אימון מתקדםמריקו יוגטה מקדימה את זמנה
אימון מתקדם
מריקו יוגטה מקדימה את זמנה
בעת שאנשים בגילה נרשמים למועדון ברידג', יוגטה, היפנית בת ה־63, לא מפסיקה לשבור שיאים בריצת מרתון. השנה הגשימה את חלומה לרוץ את המרחק של 42 ק"מ בפחות משלוש שעות. זה ממש לא השיא האחרון שבכוונתה לנפץ
כמו כל בני האדם הדבר הראשון שמריקו יוּגֵטַה היפנית עושה בבוקר הוא לצחצח שיניים. בניגוד לשאר האנושות את זמן הצחצוח היא מבלה על קרש עץ משופע שתכליתו אחת — למתוח עד כמה שניתן את שרירי רגליה לקראת יום נוסף של אימונים מפרכים. מאוחר יותר בבוקר היא מגיעה למסלול הריצה כדי לבצע את האימון שנרשם לה. פעמים רבות היא מבצעת אותו כתף אל כתף עם נערים ונערות, ולא נדירים המקרים שבהם היא זו שמכתיבה להם את הקצב אף שהם בשנות העשרה לחייהם והיא תחגוג 63 החודש.
“אין לי בעיה להתמודד עם בני 17”, אומרת יוגטה, שיאנית העולם הטרייה לגילאי 60 ויותר בריצת מרתון, “הגיל לא אומר דבר עבורי”. אם לדייק את דבריה, אפשר אף לומר שהגיל רק משביח את ביצועיה של הספורטאית היפנית, אשר לפרנסתה משמשת כמורה לחינוך גופני. בשנים האחרונות ניפצה יוגטה פעם אחר פעם את שיאי העולם לקבוצות הגיל שאליהן השתייכה כשהיא מגדירה מחדש את גבולות היכולות הגופניות של בני גילה.
כיום, שיאה האישי והעולמי של יוגטה במרחק מרתון עומד על 2:52:13 שעות. תוצאה שהושגה במרתון אוסקה הבינלאומי בינואר האחרון. זה קצב ממוצע של 4:05 דקות לק”מ על פני 42 ק”מ, בערך כמו המרחק בין חדרה לחיפה. עבור אדם בעשור השביעי לחייו זה ביצוע גופני מעורר השתאות ובלתי נתפס. עד כמה? תשאלו רצי מרתון בני מחצית מגילה של יוגטה, ותשובתם תהיה שהם חולמים לרוץ מרתון בפחות משלוש שעות.
יוגטה טיפחה את חלומה מאז צפתה בדבוקת הנשים שסיימו את מרתון הנשים של טוקיו ב־1979, בגשם שוטף. היא היתה אז רק בת 21. “לכל המסיימות היה זוהר מסוים שהקרינו”, הסבירה בראיון שפרסמה נותנת החסות של יוגטה, חברת משקאות האנרגיה מאורטן, “הן נראו כאילו הן חוות אושר אמיתי. רציתי לחוות זאת גם בעצמי”.
ניסיונה הראשון לחוות את מסלול המרתון הסתיים בתוצאה מצוינת של 3:09:21 שעות. עבור יוגטה, שמרבית נעוריה עסקה בתחרויות ריצה למרחקים בינוניים, 800 ו־1,500 מטר, זה לא הספיק. לדבריה, קרסה בחלקו השני של המירוץ עקב חוסר ניסיונה והיעדר תזונה נכונה. האכזבה מעצמה באותו יום ב־1982 רק הגבירה את רצונה לרוץ מהר יותר בעתיד.
אולם באותו שלב בחייה המציאות הכתיבה לה תסריט אחר: שנה וחצי לאחר שחצתה בעצמה את קו הסיום במרתון טוקיו, יוגטה כבר היתה נשואה ובהיריון עם בתה הראשונה. ניצחונה האפי של ג’ואן בנואה סמואלסון, האלופה האולימפית הראשונה בריצת מרתון (לוס אנג’לס,1984), יצר אצלה תחושת החמצה אדירה. “היינו כמעט באותו גיל”, סיפרה בראיון למגזין “Runner’s world”. “חשבתי לעצמי: ‘אם דברים היו מתגלגלים אחרת, אולי זו הייתי אני שם’”.
אז יוגטה הבטיחה לעצמה כי ברגע שתסיים לגדל את ילדיה, תרוץ גם היא מרתונים באופן רציני. אולם הרצה היפנית המוכשרת המתינה לכך כמעט 35 שנה, עד שהאחרון מארבעת ילדיה בגר.
הקאמבק שעליו חלמה הגיע כשנכנסה לשנות ה־50 לחייה, רק אז הצטרפה למועדון ריצה מקצועי. הגיל לא היווה מכשול עבורה. אחרי כמה מרתונים שבהם שיפרה בהתמדה את הזמנים שלה, במרוץ טוקיו 2017, בגיל 58, הגשימה סוף סוף יוגטה את חלומה ורצה מרתון בפחות משלוש שעות — 2:58:15 שעות ליתר דיוק.
התוצאה היתה המהירה בעולם לאשה בגילה. הפוטנציאל העצום של יוגטה סוף סוף התפוצץ. כיום, הפנומנית היפנית היא האשה היחידה בעולם שמעל גיל 60 שמסוגלת לרוץ מרתון בפחות משלוש שעות.
באופן לא מפתיע, יוגטה מטפחת עכשיו חלום חדש: לרוץ מרתון בפחות מ־2:50 שעות. לפני כחודש ניסיון זה נכשל למרות משטר אימונים רצחני שכלל ריצה של בין 150 ל־180 ק”מ בשבוע והיצמדות מדויקת לפרוטוקול התזונתי של אליוד קיפצ’וגה, שיאן העולם בדיסציפלינה, שאותו למדה דרך האינטרנט: הרוחות על המסלול פשוט היו חזקות מדי.
“החלטתי ללכת על ניסיון נוסף באפריל”, אומרת יוגטה,”עכשיו אני רוצה לגלות כמה רחוק אני מסוגלת לרוץ בקצב של 4 דקות לק”מ”. מי שמתבונן בה קורעת נערים ונערות באימונים כשהיא רצה מקטעים קצרים בקצב מהיר משמעותית מזה שבו היא אמורה לרוץ במרתון, מבין שבמקרה שלה לגיל באמת אין שום משמעות. לא כדאי להמר נגדה.