אנרגיה חלופית: המלצות לשעות של פנאי
אנרגיה חלופית: המלצות לשעות של פנאי
לחזור לימי הזוהר של דיזנגוף, לטעום סלואו פוד בירושלים, להתרגש מסיפורי סבתות או להתפעל מקולנוע גאה משובח
תערוכה
לחזור לימי הזוהר של דיזנגוף
קפה פינתי, וקפה כסית, שמוליק קראוס וג'וזי כץ, אופנת רחוב בדיזנגוף של שנות ה־70 - היום נפתחת התערוכה "דיזנגוף בשחור לבן" של הצלמת יעל רוזן, מחלוצות הצילום המגזיני בישראל, שאוצרת גילי סיוון כהן. בתערוכה יוצגו 46 תצלומים המספקים מבט נוסטלגי על חיי רחוב דיזנגוף בשנות ה־70 שבהן היה מרכז תוסס ואופנתי שמשך אליו אנשי בוהמה ורוח. היא תוצג לאורך קטע הרחוב בין כיכר דיזנגוף לשדרות בן גוריון, ששופץ ושוקם לאחרונה. בכל בית עסק גם יהיה אפשר לסרוק ברקוד וללמוד על עברו.
רוזן החלה את דרכה בסוף שנות ה־60 כשצילמה לעיתון על המשמר ובהמשך ל"את" ומעריב. בימים שהמונח צילומי אופנת רחוב לא היה פופולרי ונגיש כמו היום, הצליחה רוזן ללכוד בצילומיה את רוח התקופה והאופנה, והארכיון העשיר שלה הוא בבחינת תיעוד היסטורי של ישראל בשנים ההן. "אני לא צלמת אופנה אלא צלמת מגזינית, אבל כששוטטתי ברחובות תל אביב וצילמתי כל מיני סיטואציות ומקומות, שמתי לב לנושא של אופנת רחוב. צילמתי את מה שמשך את תשומת לבי. היו כאלה שהתלבשו מיוחד וחזרתי לצלם אותם כמה פעמים, כי הם נהגו לשבת בקפה פינתי, כסית, או בעלות בוטיק בסביבה, למשל ניצה שוחט (האמצעית בתצלום), התיידדתי אתם". באחרונה חזרה רוזן לרחוב דיזנגוף: "הרחוב חווה עכשיו רנסנס", היא מעידה, והיא שוב מצלמת עוברי אורח, הפעם, במצלמתה הדיגיטלית.
עילית מינמר
אוכל
לטעום סלואו פוד בירושלים
גל פתיחת המעדניות החדשות אינו פוסק גם אחרי שהמסעדות נפתחו שוב ונדמה כאילו החיים חוזרים למסלולם אט־אט. נדמה שכולנו התרגלנו לשלב אוכל מוכן טוב המגיע ישר הביתה, מוצרי מזווה איכותיים במשלוחים, גבינות טובות ויינות בוטיק שינעימו את זמננו גם אחרי עונת הסגרים. ירושלים מצטרפת באיחור אלגנטי לשיטפון ששיאו הוא מעדניות הוליסטיות, אם תרצו, כלומר כאלו המתחשבות בסביבה. בתוך הגן הבוטני נפתחה לפני זמן מה מעדניית "עדניה" שחרטה על דגלה שימוש בחומרי גלם של יצרנים וחקלאים מקומיים ונאמנות, עד כמה שניתן, לפילוסופיית הפארם טו טייבל, כלומר מהחווה לשולחן. השף נדב מלין, ממקימי תנועת הסלואו פוד בישראל, הוא הרוח החיה שמאחורי המעדניה הכוללת אפילו משתלה משל עצמה. בשישי הקרוב יתקיים כאן יריד אוכל מקומי ברוח הסלואו פוד. דוכני אוכל מבית קייטרינג לואיזה, תזקיקים של מזקקת הולנדר, בירה משריגים, גבינות של ברקנית, סילאן ותמרים מחצבה, קפה מבית אגרוקפה המשובח, שלל ממרחים ותערובות של דואה לוי, לחמים של "איש של לחם" ועוד.
עדניה, מנדל ישראל קפלן 3, ירושלים. שישי 10:00־14:00
חיליק גורפינקל
הצגה
להתרגש מסיפורי סבתות
"אם שחקן מתגעגע לסבתו אחרי מותה הוא תמיד יכול לגלם את דמותה". כך נפתחת ההצגה "הסבתות" בתיאטרון החאן, שנולדה בתקופת סגר הקורונה כמחווה לדור הוותיק שהיה מבודד ומנותק. הבמאית והכותבת שירילי דשא (בשיתוף רוני סיני) נכנסה לחדר החזרות עם השחקנים יוסי עיני, ויטלי פרידלנד, ניר רון וארז שפריר. יחד הם העלו זיכרונות מהסבתות הפרטיות שלהם, עשו קצת אימפרוביזציות וגיבשו את העלילה והדמויות אותן הם מגלמים בחן וכישרון רב. מההרפתקה הזו נולדה קומדיה על ארבע נשים מבוגרות בדיור מוגן שמתעקשות להמשיך להיות פעילות, רלוונטיות ומלאות תשוקה, והקשר שלהן עם המטפלת הסיעודית (סוזנה פפיאן הנהדרת).. "הסבתות" היא ז'אנר בפני עצמו, ומשלבת אלמנטים דוקומנטריים, שירים וריקודים. היא מצחיקה מאוד, מרגשת וגם צובטת בלב.
מאיה נחום שחל
טלוויזיה
לצלול לדרמת כלא אינטנסיבית ועוצמתית
“כלואים”, דרמת בית הכלא החדשה של ה־BBC מאת ג’ימי מקגוורן (“המפצח”), בבימויו של לואיס ארנולד (“ברודצ’רץ’” ו”דז”), היא סדרה אינטנסיבית ועוצמתית, שבוחנת את מצב האדם ברגע של קושי, ומותחת ביקורת על מערכת הכליאה הבריטית. שון בין (“משחקי הכס”) וסטיבן גרהם (“אימפריית הפשע”) מגלמים בשלושה פרקים דחוסים ברגש, כיצד מתמודדים עם לבטים מוסריים, חרדה ופחד במצבים של עוינות ואלימות קיצוניים. שתי דמויות אלה, שיעלו למסך ביום ראשון ב־ HOT HBO, הן לכאורה משני עברי המתרס של בית הכלא. בין הוא מארק קובדן, שנכנס לכלא לארבע שנים בשל הריגה, קובדן הוא מורה ואב שנקלע לגיהנום הזה בשל אירוע שהוא מנסה לקחת עליו אחריות. מטרתו לעבור את התקופה הזאת כאסיר ממושמע וטוב, אך המערכת לא מאפשרת הישרדות עם כוונות כאלה. גרהם הוא אריק מקנאלי סוהר הגון, שבגלל עניינים שמחוץ לכלא, נאלץ לכופף את עקרונותיו. אלה שני גיבורים המושמים במצב בלתי אפשרי. הם אינם הטוב והרע בסיפור הזה, אלא בני אדם מן השורה שמתמודדים עם הרע, וזה לא מוציא מהם את הטוב.
רותה קופפר
פסטיבל
להתפעל מקולנוע גאה משובח
הפסטיבל הבינלאומי לקולנוע גאה נפתח הערב בסינמטק תל אביב ובאתרים נוספים בעיר, והוא מכיל כמה סרטים שכדאי מאוד לראות. למשל, “חופש מוחלט”, סרטו של סבסטיאן מייזה, נציג אוסטריה לאוסקרים. הסרט מתרחש בשלוש תקופות, החל מסוף מלחמת העולם השניה ועוקב אחרי אסיר בגרמניה שנכנס שוב ושוב לכלא כי גם אחרי נפילת השלטון הנאצי, סעיף 175 המשיך להפוך את ההומוסקסואליות לפשע בגרמניה. בכלא הוא תקוע בתא אחד עם אסיר נוסף, והשניים עוברים מאיבה אלימה לידידות, שנים אחרי. סופו המרגש של הסרט הופך אותו לבלתי נשכח וכזה שלא כדאי להחמיץ. “קאובויז” הוא סרט הביכורים של הבמאית האמריקאית אנה קריגן, שיצרה מעין מערבון מודרני, שבו מגלם סטיב זאהן אב שיוצא עם בנו הטרנסג’נדר - שאיש לא מבין אותו חוץ ממנו - למסע על סוס בנופי מונטנה המרהיבים, בדרך לגבול קנדה.
יאיר רוה