תיראו מופתעים: המיזמים הסודיים שכדאי להכיר
תיראו מופתעים: המיזמים הסודיים שכדאי להכיר
יצירת אמנות לא חתומה, להקה שלא ציפית לה, בקבוק יין שלא הכרת או סרט שלא בחרת. עולם האמנות והתרבות מתמלא באירועים שאינם ידועים מראש לקהל. הסיבות לכך מגוונות, החל מהרצון לשחרר מהצורך לבחור כל הזמן ועד תגובה למציאות בשנה האחרונה שבה אם מגיע משהו לא צפוי, הוא לרוב רע. כלכליסט שולף את כל המיזמים ומפתיע אתכם לטובה
בעולם שבו לאן שלא נפנה מציפים אותנו במוצרים, אירועים וחוויות שאנחנו חייבים לרכוש ממש עכשיו, היכולת להתרגש נשחקת. הפתעות תרבותיות שטומנות בחובן מסתורין עונות על הצרכים האלה. כך צצו להם מיזמים שמציעים בקבוק יין שנבחר במיוחד עבורנו, מנה בהפתעה במסעדה, גלויה סודית עם יצירת אמנות שאיננו יודעים מי יצר אותה או סרטים והופעות שמעניקים לנו לרגע מנוחה מהצורך לבחור כל הזמן. מישהו אחר כבר עושה את זה עבורנו.
"לא מספיק שהופעה תהיה טובה, והסאונד טוב, רוצים גם שיוסיפו על זה מנה אחרונה — הפתעה", מתאר זאת המוזיקאי והמפיק יאיר ניצני שהופיע יחד עם להקתו "תיסלם" במיזם ההופעות בהפתעה "חתול בשק" במועדון הבארבי. "הקהל רוצה שזה יהיה טוב, איכותי, וגם רוצה לא לדעת מה זה. סף הריגוש שלנו זקוק לאתגרים".
כמעט כל מי שעוסקים בהפתעות המתוארות כאן משייכים את הרצון בהפתעה בריבוי של היצע שקשה לברור מתוכו. אך אולי זה מתקשר גם למציאות הכללית שבה לאחרונה ההפתעות נעות בין האיום לנורא, אז כשזה מגיע לבילוי, נעים שמישהו אחר מקבל החלטות בשבילנו, וההפתעה היא לטובה.
סדרת מופעי "חתול בשק" במועדון בארבי
הרעיון פשוט לכאורה: רוכשי הכרטיסים באים להופעה מבלי שהם יודעים מה מצפה להם. בשנתיים האחרונות הפתיעו את הקהל בבארבי אמנים כמו ריטה, אביב גפן, דודו טסה, אביתר בנאי, גידי גוב, דני סנדרסון, "הדג נחש", "בנזין" וגם "תיסלם".
יאיר ניצני, שהופיע עם "תיסלם" באחד ממופעי "חתול בשק" הראשונים והמוצלחים במיוחד, נשאל אם הסיבה שהקהל מרוצה מהמופעים היא שלרוב החתול בשק הוא סיאמי, כלומר אמנים מוכרים ואהובים מראש, והשיב ש"פה נכנסת שאלת מה זה טוב ומה זה רע. אם אתה מביא משהו ישן ואני צעיר, אני עלול להתאכזב. אבל בעולמות שאני חי בהם, האהבה למוזיקה כוללת את הרצון להיחשף למשהו אחר, להסתקרן. חייבים לבוא לאירועים האלה בראש פתוח. ב'תיסלם' אנחנו מופיעים ביחד כבר 45 שנים, סומכים על המוצר שאנחנו משווקים ועל החוויה שאנחנו נותנים — אז לא חששנו. המשפחה שלי שהיתה במקום בערב ההופעה הקשיבה לרחשי הקהל שהיה נורא מתוח לפני עליית המסך. המתופף עלה ראשון לבמה, והם שמעו את הצעירים אומרים 'אוקיי, להקה של מבוגרים', ואז כשכולנו עלינו, חלק הכירו את השירים ובשביל אחרים זאת היתה הפתעה פנטסטית. הם לא הכירו אותנו אבל אהבו את מה שהם רואים. אמרו 'הזקנים האלה נותנים בראש'".
סדרת המופעים "סוד" בג'ורג'
במלון ומתחם האירוח הג'ורג' בתל אביב מתקיים מועדון חברים, שאחת החוויות שהוא מציע היא מנוי לג'ז הול. "זה אלמנט שמדביק את הקהל", אומר אייל דה ליאו, סמנכ"ל מותג אלקו הוספיטליטי שמפעיל את המקום. פעם בחודש מעלים שם סדרה חדשה שנקראת "סוד" ומציעה לחברים הופעות מבלי לגלות את זהות האמנים. "התחלנו בחודש שעבר, עם קרן פלס על הפסנתר", מספר דה ליאו. "ובחודשים הקרובים תהיה הופעת סוד אחת בחודש. כולנו רגילים שהכל מוגש לבחירתנו: ספוטיפיי, נטפליקס. וכאן הקהל מקבל הזדמנות לשחרר, לסמוך עלינו".
מה אתם מקבלים מזה?
"אנחנו מייצרים קהילה, ודיבור על האירוע שגרם לעצור את הנשימה לפני שהאמן עולה, מחזק את המותג. זה לא עניין כלכלי אלא קהילתי. חיבור למקום".
סדרת "סרט בהפתעה" בקולנוע לב
"בקולנוע לב תל אביב בשיתוף אפליקציית דיגיתל אימצו את "סרט בהפתעה": "מגיעים, מתיישבים ואז מגלים מה הסרט", מנסח זאת עומר שניר, סמנכ"ל "לב". "הקהל נותן אמון שנקרין סרט שלא יהיה מבאס. עשינו את זה עם 'אנורה', שזכה בפסטיבל קאן והוא מועמד מוביל לאוסקר. מבחינת הלקוחות יש משהו מגניב בלבוא לסרט שלא יודעים עליו מראש. זה סוג של טרום בכורה. הם נהנים לראות לפני כולם, בלי שמישהו עושה להם ספוילר. הכרטיסים הם במחיר זהה לכרטיסים רגילים. אנחנו מתכננים לעשות את זה פעם בחודש־חודשיים כי הבחירה בסרט צריכה להיות מאוד מדויקת: משהו שכולם ייהנו ממנו, ובמקרה שלנו אלה כל מי שיושבים ב־400 המושבים. הצופים מתרגשים מלראות משהו כמו מבליינד דייט, שבו לא יודעים את מי נפגוש.
"עבורנו זה לעשות משהו נחמד, מיוחד, שקהל המנויים הנאמן ייהנה ממנו. זאת גם דרך לייצר דיבור על הסרט לפני שהוא יוצא. לקראת ההקרנה פיזרנו רמזים: היה אימאג' של עץ דקל (כמו הפרס בפסטיבל קאן) על המסך, אבל רוב הצופים לא ניחשו".
מנה בהפתעה במסעדות פוד טרמינל
הרעיון לשלב מנה בהפתעה בתפריטים עלה במוחה של ענבר זרוק, מנכ"לית קבוצת המסעדות פוד טרמינל וזה סושי, אחרי שהיתה בהופעה של "חתול בשק" בבארבי. "זה היה מרגש מאוד. מאז אני הולכת קבוע", היא אומרת. "בתחום הקולינרי צריך להמציא כל פעם משהו מחדש. זה חייב להיות כלכלי. המנה בהכרח מתומחרת במחיר נמוך (23 שקל) ויוצרת עניין. זאת גם פלטפורמה למותגים אחרים שלנו, ומאפשרת לנו לקבל דירוגים וביקורות. בשבוע הראשון שהכנסנו את המנה בהפתעה בראש התפריט ב'פוד טרמינל' — איזשהו סלט עם איזושהי תוספת של דג, ויש גם אופציה צמחונית — היתה לזה הצלחה מטאורית. זאת מנת ביניים חצי חמה, לא עיקרית".
למה לי הפתעה בצלחת?
"בימים כאלה מחפשים נחמה, לא חשוב במה, ולפעמים זה יכול להגיע ממקום לא צפוי: מישהו מתאמץ בשבילך וזה נעים. במיוחד שזה לא לצאת ידי חובה, אנחנו באמת משקיעים בזה מחשבה וחייבים להיות יצירתיים, וב־90% מהמקרים זה מתקבל היטב".
זרים מעוצבים של ענבר אדרי
מעצבת הזרים והשוזרת ענבר אדרי מ"פלאוור גירל ביי ענבר" מציעה מנוי פרחים לאנשים שסומכים על הטעם שלה. היא שוזרת זרים מפרחים טריים שלוקטו מהמשק החקלאי שלה ושל מגדלים אחרים, ואלה מגיעים עם שליח אחת לשבוע אל בתי המנויים. "רוב האנשים שרואים את הזרים פשוט שמחים", היא אומרת. "הם פראיים ומלאים בפרחי שדה. אלה זרים לאנשים שאין להם בעיה של שליטה, ומחפשים להקל על עצמם.יש כאלה שיגידו 'אנחנו מעדיפים בלי פרחים סגולים' או משהו כזה, אבל אלה ממש מיעוט. הרוב פשוט אוהבים לקבל זר שבועי, גם אם הוא מעצמם".
בקבוק בהפתעה של אתר היינות צ'ירז
"יין יושב על משבצת מאוד מאיימת", אומר יאיר היידו מאתר היינות 'צ'יירז", ששולח ללקוחותיו בקבוקים בהפתעה. "לקוחות מלאי חששות כשזה מגיע לטעם של יין אז מצאנו דרך לעקוף את זה: יצרנו שאלון קצר של חמש שאלות כדי לעזור לנו לכוון לטעם של הלקוחות. אלה שאלות שלא קשורות ליין אלא לאוכל וקינוחים, אבל זה נותן לנו אינדיקציות בנוגע לטעם. ואז אנחנו בוחרים בשבילם יינות ושולחים להם בכל חודש משהו שהם לא מכירים.
"זה לא מתאים לכל אחד. יש כאלה שחייבים להיות בשליטה, רוצים להשוות את היין לאחרים ולהתייעץ עם חברים, אבל לרוב זה עובד. זה פונה לקהילה שמאוד אוהבת לגלות יינות שלא היו מזהים אותם על המדף. כל יין מגיע עם דף הסבר על היין ועל היקב ואיך להתאים אותו לאוכל. זה מתאים למי שסקרן, ורוצה לצאת מאזור הנוחות שלו, משהו במקום הקברנה והשרדונה הקבועים".
ארגז ירקות אורגניים ממשק חביביאן
"משפחות קושרות את גורל הצלחת שלהם בגורל הערוגה שלנו", אומרת מיכל חביביאן ממשק הירקות האורגני חביביאן. "בכל יום חמישי, המגדל, שהוא גם בן הזוג שלי, רואה מה מוכן בערוגה ובונה מזה סל. בהתחלה היית פותחת את הדלת, מקבלת את הסל ומזה מבשלת כל השבוע. עם הזמן דייקו אותנו: זה לא אוהב כוסברה, ואלה אלרגים לכרובית — אז אנחנו עושים התאמות בתוך הארגז. אנחנו גם מוסיפים מוצרים של יצרנים מקומיים שעובדים איתנו. השיטה של ירקות בהפתעה מאפשרת להרחיב את מגוון הירקות שאת אוכלת: אולי לא היית מזמינה בטטה לבנה וקייל, אבל עכשיו כשזה בסל את טועמת וגם מופתעת מכמה שזה טעים. זה מייצר גמישות, עניין וחגיגה במטבח”.
למי שבכל זאת אובדי עצות נוכח הירקות שקיבלו מצרפת חביביאן מתכונים. "אני שפית ומתכונאית במקור ויש לי עניין עמוק בחומרי גלם. לדוגמה, אני כותבת איך אפשר להכין פסטה מהגבעול של המנגולד. הסל בא עם סיפור ומתכונים ויש לנו לקוחות שאומרים שהם אוהבים יותר את הדף והמתכונים מאשר את הירקות עצמם".
פרויקט "הגלויה הסודית" במסגרת יריד צבע טרי
"הגלויה הסודית" היא הפרויקט החברתי המוביל של יריד האמנות צבע טרי. במסגרתו מוצעות מעל 2,000 עבודות אמנות מקוריות בגודל גלויה והן כוללות יצירות של אמנים בעלי שם, מאיירים ומעצבות, סטודנטים וגם תלמידי בתי ספר לאמנויות. כולן מוצגות בעילום שם ונמכרות אונליין כתרומה במחיר אחיד של 190 שקל. רק בקבלת הגלויה ביריד ניתן לגלות האם על יצירת האמנות שנרכשה במחיר תרומה סמלית, חתומה יוצרת בעלת שם או יוצר צעיר ומבטיח.
הרעיון בא בהשראה מפרויקט דומה שעשו ב־Royal College of Art בבריטניה, והתאמנו אותו לחזון ולערכים של צבע טרי", אומרת טל גולני, אוצרת משנה של היריד. ב־16 שנות הפרויקט הוא גייס יותר מ־2.5 מיליון שקל לטובת מטרות חינוכיות שונות בתחום האמנות. זה פרויקט מאוד אהוב, גם האמנים מחכים להשתתף בו בכל שנה וגם הקהל כבר מכיר אותו ומחכה לרכוש גלויות. אנחנו מכירות אנשים שממש בנו אוסף אמנות קטן דרך קניית הגלויות".