אמנים למען אמנים: הקרן שמגייסת כספים לענף שנפגע מהמלחמה
אמנים למען אמנים: הקרן שמגייסת כספים לענף שנפגע מהמלחמה
פוסט בפייסבוק הוליד קרן חדשה שכל הכנסותיה יועברו לאמנים שנפגעו במתקפה בדרום. מחר תתקיים מכירה פומבית ראשונה עם יצירות שתרמו מיטב אמני ישראל
"הכל התחיל מפוסט בפייסבוק. שאלתי האם כבר קיימת מכירת אמנות שמטרתה תרומה לאמנים שהם נפגעי ההתקפה והמלחמה, ומי מרים איתי את זה", מספרת האמנית מיכל גבע, שיזמה את "אמנות עם שחר" - מכירה מקוונת של אמנות ישראלית עכשווית, בהשתתפות עשרות אמנים ישראלים מרכזיים, שתיערך מחר. המכירה היא יוזמה של קרן חדשה שמבקשת לגייס כספים כדי לסייע בהחזרת הפעילות ובשיקום האמנים ועולם האמנות שנפגע מן המלחמה, בעיקר מדרום הארץ ועוטף עזה.
לפוסט הגיבה ניר נמיר, שמתמחה במכירות אמנות מקוונות. ליוזמה של של גבע ונמיר הצטרף צוות ניהול המורכב ממגוון אנשי ונשות אמנות, אוצרים, אנשי שוק האמנות, יזמים ומנהלי אירועי אמנות, שפועלים כולם בהתנדבות מלאה. בהם שרי גולן, אוצרת מוזיאון רמת גן; צוות יריד האמנות "צבע טרי"; מילנה גיצין אדירם, היוזמת והאוצרת של זומו - המוזיאון הנודד; מיקי דהב מהתזמורת הפילהרמונית הישראלית; והאמן והאקטיביסט ליאב מזרחי.
"החלטנו למקד את התרומות מהמכירה במי שנפגע את הפגיעה הכי קשה", אומרת גבע, "מכיוון שיש תחושה שהאמנות זה הדבר האחרון שיתמכו בו בארץ, גם ביום שאחרי. אז אמנים למען אמנים זה בעצם אמנים למען אמנות. לכן חשבנו שנכון יהיה להקים קרן שאליה התרומות מהמכירה יתנקזו, כדי שביום שאחרי נוכל לחשוב ולבצע מחקר, ולהבין איך הכי נכון ולמי להעביר את התרומות. כיוון שהכל נעשה מהר מאוד, ברור שאנחנו עדיין לא יודעים את ממדי הפגיעות. אנחנו עוסקות בלמפות את כל הצרכים, מי האמנים שנפגעו ומה המוסדות, מי צריך עזרה ואיך. כרגע יש שני יעדי תרומה מהמכירה: עזרה מיידית - לאמנים ומוסדות שנפגעו; ותגובה מיידית של יוזמות אמנותיות שמתוכננות למען שיקום ופיתוח האזורים שנפגעו".
במכירה המקוונת יוצעו עשרות יצירות אמנות של אמנים ישראלים מוכרים, בהם סיגלית לנדאו, לארי אברמסון, ציבי גבע, ניר הוד, גידי רובין, חן שיש, מרים כבסה, מיכל חלבין, חליל בלבין ומירב קמל, סעיד אבו שקרה, שי אזולאי, אנג'ליקה שר ועוד, וההכנסות ממכירתן יועברו כאמור לרשות הקרן. לצד העבודות שנתרמו למכירה, יוצעו לרכישה גם עבודות של אמנים ואמניות מדרום הארץ ואלה יקבלו באופן ישיר את מלוא ההכנסות ממכירתן. המכירה תהיה פתוחה לקהל הרחב בכתובת artatdawn.co.il בימים 15-9 בנובמבר.
המכירה היא אולי תגובה ראשונית של עולם האמנות הישראלי שעדיין מגשש את דרכו לנוכח אירועי 7 באוקטובר ומתקשה לחזור לפעילות הרגילה. ההתקפה הביאה לדחייה, ביטול וסגירה של אירועי אמנות ותרבות רבים שתוכננו חודשים ארוכים מראש, כמו ״אוהבים אמנות״, וראשוני הנפגעים היו כמובן האמנים והאמניות תושבי העוטף שחייהם נהרסו, וכן אמנים מכל הארץ שתכננו להציג בגלריות הדרומיות, כמו בקיבוץ בארי (שנמחקה לגמרי) ויד מרדכי, ונאלצים כעת לחפש חללי תצוגה אחרים. בשל המלחמה ואיומי הטילים, גם שאר המוזיאונים והגלריות בארץ אינם פתוחים כסדרם, למעט פעילויות ממוקדות ומוגבלות בזמן ובקהל. גם שוק האמנות הישראלי הגיב בהתאם, ונעצר לחלוטין בשבועיים הראשונים, אם כי לאחרונה חזרו בתי המכירות המקוונים לתפקד.