לואי סי.קיי חוזר לישראל וקומיקאים מתעלמים מפרשת ההטרדות המיניות: "תרבות הביטול מאיימת"
לואי סי.קיי חוזר לישראל וקומיקאים מתעלמים מפרשת ההטרדות המיניות: "תרבות הביטול מאיימת"
הקומיקאי שהודה בהטרדה מינית ולא ממש הכה על חטא, חוזר לארץ וכל הכרטיסים נמכרו. פנייה לעשרות קומיקאים מקומיים שיתייחסו למקרה נתקלה בסירוב. "יש פחד לדבר. לא יודעים איזה כותרת תחטפי ולטובת מי", אומרת יעל לבנטל, היחידה שהסכימה להתראיין
בשבת נחת בתא הדואר האלקטרוני מכתב מלואי סי.קיי, הקומיקאי, יוצר התוכנית "לואי", מי שהיה עד לפני כמה שנים לא רק הקול של דורו אלא גם הקול המוסרי והעילאי, עד שנחשפה פרשת הטרדה מינית שלו כלפי כמה קומיקאיות, והכל קרס: כל התוכניות שלו, שיתופי פעולה וגם האהדה כלפיו מצד הצופים.
הפרשה, שכמו מקרים רבים של הטרדה מינית, היתה מוכרת במעגלים שקרובים לקומיקאי, היתה עדיין מושתקת כאשר סי.קיי הגיע לישראל לראשונה.
אבל כאשר פרצה ב־2017 כחלק מתנועת Metoo היא כבר דרשה התייחסות. די מהר זאת באה בצורה של התנצלות מצד הקומיקאי, שהודה בפה מלא באירועים, אבל גם הוסיף נימה שהדיפה ניחוח של שביעות רצון, ומחמאות עצמיות עקיפות: "מה שלמדתי מאוחר בחיים, מאוחר מדי", כתב במכתב שבו הודה שנהג לאונן מול נשים ללא הסכמתן, "זה שכאשר אתה בעמדת כוח מול אישה, לבקש ממנה להסתכל על הזין שלך אינה בקשה, אלא עונש. הכוח שהיה לי על הנשים האלה הוא שהן העריצו אותי. ואני השתמשתי בכוח הזה בצורה לא אחראית". כך שוב, כבדרך אגב, כפה על נשים (וגברים) לחשוב על איבר המין שלו, והזכיר שהוא נערץ.
בכל אופן המכתב החדש מקדם סבב הופעות אירופי נרחב, שמתחיל בתל אביב והכרטיסים להופעות אזלו. סי.קיי אוהב לתקשר עם מעריציו ישירות, בלי תיווך, ובלי עמלות מיותרות. כך נהג להעלות מופעי סטנדאפ חדשים במחיר השווה לכל כיס באתר שלו. גם זה משהו שחיבב אותו על ציבור גדול. במכתב הודיע כי זה אינו מופע "סליחה", והכוונה היא לא שהוא לא מתנצל — כנראה שגם זה — אלא שזה לא המופע שנקרא "סליחה", שהעלה בעבר כתגובה לפרשה ובו, לפי רוב המבקרים והצופים, לא באמת היכה על חטא.
העובדה שכל הכרטיסים בישראל אזלו מלמדת כי המעריצים המקומיים סלחו לו, ומבחינתם גם לא צריך לדבר על זה יותר מדי: פנייה אל כ־20 קומיקאים וכותבי קומדיה — גם אלה שהולכים להופעה וגם אלה שבחרו שלא — נענתה בסירוב להתייחס לנושא.
"על כל דבר מגיעה סליחה"
חוץ מקומיקאית אחת, השחקנית והסטנדאפיסטית יעל לבנטל: "אני בן אדם שחושב שעל כל דבר מגיעה סליחה", היא אומרת בשיחה באמצע חזרות להצגה "הרטיטי את לבי". "גם פושעים משלמים על פשעיהם ואמורים לחזור לחיים. לכן אני מאמינה שיש סליחה על מה שהוא עשה. אני לא זאת שקובעת אם הוא יחזור להופיע וגם לא שופטת מי שהולך או לא. אני הפעם בחרתי לוותר אבל הלכתי להופעה הקודמת, אחרי שהפרשה התפוצצה.
"אם השאלה היא אם אפשר להפריד בין אדם ליצירה שלו, כאן יותר קשה לי לענות. פעם היתה הפרדה: הרבה דברים הושתקו והוחשכו והאנושות קיבלה את זה, היום זה פחות מקובל וטוב שכך. במיוחד קשה לי להפריד בין האיש ליצירתו במקרה של לואי כי מאוד הערכתי את הסטנדאפ שלו, לא רק כי הוא הצחיק. היה לו קצת מעמד של פילוסוף. הוא נתפס כאדם שכל כך רגיש לניואנסים, הקשבנו לו כשאמר לנו שכשאנחנו משתעממים, לא חייבים מיד לקחת את הטלפון הנייד ליד. אני מצפה מאדם כזה לכמה רגעים של כנות מוחלטת בנוגע לדבר הזה. שידבר באופן הכי כנה, כפי שעוד לא עשה. זאת תהיה התחלה של תיקון”.
לבנטל מספרת ש"עד שהכרתי את החומרים שלו לא שמעתי על מישהו שצוחק על הילדים שלו. יש לו קטע על איך שהבת שלו מספרת לו סוד, וזה בסוף איזה סיפור ארוך ומשעמם. זה התחבר לי לקטע שלי על סיפורים שהבת שלי סיפרה, שאולי היתה צריכה לספר קודם לחברה שתגיד לה אם כדאי להטריח אדם מבוגר עם הסיפור הזה, כאילו מי שמבין בתוכן היה אומר לה שזה לא סיפור כל כך טוב. אבל בתור אישה וסטנדאפיסטית ההתייחסויות שלו עד עכשיו לפרשה לא היו מספקות".
איך את מסבירה שכל כך הרבה קומיקאים שפניתי אליהם סירבו להתייחס לנושא?
"יש פחד לדבר על כל דבר. אתה יכול למצוא את עצמך במצב שישבשו את דבריך. לא יודעים איזה כותרת תחטפי ולטובת מי. תרבות הביטול והביוש מאיימת".