סגור

הצייר והפסל, חתן פרס ישראל יגאל תומרקין, הלך לעולמו בגיל 87

תומרקין היה אחד האמנים הבולטים בישראל, ונודע בציוריו ובפסלי החוץ והאנדרטאות שלו. במהלך השנים זכה בפרסים רבים על עבודתו בארץ ובעולם. בנו, השחקן יון תומרקין: "בצער רב אני אומר שאני קצת לא מאמין שהיום הזה הגיע"

הצייר והפסל יגאל תומרקין, חתן פרס ישראל, הלך לעולמו היום (ה') בגיל 87. תומרקין נפטר בביתו שבתל אביב.
תומרקין נולד בדרזדן שבגרמניה, ובשנת 1935 עלה לארץ ישראל עם אמו ואביו החורג. את אביו הביולוגי, מרטין הלברג, שחקן ובמאי תיאטרון לא יהודי, הכיר רק בגיל מבוגר כאשר נסע לפגוש אותו בגרמניה. לאחר תקופת שירותו הצבאי, התלמד אצל הפסל רודי להמן בעין הוד, ובשנת 1955 נסע שוב לגרמניה. שם פגש את אביו, עבד בבניית תפאורות בתיאטרונו של ברטולט ברכט, "האנסמבל הברלינאי", ויצר את פסלי הברזל הראשונים שלו.

2 צפייה בגלריה
יגאל תומרקין פיסול
יגאל תומרקין פיסול
יגאל תומרקין
(צילום: חיים הורנשטיין)

ב-1957 הוא התגורר בהולנד, ועבד בתיאטרון כמעצב תפאורות. כעבור שנה עבר לפריז, שם הציג תמונות בלט עשויות משיירים תעשייתיים, עירוניים ופוליאסטר, וכן פסלים מגרוטאות. הוא התיידד עם אמני דאדא כגון טריסטאן צרה ומאן ריי, הציג תערוכת יחיד ראשונה וב-1961 שב לישראל.
באותם ימים התכתב תומרקין עם יצחק דנציגר על נושא פיסול חוץ ופיסול סביבתי והיה הפסל הישראלי הראשון שהעמיד פסלים סביבתיים במדבר (מצפור ערד 1962-68 ועידן המדע בדימונה 1962-69). בין הידועות שבאנדרטאותיו: האנדרטה לשואה ולתקומה שבכיכר רבין בתל-אביב (1971-75) והאנדרטה לנופלים בבקעת-הירדן (1972).
משנת 1964 עוסק תומרקין באמנותו גם במחאה פוליטית. הוא הופך כלי מלחמה לפסלים ומבטא את הקשר של תושבי הארץ היהודים והערבים לאדמה ולמקום, ברישומים, בהדפסים ובפסלים עשויים אדמה מיוצבת וענפים. הוא ערך מסעות אל תרבויות ומסורות באפריקה, הודו, אסיה, דרום אמריקה, ארצות הברית ואירופה, ומסעות אלה השפיעו גם על עבודותיו.
בשנים 1977-1974 התגורר תומרקין ועבד בארה"ב ואז שב לישראל. במשך השנים השתתף בעשרות תערוכות קבוצתיות והציג עשרות תערוכות יחיד בארץ ומחוצה לה. ב-1964 ייצג את ישראל בביאנלה של ונציה, ב-1967 בביאנלה של סאו-פאולו וב-1968 בביאנלה של טוקיו. עבודותיו מוצגות באוספים פרטיים, באוספיהם של מוזיאונים, בגני-פסלים ובשטחים ציבוריים בתחומן של רשויות שונות וערים בארץ ובעולם. במהלך השנים זכה בפרסים רבים על עבודתו בארץ ובעולם.

2 צפייה בגלריה
יגאל תומרקין
יגאל תומרקין
יגאל תומרקין
(צילום: אלכס קולומויסקי)

תומרקין עבד לעתים בתיאטרון ובאופרה בישראל ומחוצה לה כמעצב תפאורות, וכן עוסק בכתיבת טורים אישיים בנושאים שונים בעיתונים ובכתבי-עת. הוא פרסם 11 ספרים בהם ספרי ילדים, ספרי מסעות וספרים העוסקים בתולדות האמנות והארכיטקטורה.
תומרקין כונה פעמים רבות "הילד הרע של האמנות הישראלית", הן בשל התבטאויותיו הפוליטיות הבוטות נגד מגזרים שונים בחברה הישראלית והן בשל נטייתו להסתכסך עם הממסד האמנותי בארץ. לאורך השנים הוא עמד במרכזן של סערות ציבוריות רבות. כך למשל, ב-1980 הביא חזיר עטוף בתפילין לכיכר מלכי ישראל במחאה נגד ההתנחלויות - מעשה שכמעט ועמד לדין בגינו. ב-1998 הוא זכה בפרס זוסמן מטעם יד ושם על עבודותיו בנוגע לשואה, אך מתן הפרס בוטל בשל המחאה נגדו.
בנו, השחקן יון תומרקין, אמר ל-ynet כי אביו לא היה בקו הבריאות כבר תקופה ארוכה, אך מותו תפס את משפחתו בהפתעה: "בצער רב אני אומר שאני קצת לא מאמין שהיום הזה הגיע".