"מעניקה השראה לחברה הישראלית": ריטה נבחרה להדליק משואה ביום העצמאות
"מעניקה השראה לחברה הישראלית": ריטה נבחרה להדליק משואה ביום העצמאות
"ריטה מופיעה על במות ישראל כבר למעלה משלושים שנה", ציינה הוועדה לבחירת מדליקי המשואות. "בצד עבודתה עם בכירי הכותבים והמלחינים בארץ, ריטה גם חוקרת את שורשיה ושולחת יד פתוחה ומכבדת אל תרבויות המזרח התיכון". עוד הוסיף השר חילי טרופר: "ריטה היא דוגמה ומופת בכך שהיא משלבת בין שורשים עמוקים לכנפיים פרושות"
שר התרבות והספורט ויו"ר הוועדה לסמלים ולטקסים, חילי טרופר, הודיע היום (א') על הבחירה בזמרת ובשחקנית ריטה להדליק משואה ביום העצמאות ה-74 למדינת ישראל. בכך, קיבל השר את המלצת הוועדה הציבורית לבחירת מדליקי המשואות, בראשות מנהל מרכז ההסברה, מר מושיק אביב.
הוועדה הציבורית לבחירת מדליקי המשואות ציינה בנימוקיה כי "ריטה יהאן-פרוז, המוכרת לקהל הישראלי בשמה הפרטי ריטה, נולדה בטהראן שבאיראן ועלתה לארץ עם הוריה כשהייתה בת שמונה. היא מופיעה על במות ישראל כבר למעלה משלושים שנה, ומנעד יצירתה העשיר כולל שירה, מחזות זמר, יצירות קלאסיות, משחק בקולנוע וכתיבה ספרותית. בצד עבודתה עם בכירי הכותבים והמלחינים בארץ, ריטה גם חוקרת את שורשיה ומתוך חיבור עמוק אל העולם ואל התרבות של בית הוריה – שולחת יד פתוחה ומכבדת אל תרבויות המזרח התיכון.
בצד עשייתה האומנותית ריטה שותפה גם במפעלי התנדבות רבים ומגוונים, ולאחרונה אף הצטרפה כנשיאת כבוד לארגון "רוח נשית" המסייע לנשים נפגעות אלימות. בכך מעניקה ריטה השראה לחברה הישראלית כולה".
ריטה נולדה לפני 60 שנה בטהרן לאב מורה ואמא ספרית ויש לה שלוש אחיות. את קורות משפחתה באיראן העלתה על הכתב השנה בספרה "צ'אדור נוטף מי גשם" (מודן) ואת שורשיה המוזיקליים שילבה לאורך הקריירה ביצירתה, כשהשיא היה באלבום "השמחות שלי" שיצא ב-2011 שכולו בפרסית. היא עלתה לארץ ב-1970 כשהייתה בת 8 והתחנכה ברמת השרון. בצבא שירתה בצוות הווי מוזיקלי ואחרי השירות החלה לימודיה בבית צבי.
אלבומה הראשון "ריטה" יצא ב-1986 אחרי שכבשה את במת הקדם אירוויזיון עם השיר "שביל הבריחה", מתוכו הלהיטים "עבד של הזמן", "הכניסיני", "בגידה" ועוד. מאז הוציאה עוד 10 אלבומי אולפן, אחד באנגלית, בהם "ימי התום", "רמזים" והאחרון "ניסים שקופים", וכן אלבומי אוסף ואלבומי הופעה.
בשנת 1985 נישאה לרמי קליינשטיין, שכתב לה רבים מלהיטיה. ב-2007 הם התגרשו ולהן שתי בנות – השחקנית והזמרת משי קליינשטיין והמוזיקאית והיוצרת נועם קליינשטיין. השנה חברו ריטה ורמי למופע משותף שרץ בימים אלה.
בחגיגת פעמוני היובל לציון 50 שנה להקמת מדינת ישראל נבחרה ריטה לשיר את ההמנון הלאומי התקווה. במסגרת חגיגות ה-60 למדינה נבחרה לזמרת השישים בהצבעה שנערכה בשידורי קשת. במרץ 2013 הופיעה ריטה במופע בן כשעה בשם "מנגינות למען השלום" במטה האומות המאוחדות שבניו יורק אל מול מזכ"ל האו"ם, באן קי-מון, בשלוש שפות: פרסית, עברית ואנגלית . ב-2018 הופיעה ביפן ושרה בחמש שפות לרגל חגיגות שנת ה-70 למדינת ישראל מטעם שגרירות ישראל ביפן.
"ריטה היא דוגמה ומופת בכך שהיא משלבת בין שורשים עמוקים לכנפיים פרושות. מי שעלתה כילדה מטהראן, פילסה את דרכה בעבודה קשה ובהתמדה עד שהפכה לאחת הזמרות המצליחות בישראל אי פעם", אמר השר טרופר. "באמצעות הכישרונות הנדירים שבהם התברכה בשירה, במשחק ובכתיבה, ריטה מחברת בין השורשים הפרסיים לסיפור הישראלי המורכב והיפה. לצד כל אלה, היא גם מקפידה להתנדב ולפתוח את ליבה הרחב בשורה ארוכה של מעשי חסד ונתינה. לתפארת מדינת ישראל!".
מריטה נמסר בתגובה: "הטלפון משר התרבות, חילי טרופר, הציף אותי בהתרגשות וגאווה שאין כמותה. כנראה שלעולם לא אתרגל לעוצמת האהבה שבה אתם עוטפים אותי כבר ארבעה עשורים. אפשרתם לי להיכנס לכם ללב ולהפוך למשפחה שלכם וזאת זכות יוצאת דופן. המעמד הכל כך מכובד של הדלקת המשואות מסמל עבורי מתמיד את הישראליות במיטבה. זה כבוד מאוד גדול עבורי להימנות עם כל האנשים שנבחרו עד היום ואלה שייבחרו בעתיד. אני מודה לשר התרבות חילי טרופר וליו"ר משרד ההסברה מושיק אביב ולעם שלי, אני מרוגשת כל כך".
הטקס הממלכתי לנעילת יום הזיכרון ולפתיחת אירועי יום העצמאות, שיתקיים בהר הרצל ביום רביעי, ד' באייר התשפ"ב, ה-4 במאי 2022, יעמוד השנה בסימן "יד פוגשת יד אחות".