה והכל יימכר"
ירקות, פירות, דגנים, עוף, ביצים ובעצם כמעט כל מוצר אפשר למצוא על המדף תחת תו התקן האורגני. והנה, כמה מפתיע, דווקא בשר בקר אורגני מגידול מקומי לא היה לנו עד היום.
הרפת ביישוב נוב שברמת הגולן, של רשת מרינדו הוותיקה, היא, אם כן, הראשונה שעונה לתקן, שכמו שאומר המנכ"ל ערן לבני "כמעט שהומצא לכבודנו", בהיעדרו של בשר כזה על המדף עד היום. "בתקנון האורגני", הוא אומר, "כתוב המון על ירקות ויש פסקה קטנה על בקר".
מה זה בכלל בשר אורגני?
"זו פרה שלא מקבלת אנטיביוטיקה וניזונה מאוכל אורגני. היא מגיעה אלינו כעגלה 'רגילה' בגיל 4-3 חודשים, הופכת לאורגנית אצלנו, וניזונה שנה לפחות מאורגני בלבד: חציר ותוספי מזון שאלו גרעינים אורגניים כמו גרעיני תירס או כותנה ואחרים".
תירס אורגני? זה יקר.
"מאוד. לכן, בין השאר, גם הבשר יהיה יקר מאוד בסוף. עלות הגידול של עגלה כזו היא 40% יותר מהרגיל. והגידול נמשך שנה כדי שייחשב לאורגני. רוב האוכל האורגני לבקר הוא מיובא. אנחנו מנסים להשיג מקומי — אבל לא מצליחים כרגע חוץ מגרעיני כותנה אורגניים. חוץ מהתזונה, הפרה גם לא מקבלת אנטיביוטיקה משום סוג. לא מניעתית כמו שמקבלות פרות רגילות וגם לא כשיש מחלה".
כשאני אוכל בשר רגיל, אני אוכל הרבה אנטיביוטיקה?
"המון. באורגני, אם הפרה חולה, היא יוצאת מהמחזור האורגני שלנו, כי אין לך יכולת טיפול. אתה חייב שהחווה גם תהיה יבשה מאוד, כדי שהפרה לא תקבל דלקת ריאות, וחוץ מזה, שטח המחיה שלה הוא פי 1.5 יותר גדול מאשר של פרה רגילה".
הפרות לא מסתובבות בחוץ?
"לא. רק ברפת", מסביר לבני. "יש מעט מאוד פרות שרועות חופשי בארץ. יש בעיה עם להיות בחוץ.למשל, בגלל תקנות איכות הסביבה, לפרות אסור לשוטט בחוץ כשיורד גשם, כי ההפרשות שלהן מחלחלות ומזהמות את הקרקע. כדי שתבין עד כמה זה עוד יותר מסובך: בבית המטבחיים צריך להפריד ולנקות ולחטא לגמרי כשמתעסקים בבשר אורגני, כדי שאפילו הדם לא יתערבב".
הרפת האורגנית של מרינדו כוללת בכל רגע נתון 200 פרות בלבד (מבין אלפי הפרות שמגדלת הרשת ב־16 רפתות), ומחיר הנתחים — שנמכרים בשמונה הסניפים הרשת הוותיקה ובאתר שלה — יקר בהתאם: פילה עולה 415 שקל לק”ג; אנטרקוט, 339 שקל לק”ג; סינטה, 259 שקל לק”ג והמבורגר, 129 שקל לק”ג. לבני אומר שמי שכבר קונים אורגני, ויש לא מעט, מחפשים את החלקים היוקרתיים יותר. "אתה לא רוצה לשמוע כמה עולה ואגיו", הוא מחמיר את המצב. כמה? אני מתעקש. "אנטרקוט ואגיו עולה 499 שקל לק”ג. ואני מוכר כל מה שיש לי".
למה בעצם אתם מתעסקים עם בקר אורגני שהוא נישה של הנישה?
"כדי להיות מיוחדים, אני מודה. בשביל יתרון יחסי מול המתחרים. כדי להיות הבוטיק הכי חדשני והכי מיוחד בארץ. זה פרויקט של 5 מיליון שקל רק כדי להתחיל למכור בשר אורגני. ויש לזה דרישה, אם אתה תוהה. הכל יימכר".
למרינדו יש שמונה סניפים, כולל הסניף המקורי בעין גב שבו יש גם מסעדה כבר שנים. את החברה הקימו ב־2003 רועי תבור ואיתמר קנדריק ולפני שנתיים היא נרכשה על ידי משפחת דה לוי, יבואני בקר וצאן מאירופה. לבני (52) הוא המנכ"ל בארבע וחצי השנים האחרונות, וכשהוא נשאל כמה רווח הבשר המקומי בכלל, הוא משיב ש"בקר מקומי מספק בין 18% ל־30% מכלל תצרוכת הבקר בארץ. כל השאר מגיע טרי, קפוא או חי. מרינדו מביאה רק בקר חי המהווה 70% מצריכת הבקר בארץ ורוב הבקר שלנו מגיע מרומניה ופורטוגל'.
איך משפיעה המלחמה על צריכת הבקר ועל הפרות ברפת האורגנית שברמת הגולן?
"צריכת הבשר בארץ לא ירדה מאז שהתחילה המלחמה", הוא מפתיע. "רק בתחילת המלחמה היתה קצת ירידה. לא אצלי, אגב, אצלנו היתה עלייה, כמו בקורונה — אנשים, ברגע שמתחילה מלחמה או אי־ודאות אחרת, קודם כל אוגרים. מקפיאים. בנוב אין אומנם הרבה נפילות מסוריה והפרות ברפת ולא בשטח. אבל הן שומעות את הפיצוצים ונכנסות לסטרס. הן נעות באי־קט טוטאלי. כמו בן אדם".
אתה לא מרגיש לא נעים לדבר איתי על כל המותרות האלה בזמן הזה?
"אני מרגיש חרא עם מה שקורה במדינה. אני אלוף משנה במילואים, שירתי בגולני ובכל המלחמות עד היום וכולי מנוקב (הוא מראה לי את הצלקות), יש לי בן בעזה וגיסתי פונתה מחניתה. אני אני תורם 10% מהרווחים של המבצעים לחיילים, קושר סרט צהוב על כל אריזה, נתתי בשר לרן שמואלי ממסעדת 'קלארו' כדי שיכין לחיילים. אבל אני גם יודע שאין ברירה והחיים חייבים להימשך. מה אתה רוצה שאעשה? שאפסיק לחיות? לעבוד? החבר'ה מחניתה לא יקנו עכשיו בשר אורגני כנראה, אבל ביומיום הם גרופים של זה וכשיחזרו גם הם יקנו את זה, והנישה הקטנה הזו תגדל ואז עלויות הגידול שלה ירדו — כפועל יוצא".
אחרי שחזרתי הביתה הכנתי לעצמי את הדוגמאות האורגניות שלבני נתן לי, נתחי אנטרקוט ופיקניה. אלה שניים מהנתחים הטובים ביותר שיצא לי לטעום. אני אומנם לא אעבור לבשר אורגני מהיום, גם כי אין לי תקציב לזה. אבל בכל מקרה, זה נורא טעים. ובאשר לבריאות, ובכן, בימינו מסוכן לחיות בכללי. אז אם כבר חיים, תתפנקו. ואם אתם יכולים להרשות לעצמכם, על הדרך תתמכו בחקלאות מקומית. שהיא לא רק עגבניות.