הספורט הסורי מזנק מההריסות
הספורט הסורי מזנק מההריסות
סוריה מתחילה בתהליך שיקום גם בתחום הספורט. יו"ר חדש מונה להתאחדות הספורט ומסמן את קץ שלטונו של פיראס מעלא, מקורבו המושחת של אסד. ספורטאי עבר מצטיינים מתחילים לחזור ומבטיחים להירתם לבנייה מחדש
פיראס מעלא היה עד לפני כמה שבועות האיש החזק ביותר בספורט הסורי. האיש שכל החלטה, ויהיה הענף אשר יהיה, עוברת דרכו. שחיין העבר החסון, מקורבו של בשאר אסד ומי שנחשב לתומך אדוק של מדיניותו הרצחנית, מונה ב־2020 לעמוד בראש "התאחדות הספורט הכללית" — גוף קיקיוני ומושחת שתפקידו העיקרי הוא פיקוח קפדני על כל ענפי הספורט בסוריה המתפוררת. הגוף, שהומצא אי שם בשנות ה־70, ימי שלטונו של חאפז אסד הברוטלי, תפקד כמעין משרד ספורט השולט ביד ברזל בכל איגודי הספורט השונים ומונע מהם עצמאות והתפתחות.
"הם היו כמו סרטן שמתפשט והורס כל חלקה בספורט", התוודתה לאחרונה ע'אדה שועאע, האלופה האולימפית בקרב שבע (אטלנטה 1996) וגדולת הספורטאים שסוריה העמידה אי פעם. "ההתאחדות היתה בית הקברות שתחתיו בעצם נקבר הספורט הסורי". האתלטית המצטיינת, שבלית ברירה חזרה מגרמניה לסוריה ב־2022 על מנת לטפל באמה החולה, סיפרה לאתר החדשות הגרמני DW כי היתה מאוימת תכופות על ידי המשטר וזרועותיו הארוכות. אפילו משכורתה הזעומה כיועצת לוועד האולימפי הסורי, עוד גוף מושחת שבראשו עמד פיראס מעלא, נמנעה ממנה באופן כוחני.
מעלא אומנם ניצח ב־2018 באליפות אירופה בשחייה למרחק של חמישה ק"מ (קטגוריית ותיקים), אך דבר מהמנטליות האירופית הליברלית לא דבק בו. אביו הוא מפקד צבאי המשתייך למפלגת הבעת' השלטת ורוצח המונים מתועב שביצע במו ידיו טבח בעיר חמה בשנות ה־80, ולכן היה זה רק צפוי שמעלא הבן ימנה את אנשי שלומו ובני משפחתו לכל משרות הספורט הרמות במדינה. "איש לא העז להתנגד לו", סיפרה שועאע, "הוא היה מאיים על חייהם של ספורטאים ובני משפחותיהם וכעת יש להעמיד אותו לדין מול כל העם הסורי".
אחרי עשרות שנים מדממות ומושחתות נראה כי סוף סוף חזרו טחנות הצדק הסוריות לעבוד. ברגע שריגש אלפי ספורטאים ואוהדים סורים הכריזה התאחדות הכדורגל הסורית השבוע, בעמוד הפייסבוק שלה, על מינויו של מוחמד אל־חמד כיו"ר התאחדות הספורט הכללית. מנהל ומאמן הנוער הנערץ מאידליב זכה לברכת הדרך הציבורית. רבים מקווים שישקם במהרה את אצטדיוני סוריה החרבים, אשר רובם הפכו בימיו של אסד להיות מחסנים צבאיים או מחנות מעצר מאולתרים. המראה שלהם מכמיר לב.
"צעד חשוב נוסף שצריך לבצע באופן מיידי הוא הסרת כל סממן שקשור לאסד ממתקני הספורט במדינה", טען עיתונאי הספורט הסורי חומאם קדאר ברשומה שפרסם. נבחרת הכדורגל הלאומית הגדילה לעשות כשהצטלמה, ימים ספורים לאחר נפילת שלטונו של אסד, במדים ירוקים מנצנצים וחדשים הנושאים את דגל המהפכה. "זה השינוי ההיסטורי הראשון בספורט הסורי", הצהירו השחקנים בפוסט שפרסמה התאחדות הכדורגל הסורית, "לא עוד שחיתות, נפוטיזם ופרוטקציות".
אליהם גם הצטרפו שאר מועדוני הספורט הסוריים, אשר קראו באמצעות הצהרה משותפת להקמתו המיידית של משרד ספורט ממשלתי, בדומה לשאר המדינות המערביות המתקדמות. "אנחנו, כל מועדוני הספורט בסוריה החופשית, דורשים את הקמתו של משרד ספורט ממשלתי שיגן על הספורטאים ומתקני הספורט ויבטיח את חירותה של תקשורת הספורט", כתבו. הפחד הגדול ביותר של כל סורי שעוסק בספורט כיום, הוא שגם המשטר החדש והמבטיח בראשות אל־ג'ולאני ינהיג חלוקה בלתי הוגנת של משאבים וכספים, כפי שהתרחש בימיהם של אסד ובן חסותו הכוחני מעלא.
"אני מודה לאלו ששחררו אותנו משלטון העריצות של משפחת אסד", אומרת המדליסטית שועאע ללא פחד, "יום השחרור הוא מבחינת רבים יום הנישואים הסורי". ספורטאית העבר המעוטרת כבר הצהירה שהיא מחכה בקוצר רוח לתרום מניסיונה לדור הספורטאים החדש שצפוי להיוולד במדינה. אל שועאע מצטרפים בימים אלו רבים מספורטאי העבר הסורים המוכרים, חלקם כאלו שנמלטו ממנה לאחר שהביעו תמיכה במורדים אי שם בעשור הקודם.
כאשר ג'יהאד אל־חוסיין, מגדולי שחקני הכדורגל של סוריה, שנאלץ להימלט ממנה לפני 14 שנה בשל איומים על חייו, נכנס עם מכוניתו אל תוך העיר חומס החבולה, אלפי תושבים נהרו לרחובות כדי לקבל את פניו. הוא הבטיח כי יהיה חלק בלתי נפרד מתהליך הבנייה והריפוי הצפוי לספורט הסורי. "ברוך שובך לבית הראשון שלך", נכתב בשלטי קבלת הפנים שחיכו לו בכניסה לאצטדיון ילדותו, "מחכים שתפיץ את הקסם שלך כאן שוב". עבודת השיקום שמחכה לו ולחבריו באיחוי שבריה של סוריה, אשר חלק בלתי מבוטל מספורטאיה נמלט בעשור האחרון לכל קצוות תבל, בהחלט תדרוש לא פחות מקסם. רק הזמן יגיד אם הם יצליחו במשימה שלקחו על עצמם.