"הבמה שלנו בירושלים. תבואו, נדבר, נתווכח"
"הבמה שלנו בירושלים. תבואו, נדבר, נתווכח"
למרות הקושי להביא סופרים בולטים לירושלים, מצליח מנכ"ל משכנות שאננים מוטי שוורץ למשוך לפסטיבל הסופרים הבינלאומי שמות חמים בתחום. בפסטיבל שנפתח היום יתארחו הנובליסטים אולגה טוקרצ'וק ופטר הנדקה, וזוכה הפוליצר ג’ושוע כהן
נראה שעכשיו, במה שאפשר לכנות בזהירות עידן הפוסט־קורונה, נפרץ הסכר. אנשים התגעגעו לנסיעות, למפגשים פרונטליים, למגע שעד לפני שנתיים נתפס כמובן מאליו, לפעמים אפילו מכביד. היום נפתח פסטיבל הסופרים הבינלאומי במשכנות שאננים בירושלים - פסטיבל מוצלח שלאורך השנים העמיד לא מעט מפגשים יוצאי דופן. בשנה הראשונה לקיומו, למשל, ב־2008, ישבו על במה אחת נדין גורדימר ועמוס עוז, מאיר שלו וארי דה לוקה, אפילו יואל הופמן הגיע לרגע נדיר.
מאז הלך הפסטיבל והתבסס, אבל דווקא בשנים האחרונות נעשה יותר ויותר קשה להביא לישראל סופרים מחו"ל, ודאי סופרים מפורסמים ועסוקים. למה להם כאב הראש של ה־BDS והלחצים ברשתות החברתיות? נראה שהאקלים הפוליטי בישראל, פשוטו כמשמעו, דחה אותם.
אבל השנה משהו בכל זאת השתנה. אולי סוף הקורונה ואולי העבודה הממוקדת של מובילי הפסטיבל - מנכ"ל משכנות שאננים מוטי שוורץ והמנהלת האמנותית ג'וליה פרמנטו־צייזלר, שנכנסה השנה לתפקיד (והחליפה את לירן גולוד). כך יוצא שבשבוע הבא יתארחו פה זוכי הנובל אולגה טוקרצ'וק ופטר הנדקה, זוכה הפוליצר הטרי ג’ושוע כהן, ולצדם שמות חמים בעולם הספרות כמו כריסטיאן קראכט הגרמני, הרווה לה טליה וורוניק אולמי הצרפתים, פיטר סינגר האוסטרלי, ג'ובנה ג'ורדנו האיטלקייה ואוקסנה זאבּוּז'קוֹ מאוקראינה. זוכה פרס ירושלים ג'וליאן בארנס יתארח בשיחה אונליין עם נטע הלפרין, ואפילו ג'ונתן פרנזן, סרבן הסרבנים, הסכים לראיון זום עם דורית רביניאן ביוזמה ובשיתוף עם ידיעות אחרונות.
איך כל זה התאפשר?
"השנה אנחנו מתגאים בנובליסטים, על טוקרצ'וק אני עובד כבר שלוש שנים, כמעט במו ידיי הלכתי והבאתי אותה", אומר שוורץ. "זה עניין לא פשוט. היא נראית אדם פתוח ונגיש, ועבדנו עם אנשי הקשר הנכונים".
לפני הקורונה היה קשה מאוד להביא לפה סופרים ידועים.
"תמיד אמרנו בצורה הכי ברורה שאנחנו מזמינים אותם לישראל, לירושלים, למשכנות שאננים, מקום שגדולי העולם בכל התחומים התארחו בו, וגם אם דעתם לא נוחה, הם מוזמנים לבוא ולומר אותה. אף אחד מהם לא אומר לך במפורש 'הפלסטינים'. חוץ מסאלי רוני האירית, שרצינו להביא אותה עוד לפני שהיא סירבה לתרגם את ספרה השלישי לעברית. איך שיצא הראשון שלה בעברית הזמנו אותה, והתשובה היתה חדה ומהירה".
"כשהבאנו לכאן את קולם מקאן, שגם לו יש דעות אחרות והיו לו התלבטויות, הוא רצה לבוא לסיור מוקדם בארץ, ובאירוע הפתיחה יחד עם דויד גרוסמן שניהם דיברו בחופשיות על הנושאים הפוליטיים - וזה הדיאלוג שצריך להיות. כל עוד זה מתנהל על הבמה שלנו בירושלים, תבואו, נדבר, נתווכח".
מי הפתיע אותך?
"היתה לי שיחה עם סלמן רושדי בשנה שעברה. לא היתה בכלל אפשרות להגיע לארץ בגלל הקורונה, אבל אנחנו בדיאלוג הרבה שנים, והיינו על סיפו של ביקור. במאי לפני שנה קרה מה שקרה עם חמאס, היתה שיחה טובה ופתוחה על עניינים פוליטיים. אני מקוה שיעלה בידינו להביא אותו לכאן. אין כמו הביקור הפיזי. גם את מישל וולבק עשיתי מאמצים גדולים להביא. הוא היה בארץ פעם, ובסך הכל לא קשה לשכנע אותו בצדקת דרכנו. העניין שלו לא לבוא קשור בעניינים אישיים לחלוטין, הוא אמר שהוא ממעט בהופעות פומביות. אני מקווה שגם זה יקום ויהיה".
משכנות שאננים הוא בית הארחה לסופרים ואנשי רוח, וגם מרכז תרבות שמקיים תוכניות שהות לאמנים (רזידנסי) ואירועי תרבות. שוורץ נכנס לתפקיד המנכ"ל ב־2013, ומאז הצליח לבסס את הפסטיבל. לפני כחמש שנים החליט להפוך אותו מדו־שנתי לשנתי, כלומר להתאבד על התקציבים, הקשרים והעמידה בסירובים, ובכל זאת לקיים אותו מדי שנה. בשלב מסוים הוחלט גם לשלב את הפסטיבל עם פורום הספר - מה שהיה מוכר עד לא מזמן כיריד הספרים הבינלאומי בבנייני האומה בירושלים - מוסד ותיק ומקצועי שמשך ועדיין מושך אליו את בכירי המו"לות בעולם.
שוורץ, בן 59, נולד וגדל בחיפה. בעברו היה המנכ"ל הראשון של ynet, הוא הקים את אגף התוכן בפלאפון, שימש כסמנכ"ל ניו מדיה ב”ג'רוזלם פוסט” וכמנכ"ל בפועל של בית התפוצות. ב־2013 כאמור מונה למנכ"ל משכנות שאננים. השנה זו המהדורה העשירית של הפסטיבל, שתקציבו עומד על כמיליון שקל. התמיכה המרכזית היא מארגון האם של משכנות, קרן ירושלים, בניהולה של רות חשין, וממשרד התרבות. לצדם יש תמיכות מקרנות ותורמים פרטיים, עיריית ירושלים ומשרד החוץ.
כחלק מהתפקיד שלך אתה מבקר בפסטיבלי ספרות בעולם, לומד פורמטים. אילו דברים גילית?
"מביקורים בפסטיבלים אתה לומד הרבה על המתכונת. נוצרים גם קשרים עם הקולגות שיעזרו אחר כך להגיע לסופרים באופן אישי. בשלב מסוים אתה רואה גם שיש לך במה להתגאות כי הקולגות מתחילים לשאול אותך על קשרים לסופרת הזאת והמלצות על קולות ישראלים צעירים".
איך ג'ונתן פרנזן הסכים להתראיין?
"נפלאות דרכי הפרנזן, אין מישהו שניסינו להביא יותר ממנו, פנינו ועשינו את כל המאמצים דרך כל מיני מקומות. טוב שידיעות הצליחו".