בוסתן בלב העיר: “מחזירים את שטחי המוזיאון לתושבים"
בוסתן בלב העיר: “מחזירים את שטחי המוזיאון לתושבים"
במוזיאון ארץ ישראל ברמת אביב הוקם בוסתן מרשים בעלות של 74 מיליון שקל. הוא כולל 90 דונם של מאות עצים וצמחייה ארץ־ישראלית, בריכות אקולוגיות ופינות ישיבה, ויהיה פתוח בחינם לציבור
בתזמון מושלם עם חגי תשרי נפתח החלק הראשון של בוסתן מוז"א ברמת אביב. הבוסתן, המשתרע על שטח כולל של 90 דונם, הוא החלק הראשון בתוכנית התחדשות כוללת של מוזיאון ארץ ישראל. בשלב הראשון ייפתחו לציבור 50 דונם של בוסתן ארץ־ישראלי. הכניסה אליו תהיה חופשית, דרך חמישה שערים רחבים הקבועים על דרך נמיר, שדרות רוקח ורחוב חיים לבנון. בשלב השני, בעוד כחצי שנה, ייפתח החלק השני של הבוסתן, 40 דונם נוספים.
"החזון שעומד מאחורי הגן הוא הקישוריות בינו לבין העיר. רצינו להחזיר את שטחי המוזיאון הפתוחים לרווחת התושבים. זה שטח ענק עם פוטנציאל אדיר שעד עכשיו היה כלוא וסגור", מסביר עמי כץ, מנכ"ל המוזיאון. "התכנון החדש מנגיש את הגן וכל שטחי החוץ של המוזיאון לתושבים, ומוסיף עוד המון שטחי תצוגה, אשר ינוצלו כבר בחודשים הקרובים לאירועים, תערוכות ומיצגים".
קישור נוסף לעיר ייעשה בעתיד הקרוב באמצעות טיילת עירונית שמתחילה מהשער ברחוב חיים לבנון, חוצה את הגן, ממשיכה לכיוון שדרות רוקח ותתחבר (עם פתיחת השלב השני) עם הגשר שמעליו עד לפארק הירקון. להולכים בטיילת מובטחת תצפית יוצאת דופן על העיר.
"מגוון ביולוגי עצום"
הגן יהיה פתוח לציבור ללא תשלום (בשעות 18:00-8:00), וייסגר רק בלילות או לרגל פסטיבלים ואירועים שונים. הוא מתוכנן כך שאין בו מרכז אחד אלא שפע של פינות נסתרות ואינטימיות לצד מקומות התכנסות רחבים. הצמחייה שנשתלה בו כולה מקומית, ארץ־ישראלית ים־תיכונית. "זהו בוסתן מוזיאלי שאין עוד כמוהו בארץ", מסביר אדריכל הנוף ליאור לווינגר, "גן רב־מוקדי שיש בו מדרג: החלק התחתון כולל גינות עם פינות ישיבה מסודרות ומוצלות מתחת לעצים, וככל שעולים מעלה לתל קסילה (עיר פלישתית קדומה שהפכה לאתר - א”ב), השטח הופך פחות מגונן וכולל יותר מרחבים חופשיים ופתוחים".
את תוכנית ההתחדשות מוביל משרד האדריכלים קימל אשכולות יחד עם סטודיו דה לנגה. על אדריכלות הנוף הופקד סטודיו אורבנוף של אדריכל הנוף ליאור לווינגר. הפרויקט, שעלותו מסתכמת ב־74 מיליון שקל, ממומן שווה בשווה על ידי קרן מנדל ועיריית תל אביב־יפו, והגן גם קרוי על שם ג’ק, ג’וזף ומורטון מנדל, האחים המייסדים של הקרן.
"העצים כאן הם מהות הכל", מוסיף לווינגר. "יש כאן אוצרות של עצים ומגוון ביולוגי עצום". על מאות העצים שהיו כאן נוספו עוד 500 עצים, שהגיעו מכל הארץ, חלקם עצים בוגרים ואף עתיקים שהועתקו ממקום אחר, כמו אגס הבר ואלונים. “לעצים האלו יש יתרונות רבים”, מסביר לווינגר, “הם מעניקים צל מיידי, מעצימים את הטבע העירוני ומגדילים את המגוון הביולוגי”. בסך הכל נשתלו בגן למעלה מ־30 סוגי עצים ארץ־ישראליים, בהם עצי זית ואלון עתיקים, קטלב, אלה, חרוב, כליל החורש, תאנה, רימון ועוד. אפשר למצוא כאן גם שביל מסוכך גפנים, ושדרת עצי תות בוגרים שבקרוב יצלו את הדרך. למרגלות העצים נשתלו גינות עם צמחייה רב־שנתית לצד צמחייה עונתית, פקעות וזרעים של פרחי חורף. בזכות תוואי השטח המדורג מהגבעה כלפי מטה, לכל גינה ואזור ישיבה יש מבט פתוח ונקי לעבר הנוף. הטיילת העירונית והצירים הראשיים עשויים מבטון כורכרי, ושבילי בוסתן קטנים יותר מאבן מצפה בחיתוך פרא. “רצינו אבן ייחודית לבוסתן, ופיתחנו אבן ממצפה רמון, מנוסרת ומעובדת במראה טבעי”, אומר לווינגר.
שדרת שקמים חדשה
אתרי המוזיאון הקיימים - בית הבד, ביתן הפולקלור, הפלנטריום, תחנת הקמח ועתיקות תל קסילה - נותרו במקומם ונעטפו גם הם בגינות חדשות. בחלקו הנמוך ביותר של הגן נבנתה מערכת בריכות אקולוגית. מי הגשמים יזרמו מכל חלקי הגן למאגר תת־קרקעי, משם יעברו לבריכת טיהור אקולוגית וממנה לבריכת נוי. צמחייה תואמת סביב הבריכה תתמוך במגוון בעלי החיים שימצאו דרכם למקום.
את הבוסתן כולו מקיפה גדר ברזל אוורירית. על מנת למוסס את הגבול בין העיר לפארק היא תוכננה עם צמחייה משני צידיה - מצד הפארק גינות ועצים, ומצד הרחוב שדרת שקמים חדשה. שדרה זו היא חלק משבילים חדשים לאופניים ולהולכי רגל שנסללו לאורך דרך נמיר, בחלק הגובל עם הגן. השבילים, שנעשו מטעם המוזיאון ועל חשבון השטח שלו (שני דונם) למען תושבי העיר, יהיו מוצלים באמצעות עצי השקמה, ויתווכו בין הרחוב הסואן לבין הגן המוזיאלי. הכניסה לגן כאמור בחינם, ישנם רק שני איסורים: אין להדליק אש ואין להיכנס עם כלי רכב חשמלי. בהמשך יפעלו כאן שני בתי קפה ובחג סוכות הקרוב כבר יוקמו כאן שבע סוכות עם פעילויות יומיות לכל המשפחה.