אנרגיה חלופית: המלצות לשעות של פנאי
אנרגיה חלופית: המלצות לשעות של פנאי
להתפעל מאמנות משובחת בדירה תל־אביבית, לפרגן לתעשייה מקומית משגשגת, ללצאת למסע בישראל של פעם, לגלות סאונד חדש אצל דודו טסה, להתנחם באופטימיות המדבקת של טד לאסו ולהכניס שירה הביתה
אוכל
לפרגן לתעשייה מקומית משגשגת
שמן הזית הישראלי הוא, לטעמי, מהטובים בעולם. זה קורה בעיקר משום שהזנים שלנו הם הכי מתאימים שיש לאוכל שלנו. הזן הסורי הנפוץ הוא המתאים מכולם לחומוס ואילו הנבאלי עושה כבוד לכל סלט קצוץ. בשנים האחרונות נוספו לארסנל עוד ועוד זנים, מקומיים ואחרים: ארבקינה, פישולין, פיקואל, ברנע וקורטינה. עוד ועוד בתי בד הופכים מקצועיים וזוכים בפרסים בינלאומיים. מחר יערוך ענף הזית — ארגון מגדלי הזיתים בארץ — את יריד שמן הזית הישראלי הראשון ברמת הנדיב שליד זכרון יעקב. יציגו בו בתי בד ויצרנים מקומיים בהם כרמזית ממשמר הירדן, אליעד שאפשר להשיג בלא מעט מרכולים, ארץ גשור עתיר הזנים, פתורה המצוין, סינדיאנת הגליל מכפר כנא שחרת על דגלו ייצור שמן בשיתוף פעולה בין נשים יהודיות וערביות, משק ג'השאן המפיק שמן מעצי זית בני מאות שנים, מסיק מגל הפופולרי (ובצדק), משק אשד ואחרים. אפשר יהיה לטעום שמנים שהופקו מעצים בני אלפי שנים, שמנים מן המדבר והגליל. בנוסף, אפשר יהיה ליהנות מחלות, לחמי מחמצת ולחמים מקמח טף, פירות יער, גבינות, פיצות ויינות. הכניסה חופשית.
חיליק גורפינקל
נוסטלגיה
לצאת למסע בישראל של פעם
כילד קטן נהג גיל פנטו לטייל עם סבתו בתל אביב ולראות חלונות ראווה. "לא חשבתי ששנים רבות אחרי יהיה לי אוסף נדיר מאותן חנויות", הוא אומר. החל ב־17 בחודש פנטו, שיותר משני עשורים אוסף ומתעד את סיפוריהם של יצרני האופנה וחנויות ההלבשה שפעלו בתל אביב בשנות ה־80-50, פותח בשוקן 27 בתל אביב חנות פופ־אפ, "הלבשת גיל פנטו". הוא יציג שם את סיפורה ואת תכולתה של החנות הוותיקה "גרינברג" שנפתחה ב־1954 בדרך השלום בעיר ונסגרה לפני כחודש. בפופ־אפ יציג פנטו את הריהוט המקורי ופריטי ההלבשה שנשמרו בה, בצד פריטים נדירים שאסף לאורך השנים מדירות ישנות שפונו, חנויות הלבשה שנסגרו ושוקי פשפשים. זו לא חנות במובן הרגיל של המילה: לא תהיה שם מכירה של פריטים, אבל מי שרוצה לצאת למסע של נוסטלגיה מקומית אל תמימות ופשטות שנעלמו, יוכל לעשות זאת בביקור של כ־50 דקות במקום שבו יספר פנטו על האוסף הגדול שלו המשרטט את דמותה של המדינה בשנים ההן, בתקופה שנדמית היום רחוקה מתמיד.
75 שקל לכרטיס. gilfanto.co.il
עילית מינמר
אלבום
לגלות סאונד חדש אצל דודו טסה
חמש שנים חלפו מאז אלבום הסולו האחרון של דודו טסה "איגרת אל הילדים" (שיתוף פעולה עם המשורר אלי אליהו) ושנתיים מאז יצא "בדל של אור" המשותף והמעולה עם ברי סחרוף, ודודו טסה משחרר אלבום סולו חדש מצוין "שמש וענן" שהפיק מוזיקלית בעצמו. הוא מארח כותבים מהשורה הראשונה, בהם מיכה שטרית, גלעד כהנא, אלי אליהו, עלמה זהר, רביד פלוטניק, עמיר לב ואביתר בנאי, שכתב עם טסה את השיר הפותח "למד לדבר אהבה", לצלילי כינורות שמכניסים את המאזין למוד האזנה וקשב. עם שחרור האלבום אמר טסה: "אני אוהב כל הזמן לחקור, לחפש, לא להיתקע באותו מקום, אז גם מוזיקלית ניסיתי לזוז". ואכן לצד הרוק, הסולואים של הגיטרה האקוסטית שמלווה אותו מתחילת הדרך, והסלסולים המרטיטים, שילב טסה גם כלים אלקטרוניים וסינתיסייזרים שמעניקים לאלבום סאונד חדש עבורו. את "סבתא חנה" הוא שר עם שלומי סרנגה, "על מה את חולמת" הוא אחת הרצועות היפות באלבום וכך גם "שדים שדים" ו"שמש וענן". מדובר ביצירת אמנות טקסטואלית מוזיקלית של אחד היוצרים הטובים והמרגשים במוזיקה הישראלית.
מאיה נחום שחל
טלוויזיה
להתנחם באופטימיות המדבקת של טד לאסו
אפילו הגיבורים של "טד לאסו", סדרת הפיל גוד של אפל TV פלוס, נמצאים בימים אפלים. הקבוצה, שבמרכז הסדרה שוברת השיאים של פרסי אמי, והלהיט הגדול של אפל, על מאמן פוטבול אמריקאי שמגיע לאמן קבוצת כדורגל בריטית, נמצאת בשפל; היא מדורגת במקום האחרון. טד עצמו (ג'ייסון סודקיס), איש שתמיד מצליח לראות את האור בקצה המנהרה ולעודד את שחקניו ובכך גם את הצופים, מודה שהוא במצב גרוע. זאת התחלה קשה לעונה השלישית, שעלתה אתמול בסטרימר. אפשר רק להניח שב־12 הפרקים שלה המצב ילך וישתפר, משום שזאת כוחה של הסדרה — אופטימיות תמימה ומנחמת. רק שאז, בסופם, הסדרה יורדת לתמיד (כנראה). "זה סוף הסיפור שאנחנו רצינו לספר, שקיווינו לספר, שאהבנו לספר", אמר סודקיס, שהוא גם אחד היוצרים, "העובדה שאנשים רוצים עוד מחמיאה, אבל אולי אחרי שישודרו כל הפרקים גם הם יבינו שזה מספיק".
רותה קופפר
פסטיבל
להכניס שירה הביתה
זה אולי מזכיר קצת ימים אחרים – ימי קורונה – אבל יש משהו פרקטי באירועי תרבות בזום, במיוחד אם לא צריך להטיס אף אחד משום מקום. פסטיבל השירה הבינלאומי המקוון של "מקום לשירה" ייפתח בשבוע הבא ב־21 בחודש, יימשך שלושה ערבים ויקיים עשרה מפגשים בין משוררים מרחבי העולם והמתרגמים שלהם לעברית. הפסטיבל המיוחד הזה יוצר רגעים עמוקים וחד־פעמיים דווקא משום שהוא מגשר על פערי מרחק ותרבות, ופוגש אנשים בביתם, בחדר העבודה שלהם, במרחב הפרטי והפנימי שלהם שמוקרן החוצה. בפסטיבל מתוכננות, בין השאר, שיחה בין המשוררת הפולנייה החשובה אווה ליפסקה לבין מתרגמיה רפי וייכרט ודורותה בורדה־פישר; שיחה בין המשורר יליד סוריה מוחמד זאדה לעידן בריר ודניאל בהר; ושיחה בין המשוררת הייסון קים מקוריאה לז'אי קים ועינת מרבך־בר. זו הזדמנות להיפגש עם חשיבה וכתיבה שמתרחשת כעת סביב העולם.
שירי לב־ארי
תערוכה
להתפעל מאמנות משובחת בדירה תל־אביבית
שום דבר בבניין הנאה והשגרתי ברחוב ליברמן 8 בתל אביב לא מסגיר שבאחת מדירותיו שוכן אוסף אמנות ישראלית מהייחודיים שיש, שכעת פתוח לציבור לתקופה קצרה. האספן עודד שתיל, גלריסט ותיק בעברו, צבר לאורך כ־25 שנה אוסף של מאות עבודות אמנות ישראליות עכשוויות, שבכולן ניכרת טביעת עינו האנינה, והוא כולל את בכירי האמנים הישראלים (משה גרשוני, תמר גטר, אורי קצנשטיין) לצד שמות חדשים קצת יותר (ליהי ניידיץ, סאלי קריסטל). שתיל התחיל לאסוף אמנות "בגיל מאוחר יחסית ובאופן כמעט מקרי", לדבריו, הפך לאיש שטח מיומן ואספן מעודכן שמחויב שנים רבות לאמנות המקומית, גם הפחות מוכרת. מאות העבודות בדירתו ממלאות אותה לגמרי ומפוזרות בצפיפות בין אזורי המגורים, המטבח, המסדרונות וחדרי העבודה. הסיור באוסף הביתי הוא מבוך מהנה של גילויים והיכרויות אינטימיות עם הבחירות של שתיל, והסיפורים וההדרכה הם הזדמנות נדירה להתארח על כוס יין ולהציץ לעולמו של אספן בלתי־שגרתי בגובה העיניים.
עד 4.4.23. לתיאום: 054-2815050.
יקיר שגב