מערוץ 1 ועד לשידורים באינטרנט: פרס מפעל חיים ל"זהו זה"
מערוץ 1 ועד לשידורים באינטרנט: פרס מפעל חיים ל"זהו זה"
האקדמיה הישראלית לקולנוע וטלוויזיה, שתעניק בעוד שבועיים את הפרס לתוכנית שעלתה לאוויר לפני 44 שנה: "השפיעה על המורל הלאומי ועל הדיון הציבורי בישראל לאורך שנים. 'זהו זה' מייצגת כל דבר ישראלי ולכן הפרס מגיע לה"
"אם נפתח מילון ונחפש את הערך 'מפעל חיים בטלוויזיה', סביר להניח שנמצא שם תמונה של התוכנית זהו זה", כך פתחה האקדמיה הישראלית לקולנוע וטלוויזיה את נימוקיה להעניק פרס מפעל חיים לתוכנית הטלוויזיה האהובה בטקס פרסי הטלוויזיה שיתקיים ב-24 במרץ.
עוד נכתב בנימוקים כי "תרומתה של התוכנית, שהתעלתה מעל זמן, מקום או זכיין, השפיעה על המורל הלאומי ועל הדיון הציבורי בישראל במידה ניכרת ולאורך שנים. מהתקופה של 100% רייטינג בשחור לבן, כשכולם ישבו וחיכו לשידור הישיר או החוזר ביום שישי וגם כעת, בימים בהם כל אחד צופה במסך דרך האינטרנט או מכל מקום בעולם. 'זהו זה' היא תוכנית שאין לה גיל, קהל או תאריך תפוגה, היא נחלת הכלל והייצוג האולטימטיבי של כל דבר שמוגדר ישראלי ועל כך מגיע לה הפרס".
נדמה שאין בית בישראל שלא צפה בתוכנית שעלתה לפני 44 שנים בכיכובם של מוני מושונוב, גידי גוב, דובל'ה גליקמן, שלמה בראבא ואבי קושניר. עד 1993 שודרה התכנית בערוץ 1 בימי בחמישי ב-16:00 ובשידור החוזר בשישי בצהריים. בהמשך מצאה בית בערוץ 2 לשעבר ובשנים האחרונות נכנסה ללוח השידורים של כאן 11.
זהו זה היא אחת התוכניות המשפיעות ביותר ששודרו על המסך הישראלי. מעל 30 שנה משמשת כמדורת השבט של עם ישראל ומרתקת אל שידוריה צופים רבים. התוכנית על כותביה, במאיה ומגישיה, תרמה רבות לעידוד השיח הציבורי סביב סוגיות חברתיות לאומיות ופוליטיות כגון: יוקר המחיה, אפליה, פקקי תנועה, גזענות, מפלס הכנרת ויצרה אין סוף פארודיות נוקבות על תופעות מרכזיות.
"התוכנית עוסקת בסוגיות מרכזיות ולעתים מאתגרות ותמיד משכילה להעביר את המסר בהומור וצחוק - דרך כתיבה מדויקת. הדמויות בתוכנית הפכו חלק מהפנתאון של ההומור הישראלי. לאורך השנים התארחו בה מאות שחקנים, שקיבלו הזדמנות ראשונה בתעשיית הטלוויזיה. 'זהו זה' משמשת מקום עבודה, יצירה ופרנסה לרבבות שחקנים, כותבים ובמאים. גם בפן המוזיקלי רושמת התוכנית הישגים בנתינת במה למוזיקאים מוכרים וחדשים וחשיפתם לקהל צעיר בימים של לפני עידן MTV ודור המסכים", סיכמו באקדמיה.
בגלגולה האחרון יצרו כוכבי זהו זה יחד עם העורכת אתי אנטה-שגב, הכותבים ואולפני הרצליה מעל 70 תוכניות, כאשר בכל אחת שרים המנחים שיר ישראלי מוכר בעיבודו של המנהל המוזיקלי של אמיר לקנר. בעונה הנוכחית, שתסתיים ביום העצמאות, 22 פרקים. אין ספק שמדובר באחד הקמאבקים המפוארים: תוכנית שחזרה 22 שנים אחרי שירדה, עם אותם כוכבים ובהצלחה רבה. רובם החלו את עשייתה בשנות ה-20 שלהם והמשיכו אותה עד היום, כשהם נושקים לגיל 70.
בצוות ההקמה היו רישה טירמן והבמאי יוסי רונן. מוני ובראבא הכירו בחוג לתיאטרון באוניברסיטת תל אביב ומשם אספה אותם נולה צ'לטון לפרויקט. את גידי, פגש מוני לראשונה באודישן ל"מסע אלונקות", סרט דבו לוהקו גם בראבא, דובל'ה ודליק ווליניץ – כך יצא שחבורת זהו זה הפכה מגובשת כבר ב-1976 בצילומי הסרט המיתולוגי. גידי, שהיה עסוק עם "גזוז", החליט לוותר והצטרף לקאסט רק שנה לאחר מכן. גם לדובל'ה לא הסתדרו הדברים והוא הצטרף ב-1984. קושניר הגיע אחרון והחליף את בראבא שהוריד הילוך. מי שהיה שם מהרגע הראשון הוא מוני מושונוב. בראבא עזב ב-1988, גידי הצטרף ב- 1979 ועזב ב-1993 לטובת לילה גוב, דובל'ה הצטרף ב-1984 ונשאר עד היום, ורק "הילד" קושניר הצטרף ב- 1989 ונשאר עד היום. אל צוות השחקנים המרכזי הצטרפו במהלך השנים גם ששון גבאי, מתי סרי, משה איבגי, אלי גורנשטיין, קרן מור ועוד.
לאורך השנים כתבו לזהו זה בין השאר חיים אידיסיס, ענת גוב, ניסו כהן, דניאל לפין, ב. מיכאל, שלמה משיח, אפרים סידון, קובי ניב, שמוליק לוי, ישראל ויסלר, חנן פלד, אילנה לופט, חגית רכבי, אבי שמש, דני רווה, גיל קופטש, שלומי מושקוביץ, שמואל הספרי, טל גלעד, שגיב פרידמן, מנחם זילברמן, רמי ורד, נטלי מרכוס, אסף בייזר.
בטקס הנוכחי שישודר בכאן 11 מועמדת זהו זה גם בקטגורית תוכנית סאטירה ומערכונים.