תולדות אהרן ברק: סרט על נשיא העליון כילד בשואה
תולדות אהרן ברק: סרט על נשיא העליון כילד בשואה
סרט חדש לילדים, שהפיק יד ושם, בא לענות על הקושי בהנגשת השואה לילדים; הסרט "סיפורו של אהרן" מתאר את ילדותו של ברק בגטו קובנה
בשנים האחרונות עלה קושי בקרב מורים בכיתות הנמוכות בהנגשת השואה לילדים. ביד ושם בנו מערכי שיעור המשלבים צפייה בסרט ודיון בכיתה. לפני שלוש שנים הופק סרט המבוסס על סיפור הישרדותו של אבי הפצועים שמחה הולצברג, בהשראת ספר על חייו "סיר גדול של שוקולד", שהגיע לכרבע מיליון צפיות ביוטיוב.
החודש עלה ליוטיוב "סיפורו של אהרון", סרט קצר המבוסס על סיפורו של נשיא בית המשפט העליון בדימוס אהרן ברק בשואה בגטו קובנה בליטא ומשלב אנימציה של דב וולס וקטעי ארכיון.
את הסרטים כתבה וביימה שירה פליקס, בימאית ויוצרת תוכן, לשעבר מנחה בערוץ 10. "בחרנו הפעם להביא את הסיפור של ברק לא רק בשל הדמות שהפך להיות אלא בגלל שעבר את השואה יחד עם אמא שלו, וזה מאוד חשוב לילדים בגילים האלה", אומרת פליקס, "יש סיפורים על ילדים שנותרו יתומים ונזרקו ביערות, והוא הלך עם אמו לאורך כל הדרך ואחרי המלחמה הם מצאו את אבא שלו - אז יש הפי אנד, וזה קל יותר לעיכול. זה סיפור שמציג מגוון ערכים כמו כבוד האדם, זהות יהודית, חינוך והשכלה ויוזמה, ודמותו של ברק שלנוכח החושך שחווה הוא מדבר על הצורך להגדיל את האור של כבוד האדם ולחזק את מדינת ישראל".
הסרט נפתח כשהשחקנית תיקי דיין מגיעה עם נכדתה, אותה מגלמת ניאה תורן (בתו של גל תורן מנ"ש) אל הספרייה בבית המשפט העליון. על השולחן מונחת ביוגרפיה על ברק ודיין מגוללת באוזני נכדתה את סיפורו של הילד אהרן בגטו. כשהוריו הבינו את הסכנה הקרבה, הם הצליחו להבריח אותו מוסתר בשק. במשך חצי שנה הסתתר עם אמו בקיר כפול בביתה של משפחת איכרים ליטאית שהוכרה כחסידת אומות עולם.
לקראת הכתיבה ערכה פליקס תחקיר ושלחה לברק את הטקסט. "זו לא היתה דרישה שלו, אלא כי רציתי לצאת לצילומים כשכל הפרטים מדויקים. הוא לא שינה מילה, וכשבאנו להראות לו את הסרט, ההערה היחידה שלו היתה שאהרן כותבים בלי ו'. מאוד רצינו שהוא ישתתף בסרט וייצא מאחד החדרים בבית המשפט, אבל הצילומים נערכו בשיא הקורונה אז נאלצנו למצוא פתרון תסריטי למרחק הגיאוגרפי והוא משוחח עם תיקי והנכדה בשיחת וידיאו, שבה הוא אומר שצריך לשמור על קיומה של ישראל ושהאנושיות וכבוד האדם הם ערכים שבלעדיהם החיים הם לא חיים"
איך מתמצתים סיפור כזה ל־12 דקות?
"כשבונים תוכן לגילים כאלה, חייבים לייצר סיפור ברור. הסיפור המלא של ברק הרבה יותר מורכב: הוא יצא מהגטו והם הוחבאו אצל משפחה אחרת, אבל הגרמנים באיזו ביקורת פתע מצאו שם ספר תהלים וחשדו, אז הבריחו אותם לבית אחר. אבל אם זה לא ליניארי, ילדים מאבדים עניין. האנימציה נבחרה על פי הצורך כדי לתווך קטעים קשים לצפייה, כמו קטע שחייל נאצי דופק עם קת הרובה שלו על השק שאהרן מוחבא בו".