"זה הסיפור הישראלי הגדול ביותר זה דורות"
"זה הסיפור הישראלי הגדול ביותר זה דורות"
סדרת התעודה "היום שלא נגמר", שעלתה אתמול בכאן 11, מספקת מסמך רחב יריעה על אירועי 7 באוקטובר, ועושה שימוש ב־114 עדויות בגוף ראשון ויותר מאלף סרטונים, הודעות והקלטות. התוצאה המאלפת מצליחה לחדש גם למי שעקב אחרי כל הסיפורים בשנה החולפת. אמנון רבי, יוצר הסדרה: "רצינו גם לזעזע את מקבלי ההחלטות ולגרום להם להחזיר סוף סוף הביתה את החטופים"
"החיים שלי נעצרו שם", מספר סמל יאיר אבינועם בווידוי מרסק לב ב"היום שלא נגמר", סדרת תעודה בת חמישה פרקים של כאן 11, שעלתה אתמול לאוויר ועוקבת דקה אחר דקה אחר אירועי 7 באוקטובר ממאות זוויות מבט שונות. אבינועם היה בשדרות באותו יום וחילץ שתי ילדות מהמכונית של הוריהן הנרצחים אודיה ודולב סויסה. למרות ההצלה הוא אומר: "אני מת מהלך. תקוע באותו היום. לא מצליח להתקדם".
"היום שלא נגמר" היא מסמך היסטורי עשיר ומרשים שעושה שימוש ב־114 עדויות ויותר מאלף סרטים וסרטונים ממצלמות אבטחה, ממצלמות ראש וגוף של שוטרים וחיילים, סרטוני ווטסאפ, מסרונים, הודעות קוליות והקלטות של רשתות קשר. "מלחמת 7 באוקטובר היא המלחמה הדיגיטלית הראשונה, וזה בא לידי ביטוי בחומרים ויזואליים נדירים", אומר אמנון רבי, יוצר הסדרה (לצד ניר נוימן).
הסדרה, שביים גלעד טוקטלי, מתחילה לפני השעה 6:29 של השבת ההיא, ועוברת בין שדרות לאופקים, מכפר עזה לזיקים, מבסיס סופה לאורים, מנתיב העשרה למסיבת הנובה ועד בארי, מנחל עוז לתחנת הדלק גבים ולעוד ועוד ועוד מקומות. באמצעות כל הרכיבים האלה הסדרה מרכיבה פאזל אדיר שמנסה לתת מושג על מה שהתחולל ביישובים ובמחנות שבנגב המערבי ביום שבת 7 באוקטובר. גם אחר צפייה בכל זה התמונה המלאה לא מתבהרת, אך התוצאה מותירה את הצופים שמוטי לסת.
"לא פחות משהסדרה מיועדת לצופים באוקטובר 2024", אומרים יוצרי הסדרה, "היא שואפת להישאר כמסמך היסטורי לדורות אחרינו — שיקבלו דרכה את מה שעד היום לא סופר באופן כזה מקיף".
בלי דם ותיאורים גרפיים מדי
היחס אל המרואיינים בסדרה הוא כאל מוסרי עדות. הם התבקשו להסתכל למצלמה ולדבר ישירות אל הצופים בבית. הרוב המכריע של הראיונות התקיימו בזירות ההתרחשות. בחלק מהמקרים המרואיינים לא ביקרו אפילו פעם אחת בבית שהיה ביתם עד ליום הצילום.
הזירות והעדויות מתחברות זו לזו באמצעות מפה אדומה שמשרטטת את גבולות הגזרה וממנה יוצאים ונכנסים בזום אין ואאוט אל ההתרחשויות. יש בסדרה תיעודים חדשים, אבל יש בה בעיקר אנשים שחוו את הגיהינום. אין בה דם או גופות, גם לא תיאורים גרפיים מדי, אולי מתוך מחשבה להגיע לקהל כמה שיותר רחב.
במידה מסוימת "היום שלא נגמר" היא המשך של הסדרה "האחת", שיצר רבי עם סימה קדמון, ותיעדה את חזרתם של הטייסים מהשבי בסוריה, כמעט תשעה חודשים אחרי שפרצה מלחמת יום כיפור. בשתי הסדרות גם עבד אותו הצוות: קסטינה תקשורת הפיקה, טוקטלי ביים ורבי ראיין וערך.
"הפרק האחרון של 'האחת' שודר ב־21 בספטמבר 2023", אומר רבי. "חשבנו ששבעה טייסים שנופלים בשבי בתוך חצי שעה זה אחד הדברים הכי קשים וכואבים שיכולים לקרות במלחמה. בחלומות הכי שחורים שלנו לא יכולנו לדמיין ש־16 ימים בלבד אחרי שידור 'האחת' יתרחש טבח 7 באוקטובר. ש־251 ילדים, נשים, גברים וקשישים ייחטפו מהמיטות בקיבוצים או ממסיבה, וששנה לאחר מכן 101 מתוכם יהיו עדיין בשבי בעזה.
"ראיינתי ב'היום שלא נגמר' חטופות וחטופים, שזכו לחזור בשלום. הם התייצבו מול המצלמות שלנו וסיפרו באומץ את סיפורם המלא, גם מתוך רצון לזעזע את מקבלי ההחלטות ולגרום להם להחזיר סוף סוף הביתה את החטופים שעדיין בעזה".
החומרים המצולמים היו בשפע. התפקיד שלכם היה בעיקר לערוך אותם.
"נכון. השגנו יותר מאלף סרטים ממצלמות אבטחה, סרטוני ווטסאפ, מסרונים, הודעות קוליות, הקלטות של רשתות קשר, סרטים ממצלמות ראש וגוף של שוטרים וחיילים, והכל מזמן אמיתי. על כל אלה יכולנו רק לחלום בתיעוד של טייסת 201 במלחמת יום כיפור. 'האחת' הביאה למסך סיפור ספציפי של יחידה קטנה ואליטיסטית במובן הטוב. פקידת המבצעים לשעבר, סימה קדמון, שהפכה מאז לעיתונאית בכירה, ראיינה 26 טייסים ונווטים. ב'היום שלא נגמר' התראיינו 114 מצולמים שהגיעו מרקעים שונים. העובדה שמדובר באסון הנורא ביותר לעם היהודי מאז השואה, לצד השתייכותם של הניצולים לקיבוצים ולמושבים, לערי פיתוח לשעבר ולמסיבות טראנס — הופכת את היום הזה לסיפור הישראלי הגדול ביותר בדורות האחרונים".
ייצוג משמעותי ללוחמות
פרקי הסדרה ישודרו בכל יום השבוע, למעט בערב הזיכרון עצמו ב־7 באוקטובר. גם מי שעקבו אחרי החדשות בכל יום מאז הטבח יוכלו לגלות בה עוד סיפור שלא סופר או תיעוד לא מוכר ממצלמה ביתית. אחד מהם הוא סיפורו של מסעד ארמילאת, בדואי צעיר שעבר כמוכר בחנות נוחות בתחנת דלק ליד שדרות, והציל 11 אנשים שהגיעו בריצה לתחנה — הוא הכניס אותם לחדר אחורי בחנות, שם הם התחבאו בשקט בזמן שמחבלים ניסו לשבור את הדלת עם קתות הרובים.
ארמילאת מספר למצלמות איך המתח בין ערבים ליהודים השפיע גם על מי שעמדו באותו צד של המתרס: חלק מהאנשים שהסתתרו אצל ארמילאת חששו שהוא בעצמו מחבל חמאס שמבצע תרגיל הסחה. לכן כדי להרגיע אותם הוא אמר בקול "שמע ישראל". מאוחר יותר, אחרי שסוף סוף המחבלים עזבו ולמקום הגיעו כוחות הימ"מ, ארמילאת היה חייב שיתלווה אליו אחד היהודים שהסתתרו איתו בחדר כדי שלא יירו בו. הוא הרים ידיים לאות כניעה, ואז, בשבריר שנייה, זיהה את אחד הלוחמים כלקוח קבוע שלו וקרא לעברו "נובלס" — כי אלה הסיגריות שהוא נוהג לקנות ממנו.
אחד הדברים הבולטים בפסיפס העדויות הוא ריבוי של חיילות ושוטרות. מלחמת 7 באוקטובר היא המלחמה הכי נשית בתולדות מלחמות ישראל. ביום אחד בלבד נהרגו בה יותר חיילות מאשר בכל מלחמות ישראל מאז מלחמת השחרור. "רצינו לתת ייצוג משמעותי לא רק לנשים כקורבנות טרור, אלא גם ובעיקר לנשים חזקות ומצטיינות שמילאו תפקידים חשובים כשוטרות, קצינות משטרה, לוחמות ומפקדות בצה"ל", מסבירים בהפקה.
בולטות במיוחד הן העדויות של סא"ל אור בן יהודה, מפקדת גדוד קרקל, שהבינה שאם פקודיה יראו את הדאגה על פניה לנוכח הכמות האדירה של המחבלים הם לא יצליחו להילחם, ולכן חייכה ואמרה פשוט "בואו נפרק אותם"; רפ"ק מורן טדגי, שיצאה למלא את תפקידה, כש"את סדר הגודל עוד לא הבנו"; ורפ"ק מאלי שושנה, ממשטרת שדרות, שנלחמה בגבורה עם שוטריה.
אבל לצד הגבורה האישית בולטת ב"היום שלא נגמר" גם ההפקרה של האזרחים בידי הצבא והמדינה. בשעה 11:30, אחרי כל כך הרבה סיפורי זוועה שמוגשים על ידי הדוברים בצורה רהוטה ומאוד מדודה, ישנו רגע קצר שבו ראש הממשלה בנימין נתניהו מודיע לאזרחים ש"אנחנו במלחמה" וכמובן מוסיף את כל ה"הנחיתי" ו"הוריתי" שלו. מילים ריקות על רקע כל מה שנאמר עד אותו הרגע. לכשתקום ועדת חקירה ממלכתית, הסדרה תוכל לשמש לחבריה מסמך עבודה.