ארבעה מסלולים לארבעה סוגי טיולים שונים בחול המועד
ארבעה מסלולים לארבעה סוגי טיולים שונים בחול המועד
הפתעות קולינריות בחיפה, הצגות, מוזיאונים וקצת טבע עם הילדים ברמת אביב, ביקור בחלק הלא מוכר של נחל הבניאס, ואמנות סופר־עכשווית בדרום העיר
ילדים, רמת אביב: מוזיאון, הצגות וגם טבע
במוזיאון ארץ ישראל יתקיים פסטיבל אביב של תיאטרון הילדים הישראלי שיכלול הצגות ומופעים, בהם עלמה זהר ו”פלא”, אוהד חיטמן עם עיבודי פסנתר לקלאסיקות של דיסני, “אינדי ילד” הנפלאים עם שירי הילדים של גידי גוב, וההצגות “פיטר הארנב”, שמוליקיפוד”, “תירס חם” ו”חנן הגנן”. הכניסה לתערוכות לבאי הפסטיבל היא בחינם. לא רחוק משם, במרחק הליכה של כרבע שעה, במוזיאון הטבע על שם שטיינהרדט, יש סיורים מודרכים בתערוכה "זה מתחמם האקלים, המשבר ואנחנו". מוצגים שם ממצאים מדעיים עדכניים, והסברים על השפעת משבר האקלים עלינו ועל הטבע, בהם תמונות מנאס”א, גשמי מונסון בבנגלדש, ונחשולי סערה מציפים את לואיזיאנה בשל הוריקן אייזק. קרוב למוזיאון נמצא הגן הבוטני של אוניברסיטת תל אביב (smnh.tau.ac.il) שעבר שיפוץ לאחרונה ומציע סיור חווייתי בשביליו. להבדיל מימי החול שבהם הוא פתוח רק לקבוצות בתיאום מראש, במהלך החג תוכלו לבקר בו בין שטחי הבתה הפורחים (צמחים עשבוניים נמוכים), בערוגות שבהן נשתלו מינים חדשים, חלקם נדירים, של מרווה — כולל מרווה מרושתת שהיא מין בסכנת הכחדה. וכמובן אין כמו האביב לטיול בחורשה ובטבע. מאחורי רחוב דרזנר ברמת אביב ג' הסמוכה פרושים כ־1,500 דונם עם שבילים, פרחים ועצים. רגע לפני שאלה נעלמים לטובת בניינים חדשים. אפשר לפרוש שמיכה או מחצלת וליהנות מאוויר צלול ומרחבים. במקום ישנן גם שמונה מערות קבורה, מערות אפקה, מהתקופה השומרונית.
מאיה נחום שחל
המסלול:
1. מוזיאון ארץ ישראל, חיים לבנון 2
2. מוזיאון הטבע, קלאוזנר 12
3. הגן הבוטני, מול שער 2 של אוניברסיטת תל אביב
4. חורשת דרזנר
טבע, רמת הגולן: אל הבניאס הפראי
כמעט שאין ישראלי שלא ביקר בנחל הבניאס, בביקור באזור שבו נובעים המעיינות המזינים את הנחל או בטיול במורד הזרם הגועש. פינה מעט פחות מוכרת ומתוירת שלו, אשר אלו הם בדיוק הרגעים האחרונים לבקר בה, היא המפל של נחל פרע. מדובר באחד מיובליו הפראיים והנחבאים של נחל הבניאס, אשר בחורף ובתחילת האביב גולש מטה מאזור הכפרים הסוריים הנטושים זעורה ועין פית, ונשפך אליו בעוצמה ממצוק השוכן מול קיבוץ שניר. הגישה לסביבת המצוק והמפל אינה מוסדרת לגמרי. אלו ממוקמים בצדו הדרומי של נחל הבניאס. אל נקודת התצפית המרהיבה אליו מחוץ לקיבוץ שניר ניתן להגיע בקלות, ואף לשלב טיול מלא מים וזרימה באזור. מחנים את הרכב בחניית העפר של בית העלמין של הקיבוץ (בווייז: בית עלמין שניר), ונכנסים מבעד לשער אל שביל המסומן ירוק שיורד אל עבר אטרקציה מוכרת למדי על הבניאס: הטנק הסורי ההפוך. את מפל נחל פרע תוכלו לראות משמאלכם בדקות ההליכה הראשונות על השביל. שאון המים הזורמים נשמע היטב. עם הצעדים הראשונים על השביל הירוק, בשוליו השמאליים, יש פינות תצפית נפלאות אל המפל. בכולן ניתן לשבת ולהתענג על פיסת הטבע המיוחדת ומלאת העוצמה שמשתרעת מולכם ומתחת לשביל שעליו אתם נמצאים. רק רצוי למהר ולהגיע, בכל יום שעובר החורף מתרחק ועוצמת הזרימה במפל הולכת ונחלשת.
אילן גולדמן
המסלול:
1. בית עלמין שניר ותצפית על מפל
2. טנק סורי הפוך
3. מפל פרע
4. ציר הנפט
5. מצוק המפל
קולינרי, חיפה: פרויקט תלפיות
אף שנהפך ליעד קולינרי מן המדרגה הראשונה, נדמה שלא כולם עדיין מכירים את שוק תלפיות החיפאי הישן, הזוכה לרנסנס של ממש לאחרונה. מעבר לשוק עצמו, במיוחד חלקו המקורה המזכיר קצת גרסה עממית ודהויה במיוחד (אך מלאת קסם אינסופי) לשווקים המקורים של אירופה, התרכזו בזמן האחרון עוד ועוד הפתעות קולינריות מרתקות. החלוצה היא "החמארה" של אילן פרון להט, שהיא כנראה הגרסה החיפאית למסעדת בסטה משוק הכרמל התל־אביבי, כלומר מאורה זרוקה שמחביאה כל טוב יוקרתי ויקר, עם יינות מיוחדים ליד אוכל המעולה. אליה הצטרפה מבשלת הבירה השוכנת ממול ועונה לשם "המבשלה". יופי של מקום לבירת בוטיק וקצת נשנושים פשוטים. בחזרה לצד השני, בצמוד לחמארה תלפיות, יש גם את מסעדת "פו 26", המגישה, כצפוי, יופי של מרק פו וייטנאמי. ממש ליד, פתח הבעלים אייל מנסור גם בר יין קטן אבל שובב המציע מבחר יינות מצוין. עוברים שוב את הכביש כדי לסגור את ההתפרעות הקולינרית בקפה טוב אצל טלק, בית הקלייה החיפאי הנחשב, ובצדק.
חיליק גורפינקל
המסלול:
1. חמארה תלפיות, סירקין 28
2. המבשלה, סירקין 27
3. פו 26, סירקין 26
4. יין תלפיות, סירקין 26
5. טלק, סירקין 21
אומנות, דרום תל אביב: יצירות מקריית המלאכה
בקריית המלאכה בדרום העיר יש מכל וכל: גלריות ממוסדות כמו רוזנפלד, שבה מוצגים ציורים של רועי רוזן מתוך הסרט המופלא והמוזר ״קפקא לקטנים״ (שמוקרן עתה בסינמטק), לצד גלריות שהן עמותות כמו גלריה מאיה, שבה יש תערוכה של יצחק גולומבק המצוין, וגלריה חנינא עם עבודות של רעות רבוח המשלבת את חומרי הבנייה של העיר - רשתות, חוטי ברזל ועמודי מתכת - עם פורצלן. יש חללים ציבוריים. למשל, ממש כדאי לקפוץ לת"א תרבות, החלל החדש שמפעילה עיריית תל אביב, ולהתוודע למה קורה בסביבה, וכמובן שלא להחמיץ את התערוכה המענגת של גיא גולדשטיין בארטפורט, ״טעויות העתיד וכיבוד קל״, שיש בה מהקינטי והנוסטלגי והילדותי והקסום ומעורר ההשתאות. למי שמבקשים לצאת ממסלול ההליכה ומהעיר יש התערוכה נהדרת של נחום טבת שנפתחה באטליה שמי בקיבוץ כברי או ״מופע התקוממות הרובוטים״, פרפורמנס של גיא בר אמוץ שכבר לא הציג כאן שנים במוזיאון בית אורי ורמי נחושתן בקיבוץ אשדות יעקב מאוחד. במוזיאון וילפריד ישראל בקיבוץ הזורע מוצגת תערוכה של האמנית הנהדרת טליה קינן ולא נשכח את אתי אברג׳יל המופלאה, שממש עכשיו פתחה בגלריה החדשה באצטדיון טדי בירושלים תערוכה שטרם ראיתי אך היא בוודאי מצוינת.
דנה גילרמן
המסלול:
1. גלריה רוזנפלד, המפעל 1
2. גלריה מאיה, שביל המרץ 2
3. גלריה חנינא, שביל המרץ 5
4. ת"א תרבות, שביל המרץ 6
5. ארטפורט, העמל 8