סגור

"אני מביא לכתיבה מיומנויות מההייטק"

ארן אראל הוא מנהל בכיר בהייטק וגם סופר. בספרו החדש הוא מפגיש בין עשירי עמק הסיליקון לדלפוני העגלות בקניונים כדי לפענח מוות מסתורי בסטארט־אפ משפחתי

דווקא בירח הדבש החלומי שלו בתאילנד, בשיא הרומנטיקה עם אשתו הטרייה, הוליד איש ההייטק ארן אראל את "לקום ולהרוג" (הוצאת כנרת), מותחן פסיכולוגי מדמם שנפתח עם גופה של אשה. הספר מתרחש בקהילת הישראלים שבקליפורניה ונע בין שני קצוות החיים בתוכה — בין העושר של ההייטקיסטים שעשו רילוקיישן לעמק הסיליקון לבין צעירים וצעירות אחרי צבא שמוכרים מוצרי קוסמטיקה ב"עגלות", וחיים את העולם הקטן, קטן מאוד.
איך מחופשה רומנטית יצאה עלילת רצח?
"באותה חופשה למדנו אשתי ואני להכיר זה את זה לעומק", מספר אראל בחיוך. "היא שיתפה אותי בהיסטוריה שלה כחיילת משוחררת. היא עבדה תקופה בעגלות המכירה של מוצרי קוסמטיקה ישראליים בקניונים אמריקאים, וסיפרה לי סיפורים מרתקים. נוצרת שם הוויה ישראלית, במרחק אלפי קילמטרים מהבית, איזושהי קהילה, כמו צבא או מחנה קיץ שיכול להימשך חודשים ושנים. והדינמיקות מרתקות. יש מערכות יחסים מורכבת בין העובדים לבין עצמם, בין המנהלים שיש להם המון כוח בעולם הזה ובין העובדות, שרובן בסטטוס לא חוקי, כלומר לא יכולות להגן על עצמן. זה עניין אותי והתחלנו לפתח את זה יחד. בהמשך נפגשתי עם אנשים שעובדים בעגלות, והצטבר לי חומר שיכול להספיק לטרילוגיה".
2 צפייה בגלריה
פנאי ספר לקום ולהרוג
פנאי ספר לקום ולהרוג
עטיפת הספר
(צילום: הוצאת כנרת)
אתה מתאר את הישראלים בקליפורניה כשני עולמות הפוכים, שיש ביניהם פערים חברתיים וכלכליים עצומים.
"יש באמת שני סוגים של ישראלים שעובדים בארצות הברית. אנשים אחרי צבא, מובילי דירות, מתקיני מזגנים, מדריכי טיולים, וגולת הכותרת — עגלות המכירה בקניונים. שם אתה כפוף, אפילו משועבד, למישהו. הסוג השני זה אלה שנמצאים ברילוקיישן — בדרך כלל בזוגיות או עם משפחה, המעמד של העובדים חוקי לחלוטין, חלק מהמשפחות האלה מקימות חיים ונשארות שם. אלה שתי קהילות נפרדות שחיות בקומונות, ואין בהכרח קשרי גומלין ביניהן".

מטלדור, דרך סיסקו ועד F5

אראל (39) נמצא כגבר 15 שנה בענף ההיטק. כיום הוא מכהן כמנהל הפעילות העסקית בישראל, יוון וקפריסין של F5 Networks — חברה המתמחה בשירותי אבטחה לאפליקציות. לפני כן עבד במשך שבע שנים בסיסקו, שם שימש בתפקידו האחרון סמנכ"ל המגזר העסקי בישראל. לפני סיסקו עבד בקרוסבים ובטלדור תקשורת.
הוא גדל בהוד השרון, בוגר ממר"ם, בעל תואר ראשון בכלכלה וניהול מהמכללה למנהל, ותואר שני במנהל עסקים במסגרת תוכנית "קלוג רקנאטי" באוניברסיטת תל אביב ואוניברסיטת נורתווסטרן. נשוי לעדי, אב לשני ילדים בני 9 ו־6. ואפילו היה אלוף ישראל בסיף עד גיל 13. "לקום ולהרוג" אינו הביטוי האמנותי הראשון שלו. בעבר הוא גם הקים להקה, הופיע והקליט שירים. לפני עשור הוא פרסם את ספר הביכורים שלו "חריצים ומשבצות", שסיפר על חבורת צעירים תל אביביים שמקימים חברת סטארט־אפ.
ניכר שאתה מאוד אוהב את ענף ההייטק. אפילו בכתיבה אתה לא מתרחק ממנו.
"עולם הסטארט־אפים בישראל חי ובועט, אנחנו במקום הראשון של מספר סטארט־אפים לנפש. זו סצינה מרתקת, לא הייתי מחליף אותה. גם אם ביום מן הימים אמצא עצמי סופר במשרה מלאה, יהיה לי קשה להתנתק מהעולם הזה, כי הוא גם מתגמל רגשית — זה עולם מעניין, אתה זוכה ללמוד על טכנולוגיות חדשות חלוציות ועובד עם אנשים נהדרים".
הכתיבה משפיעה על העבודה שלך בהייטק?
"שני העולמות משפיעים האחד על השני. אני מביא הרבה מהכתיבה ומהדרך שאני מספר סיפורים לעבודה — לישיבות, למצגות. כל מצגת שלי היא סיפור, אני לא מסוגל להעביר מצגת תאגידית רגילה. מצד שני האופן שבו אני עושה מחקר בעולמות הטכנולוגיים הוא משהו שלקחתי לכתיבה: לצורך תחקיר שאני עושה לספר אני קורא המון, כל דבר, לומד לפרטי פרטים — קוסמטיקה, עגלות מכירה, מזג האויר בעונה כזאת או אחרת של השנה, אני נכנס לעומק ומבלה שעות על גבי שעות בלימוד. אלה יכולות שאני מביא מהעולם הטכנולוגי כי הוא מחייב אותך לדעת, כשאתה עובד על טכנולוגיה מסוימת אתה חייב להכיר אותה עד אחרון הפרטים".
2 צפייה בגלריה
פנאי ארן אראל
פנאי ארן אראל
ארן אראל. "עשיתי תחקיר לספר כמו שלומדים טכנולוגיה חדשה"
(צילום: עמית שעל)
יש לא מעט מקרים שרעיון טכנולוגי טוב זוכה לשימוש רע. טכנולוגיות הריגול של NSO, למשל.
"בכל הטכנולוגיות החדשניות אפשר להשתמש גם לרעה, לכן חשוב שתהיה רגולציה שנעה יד ביד עם ההתקדמות שלהן. כי ככל שהן יכולות לשנות את חיינו לטובה, כך הן גם יכולות לשמש כחרב פיפיות ולפגוע בנו, אם יתפתחו בצורה לא מבוקרת. הסופר מייקל קרייטון תמיד היה בוחר בספרים שלו נושא טכנולוגי, ולוקח אותו שלב אחד קדימה, מה יקרה כשהגולם יקום על יוצרו. אלה הדברים שצריך להיזהר מהם".

בין שתי גופות

"לקום ולהרוג" מספר על שלושה אחים ואב קצת תמהוני לבית משפחת גורדון, שעברו טרגדיה בילדותם. ביום שבו הם עומדים למכור את חברת הקוסמטיקה שהקימו, מוצא האח הצעיר את אחותו תלויה בדירתה. תוך התחקות אחר השעות האחרונות שלה, הוא נחשף לרצח אכזרי שהתקיים בתל אביב עשור קודם. וככה נחשפים אירועי עבר וסודות שהאנשים הקרובים לו שמרו עמוק בבטן.
למה בחרת להתמקד דווקא בענף הקוסמטיקה?
"חיפשתי שילוב בין עולם הטכנולוגיה ועולם העגלות, אז עשיתי תחקיר של שנתיים על תחום הקוסמטיקה. חשבתי על היתרון הטכנולוגי של סטארט־אפ בלב העלילה — שתהיה התאמה אישית מבוססת טכנולוגיה של המוצר ללקוח, רקיחה אישית של התכשיר. זה עולם שמאוד התקדם ויש מוצרים בעולם הפארמה והקוסמטיקה שאפילו מיוצרים בהתאם לדנ"א של הצרכן".
הסטארט־אפ שבספר הוא גם עסק משפחתי, וזה תמיד מתכון להסתבכות.
"הדינמיקה המשפחתית בין אחים, בילדותם ואחר כך בבגרותם, בין ילדים להורים — זה מנוע רגשי לכתיבה. 'לקום ולהרוג' נכתב כשהיינו בהיריון עם הילד הראשון שלי, ונערך לאורך כמעט שבע שנים. המשפחה הפכה להיות המרכז של כל חיי. אני רואה את הדינמיקות בין הילדים שלי ומשליך על הדינמיקות ביני לבין אחותי כשהיינו ילדים. ובספר החלטתי לבדוק מה קורה כשלוקחים את הדינמיקה המשפחתית לקצה".