סגור
פנאי עבודות של מירב טרכטמן כהן ו עדי נס מתוך החוברת לשחזר תקווה
עבודות של מירב טרכטמן כהן ועדי נס מתוך החוברת. התנדבות עצומה לפרויק (צילומים: יחצ)

אילן שיינפלד הוציא לאור גיליון שירת התנגדות: "במותם ציוו לנו מאבק לחירות"

מחאת המשפחות השכולות נגד ההפיכה המשטרית מקבלת ביטוי גם בחוברת "לשחזר תקווה" שערך המשורר אילן שיינפלד. "ניסו להניא אותי מלעסוק בכך אך הבנתי שאני חייב"

הסופר והמשורר אילן שיינפלד פעיל במחאה מימי בלפור ועד קפלן, ומראשי מחאת הסופרים והסופרות. אל יום הזיכרון ויום העצמאות ה־75 של ישראל הוא מגיע עם תחושת יראה ומועקה. בתקופה האחרונה הוציא לאור את גיליון שירת התנגדות והגדת התנגדות לפסח (עם אבי עופר) ובה טקסטים של הגדות אלטרנטיביות ווריאציות של המחאה על הנושא.
מיד אחרי פסח צלצל אליו בן זוגו לשעבר, הצלם עדי נס, ושלח לו תמונות של המשפחות השכולות והשלטים שהן אוחזות בידיהן בהפגנות. "הוא אמר לי שאני חייב לעשות עם זה משהו ליום הזיכרון", מספר שיינפלד. "אז גם התחילו הדיבורים על מה שעומד לקרות בבתי העלמין".
היו שניסו להניא אותו בטענה שלא יעז לנכס את השכול למחאה אך הוא יצא לדרך. "פניתי לתלמידה שלי טליה פרידמן, משוררת ואחות שכולה, וממנהיגות מחאת משפחות השכול, והיא אמרה לי שאני חייב".
בתוך ימים ספורים הוא קיבל טקסטים נוקבים חזקים ממשפחות שכולות. "פניתי לעורכת עדנה שבתאי, ליפעת ענבר אברמוב, קצינת נעדרים שהייתה מפקדת שלי במילואים ולצביקה ניר, יו"ר אגודת הסופרים ואח שכול בעצמו — והם שימשו כמועצת המערכת. כאייטם מרכזי בחוברת אנחנו מפרסמים רב־שיח שקיימנו עם משפחות שכולות, שיצא חזק וקורע את הלב".
כך יצא לאור הגיליון "לשחזר תקווה" בייעוצו האמנותי של עדי נס, שנפתח עם תפילות יזכור וקדיש, ממשיך בדבר העורך שמסתיים במשפט "במותם ציוו לנו בנינו ובנותינו לא רק את החיים, אלא גם את המאבק למען צדק, חירות, שוויון וערבות הדדית, שבלעדיהם אין לנו חיים בארץ הזאת", ועשיר ביצירות מרגשות, בועטות ומצמררות: שירים, סיפורים, מכתבים, צילומים ועבודות אמנות.
בין היצירות שיר של אברהם חלפי שלא פורסם לזכר בנם של המשוררת יוכבד בת מרים והסופר חיים הזז שנפל במלחמת השחרור, שיר של אברהם דומב, אביו של רועי דומב ז"ל שנפל בקרב בלבנון, תמונות מתוך סדרת החיילים של עדי נס, מכתב של הסופר חנוך ברטוב לסופרים יונת ואלכסנדר סנד על נפילת בנם במבצע אביב נעורים ב־1973, ומכתב של דוד בן גוריון להורים השכולים חנה ואבינעם גרוסמן שבנם נעם נפל ב־1948. כדי שהגיליון יגיע לכמה שיותר עיניים, הוא מופץ חינם בחנויות הספרים העצמאיות, בבתי יד לבנים, בבתי העלמין הצבאיים ועוד. וגם זמין לקריאה אונליין: tinyurl.com/2ctak3a5
כדי לממן את היצירה נדרשו כ־130 אלף שקל. 58 אלף שקל גייס שיינפלד בתרומות והשאר על ידי פעילה במחאת ההייטקיסטים שקראה את החומרים, יצרה איתו קשר ונרתמה למשימה.
שיינפלד (62), אב יחידני לתאומים מפונדקאות שמתגורר ביישוב תובל בגליל המערבי, נדהם מרוח ההתנדבות להפצת הגיליון. "זה אחד הדברים החזקים שעשיתי בחיי: לשבת לערוך דבר כזה זו קריעת ים סוף, זה קורע את הלב. הדבר הכי חמור שקרה פה זה שתקפו את הסיפור המאחד שלנו. לא רק החוקים של ההפיכה המשטרית אלא כבר בהסכמים הקואליציוניים ובברית שנרקמה בין נתניהו לכוחות לאומניים קיצוניים שהוא נתן להם לגיטימציה בפוליטיקה הישראלית, וההסתערות שלהם על פירוק משרדי הממשלה. זו הסתערות על הסיפור המאחד של הישראליות — והחוברת הזאת היא התשובה שלי".
התגובות שהוא מקבל ממערכת החינוך והמשפחות השכולות חזקות ומעודדות וזה מעודד אותו לאסוף חומרים לעוד שני גיליונות של ספרות התנגדות: "אחד תחת הכותרת 'פירוק' והשני כנראה 'הרכבה'. אני חושש שביום הזיכרון הולכת להיות התפוצצות בבתי העלמין ואין לי ספק שמיד אחרי יום העצמאות יואצו הליכי החקיקה האנטי־דמוקרטיים. נתניהו יצא עם הקמפיין המתועב והמסית נגד בג"ץ שעלול להסתיים ברצח של שופט. אני בן של שופט, אבא שלי אברהם שיינפלד היה נשיא בתי המשפט לנוער בישראל ואני לא יכול לעמוד בזה. לדעתי הולך להיות רע מאוד אחרי יום העצמאות, אנחנו לא הולכים לשקט, אחדות ופיוס אלא למלחמה".
פעילות כמו שלך תורמת למחאה?
"זה עוזר כי זה נותן רוח גבית למשפחות השכולות במאבק המוצדק שלהן וגם למפגינים. מעבר לזה אני מאוד מקווה שהחוברות מדברות גם לציבור שהצטרף למחאה מהמרכז והימין, ויש הרבה כאלה. גם בימין יש אנשים שמבינים שפה קמו עלינו לכלותנו. אני כמה לאחדות וממלכתיות אבל יודע שכרגע אין".