סגור

ספרי אמנות מעזבונו של המשורר נתן זך יימכרו במכירה פומבית

חנות הספרים "האחים גרין" תציע למכירה בין השאר, אלבומי רטרוספקטיבות של בונאר, ג'אקומטי, שאגאל וקנדינסקי, ספר רישומים של מיכלאנג'לו, וספר מיוחד של קית הרינג


זה לא אירוע רווח, אפשר לומר אפילו די נדיר: מכירת ספרייה של אדם מפורסם. מחר (ד') תתקיים בחנות "האחים גרין" בתל אביב מכירה פומבית של ספרים מספרייתו העניפה של המשורר נתן זך, שנפטר לפני כשנה.
את הספרים רכשה החנות מאלמנתו של המשורר, שרה אביטל, וכעת הם מוצעים למכירה, באירוע ראשון מבין סדרת אירועי מכירה מספרייתו של זך. הראשון שבהם מוקדש לספרי האמנות שלו.
2 צפייה בגלריה
נתן זך משורר וחתן פרס ישראל נפטר בגיל 89
נתן זך משורר וחתן פרס ישראל נפטר בגיל 89
המשורר המנוח נתן זך, חתן פרס ישראל
(צילום: יובל חן)
זך אהב אמנות מודרנית, והכיר אותה לעומק. "בחודשים האחרונים התברכנו בביקורים חוזרים ונשנים בדירה התל אביבית שהיתה לביתו של זך בעשורים האחרונים", כתבו האחים גרין באתר החנות, "ושם גילינו שמעבר להיותו משורר, היה זך אחד האספנים המסורים ביותר שנתקלנו בהם. במיוחד אהב את האקספרסיוניזם הגרמני והאוונגרד הרוסי, שמיוצגים היטב במכירה. זך גם החזיק באוסף יפהפה של ספרי ליטוגרפיות מקוריות מאת האמנים החשובים ביותר של המאה ה־20, בהם מאטיס, שאגאל, מירו וקנדינסקי". מחיר הפתיחה של כל פריט עומד על 10 דולר, ומי שמעוניין לקנות צריך להיכנס לאתר האינטרנט של המכירה ולהציע הצעה.
ספר רישומים של מיכלאנג'לו
מה אפשר למצוא בקטלוג? בין השאר, אלבומי רטרוספקטיבות של בונאר, ג'אקומטי, פול קלה, מארק רותקו, שאגאל וקנדינסקי, ספר רישומים של מיכלאנג'לו, ספרי עיון כמו "פול קלה והמוסיקה", "דייוויד הוקני: שיחות על אמנות", או "המיטב של הפופ ארט", ספר מיוחד של קית הרינג, המשלב ציור עם קולאז', שיצא סמוך למותו ב־1990 ונחשב היום לפריט אספנים יקר ערך, וכמובן קטלוגים של אמנים ישראלים כמו משה גרשוני, משה קופפרמן, זריצקי, ליפשיץ, ברגנר ואחרים.
2 צפייה בגלריה
פרופ' נסים קלדרון
פרופ' נסים קלדרון
פרופ' נסים קלדרון
(עמית שעל)
"הייתי הרבה פעמים בדירה של זך וראיתי את האוסף הזה", מספר פרופ' נסים קלדרון. "זך היה לא רק משורר חשוב אלא גם מבקר חשוב, אינטלקטואל רחב אופקים. התמונה התרבותית שלו היתה מאוד רחבה, וזה ניכר בספרייה שלו. היה לו עניין מיוחד באמנות פלסטית, הוא גם ניסה בתחילת דרכו לצייר. ההיכרות שלו עם האמנויות השונות שירתה אותו במובן זה שהשירים שלו הם ריכוז של ידע תרבותי עמוק. לכן הוא יכול היה לעשות את המהפכה שעשה: הצעד הכי ידוע שלה זה וויכוח עם נתן אלתרמן, וזה קרה בעקבות היכרות יסודית עם התרבות המודרנית".
למשל, מציין קלדרון, מאמר שפרסם זך ונקרא "הפלגה אל הכחול", שתיאר את כל שימושי הכחול בתרבות. המאמר הזה, אגב, כמו עוד מסות של זך, כונס לאחרונה לספר "הסופר בחברת ההמונים" בהוצאת הקיבוץ המאוחד — אסופת מאמרים שפירסם זך בין 1954־1996בנושאי ספרות ואמנות.
"היה טבעי שתהיה לו ספרייה עשירה בכל השפות", מוסיף קלדרון, "שירה, פרוזה, מחקר, וכמובן אמנות. זך היה מדבר על ציורים וציירים היו חברים שלו. גם הדוקטורט שלו עסק באימאג'יזם, אמנם במילים, אבל מה זה אימאג' אם לא תמונה".