מוזיאון תל אביב יוצא לרחבה
מוזיאון תל אביב יוצא לרחבה
מוזיאון תל אביב אמנם סגור ברובו, אך הרחבה שלו הפכה לזירה מרשימה של אמנות ומחאה למען החטופים
בחודש שעבר מאז פרוץ המלחמה מנסים במוזיאון תל אביב להתרגל למצב החדש. "מעבר להצגה ושימור האמנות התפקיד שלנו הוא להיות בית עבור הקהילה, להיות חלק מהחברה הישראלית", מסבירה מנכ”לית המוזיאון טניה כהן־עוזיאלי. "למרות שהמוזיאון ברובו סגור, קורים כאן הרבה דברים, כי המוזיאון יוצא החוצה, לרחבה. מטה משפחות החטופים פנה אלינו לעשות שימוש ברחבה בהפגנות, ונערכים כאן מיצבים. רחבת המוזיאון נטענת עכשיו במשמעות של המוזיאון, ואפילו באיכות שלו".
כהן־עוזיאלי מתייחסת לטרנספורמציה שעברה רחבת המוזיאון והמשכה עד מתחם ספריית בית אריאלה, שכעת נקראת ״כיכר החטופים״. המוזיאון מקרין את תמונותיהם על מסכים בכניסה, בבנין החדש וברחבה בחוץ. במקביל, ביוזמת מטה משפחות החטופים, וגם ביוזמת אמנים עצמאיים, נערכות לצד הפסלים המוכרים מאוסף המוזיאון הופעות מוזיקליות, מיצבים ומיצגים, הקוראים להחזרת החטופים, כמו שולחן השבת הארוך והריק, שורות כיסאות הפלסטיק הצהובים, שעון חול, בתים מיניאטוריים, וגם גן ילדים לבן השקוע ברצפה של אורלי הומל, ומיצב מראות מסביב לפסל ה״עקידה״ של קדישמן שלLove Studio ו־OCD Design.
עם פרוץ המלחמה החלו המוזיאונים בארץ לאפסן ולהגן על חלקים חשובים מהאוספים שלהם, כמו המגילות הגנוזות במוזיאון ישראל בירושלים. ״בתקופת מלחמה יש נוהל קבוע, שאומר שברגע שקיים איום פיזי על המבנה אנחנו מכסים, מגינים או מורידים לגמרי את היצירות שתלויות במוזיאון”, מסבירה כהן־עוזיאלי, “זה נכון לגבי היצירות המושאלות, וגם לגבי יצירות בעלות ערך כספי גבוה. אבל מעבר לערך הכספי, האוסף מייצג את הערכים הבסיסיים שמוזיאון תל אביב נשען עליהם - מודרניזם ובינלאומית מול מקומיות ישראלית, ולכן יש יצירות שיש להן ערך סמלי חשוב, וגם עליהן מגינים במיוחד. למשל הציור 'יהודי עם ספר תורה' של מארק שאגאל (שניתן במתנה למוזיאון על ידי שאגאל עם פתיחתו ב־1932, והוא הציור הראשון שהוכנס לאוסף, י״ש)ֿ, או ארבעת הציורים שנתלו מאחורי דוד בן־גוריון בעת ההכרזה על קום המדינה ב־1948, שכמה מהם, כמו ציור הנוף של לסר אורי, היו בתצוגה במוזיאון". דווקא תערוכת אלברטו ג׳קומטי העדינה, שהייתה ברובה השאלה מקרן ג׳קומטי בפריז, הורדה ואוחסנה ביום האחרון שלה, שהיה השבת של 7.10. והיא כבר מזמן בפריז. השבוע התחילו במוזיאון לאפשר פעילויות ללא עלות במרחבים המוגנים שלו, הכוללות הקרנת סרטים מדובבים וסרטי אמנות מדוקאביב ופעילויות יצירה. הרשמה מראש