"קשה לכתוב משהו שנוגע במה שקורה עכשיו, הפיוט מאפשר לגעת בדבר הזה"
"קשה לכתוב משהו שנוגע במה שקורה עכשיו, הפיוט מאפשר לגעת בדבר הזה"
מופע משותף מסקרן של אנסמבל הפיוט עם ברי סחרוף וריף כהן, כחלק מפרויקט ביוזמת יו"ר הדואר מישאל וקנין, מציע למצוא במילים העתיקות שפה שתאפשר להתמודד עם מה שקרה מאז 7 באוקטובר
"בעולם הפיוט יש משהו על זמני, שירים שמלווים את העם שלנו מאות שנים, יש בהם את האפשרות להיות רלבנטיים וגם לתת פרספקטיבה", אומר יאיר הראל, המנהל האמנותי של אנסמבל הפיוט, לקראת מופע מסקרן משותף של האנסמבל יחד עם ברי סחרוף וריף כהן. "מאוד קשה לכתוב משהו שנוגע ממש במה שקרה עכשיו, כי אין מילים וקשה לתאר את זה, ובמילים העתיקות יש שפה סימבולית שמאפשרת לגעת בדבר הזה באופן שנותן מקום למנעד רחב של רגשות".
"למשל כששרים 'בן אדם מה לך נרדם, קום קרא בתחנונים', הזמן של אלול בא לנער אותנו מהאדישות לפני השנה החדשה, לתרגל ערות. כשאנחנו שרים השנה זה מתחבר לצורך האדיר של כולנו להיות בערנות, לצאת מהאדישות, דברים שעצמנו מולם עיניים הרבה שנים, לא חשוב מאיזה צד של המפה הפוליטית. אצלנו באנסמבל יש אנשים מהימין הכי קיצוני עד לשמאל. אנחנו מנסים לגעת בשורש המשותף של הצורך להיות מאוד ערניים, נוכחים, קשובים ולא אדישים. זו הזמנה של התקופה הזו תמיד אבל השנה עוד יותר בעוצמה. אנחנו שרים גרסה של 'ונתנה תוקף' שמשלבת את הלחן של יאיר רוזנבלום עם 'מי באש' של לאונרד כהן, השנה זה זה מצמרר", הוסיף הראל.
האנסמבל מיסודו של מכון בן צבי לחקר קהילות ישראל מונה 19 חברים משלושה דורות - הצעיר בן 24 והמבוגר בן 85, ומייצר סאונד ייחודי יהודי, ישראלי ואוניברסלי. המופע שנקרא "סיור סליחות" יתקיים ב־23 בספטמבר ברדינג 3 נמל תל אביב, והוא חלק מפרויקט ביוזמת מישאל וקנין, יו"ר דואר ישראל, ובשיתוף פעולה עם אנסמבל הפיוט. הפרויקט שהושק בשנה שעברה, כולל גם את הספר "סיור סליחות" - אוסף צילומים, ביאורים ומאמרים, ושני אלבומים מוזיקליים המביאים את הפיוטים בגרסת בית הכנסת ובגרסה עכשווית.
זהו שיתוף הפעולה הראשון של האנסמבל עם סחרוף. "יש לנו רצון משותף להתפלל על המקום הזה. זה תדר שאנחנו חולקים חוץ מהתדר המוזיקלי, שהוא חיפוש אחר סאונד מקומי, מזרח תיכוני עם הרבה חופש. שילוב של אקוסטי וחשמלי לסאונד שזועק ומנער", הסביר הראל.
עם כהן הקליטו לפני שנה את הסינגל "הושענא". "עם ריף היה קליק מהרגע הראשון. החיפוש שלה נע בין העולמות של המוזיקה הצפון אפריקאית השבטית השורשית עם הרבה דמיון וחופש. יצאה שפה משותפת".
כהן, זמרת, יוצרת, מלחינה ומפיקה מוזיקלית בינלאומית, השיקה בימים אלה את אלבומה הראשון בעברית "חור בלב". ״כמלחינה וחוקרת מוזיקה, אני מוצאת בפיוטים השראה ליצירה", אומרת כהן. "הרבה מהמחקר שערכתי לאורך שנים בא לידי ביטוי באלבום החדש שבו השפעות פרסיות, תורכיות, מצריות, ברבריות ומזרחיות של שנות ה־90.
"החיבור שלי לאנסמבל הוא טבעי ומתבקש, אנו חולקים אותה תשוקה לחקר המוזיקה היהודית על מקורותיה. בימים אלה, שבהם אנחנו כיהודים חווים חושך ובלבול, שחור נראה לבן ולבן נראה שחור, חול נראה כקודש וקודש נדמה כחול, המופע הוא קרן אור של שפיות, סליחה, בקשה ותחנונים, בחודש אלול, חודש הרחמים והסליחות. הוא מיועד לכולם - למי שהולך לבית הכנסת ולמי שלא, ליהודים ולמי שאינם יהודים".