סגור

ספורט עולמי
ברצלונה חזרה להיות ברצלונה

הדרך של ברצלונה חזרה לפסגת הכדורגל עוד ארוכה מאד, אבל במעט המשחקים שלו כמאמן אפשר לראות איך צ'אבי, מחזיר עטרה ליושנה

ב-2008 אלכס חלב, קשר בלארוסי מארסנל, הגיע לברצלונה. כמו כל שחקן של הקבוצה בזמנו הוא קיבל את ההזדמנות מאאודי, שותפת הרכב של המועדון, לבחור את המכונית שתלווה אותו לאורך השנה. חלב ביקש את "המכונית הכי ספורטיבית ומהירה שיש". צ'אבי, ששמע את זה, ניגש אליו ואמר לו: "זו לא הדרך של ברצלונה, אתה תצטרך לקחת מכונית אחרת". חלב, למרות שהיה כדורגלן מוכשר ומכדרר מחונן, לא שרד במועדון יותר מדי זמן. הוא פשוט לא התאים, ערכית, למועדון ולא ממש היה מוכן להשתנות.
מה שצ'אבי עשה היה מהלך קלאסי של "אדריכל תרבות" במועדון ספורט. לפי דמיאן יוז, פסיכולוג הספורט, שעובד במועדוני הכדורגל הבכירים בעולם, כל קבוצה גדולה צריכה לפחות ארבעה אדרכילי תרבות בחדר ההלבשה. מדובר על דמויות חזקות, לוחמים, מנהיגים, שיגנו על ה־DNA התרבותי של המועדון, יחדירו את הערכים שעליהם בנויה המצוינות של המועדון וגם 'ידביקו' את השחקנים הערכים בהתנהגות הרצויה.
כמו כן, רוב הפעולות המכריעות שלהם בנושא, קורות מחוץ למגרש. פביאן ברנדי, לשעבר שחקן אקדמיה של מנצ'סטר יונייטד זוכר איך רוי קין, קפטן המועדון, 'אכף' את התרבות של מנצ'סטר יונייטד על הקבוצה. "כשהייתי בן 13 קיירין ריצ'רדסון נכנס להרכב הראשון בפעם הראשונה. הוא הגיע לאימון יום אחד עם מכונית עם גג פתוח ומוזיקה רועשת. הוא חשב שהוא גבר. לצערו רוי קין בדיוק נכנס לחניה, הצביע עליו ואמר 'תכבה את המוזיקה ולך הביתה. אל תחזור לכאן היום". ריצ'רדסון לא חזר יותר למועדון עם המכונית הרהבתנית והמוזיקה רועשת".
2 צפייה בגלריה
צ'אבי חוגג זכייה בגביע בקטאר
צ'אבי חוגג זכייה בגביע בקטאר
צ'אבי חוגג זכייה בגביע בקטאר
(גטי)
צ'אבי, ביחד עם קרלס פויול, אנדרס אינייסטה, סרג'יו בוסקטס ותחילה עם פפ גווארדיולה כמאמן, היו האחראים בחדר ההלבשה על המשמעת ויותר חשוב - על הערכים הרצויים של עבודה קולקטיבית, צניעות ופשטות, יצירתיות, מצוינות ועבודה קשה. התרבות הזו היתה הבסיס להצלחה הכבירה של ברצלונה בשני העשורים האחרונים. זו התרבות שסייע לפתח את ליאו מסי וסייעה לברצלונה לבסס את הסגנון שלה כסגנון הכדורגל המרהיב והיעיל ביותר.
כמאמן של ברצלונה, צ'אבי התחיל בדברים הפשוטים האלה כדי לבסס את התרבות הזו מחדש. למשל, לפני צ'אבי, הקבוצה התכנסה לפני משחקים במלון פרינססה סופיה הסמוך לקאמפ נואו - מלון מפואר שאליו מגיעים כל הסלבריטאים, סוכני העל וכשריאל מדריד מגיעה לעיר היא נשארת בו. עם צ'אבי, ברצלונה מתכנסת לפני המשחקים במלון רשת (קוסטנזה). זה מלון שמתאים יותר לאנשי עסקים שבאים לעיר בשביל עבודה. המסר? אצל צ'אבי אין יותר סלבריטאים, פינוקים וחוסר משמעת. כולם באים לעבוד.
זאת ועוד. לצ'אבי יש "עשרת דיברות" שכולן מבססות את הערכים שהוא רוצה שהקבוצה תייצג. עבודה קשה וחריצות (חייבים להגיע 90 דקות לפני האימון); השחקנים אוכלים ביחד במגרש האימונים; אין נסיעות שלא קשורות לעבודה, לא מתעסקים בשטויות מחוץ למגרש (למשל, ריקי פוץ' - לפני צ'אבי - צולם על קורקינט חשמלי וג'רארד פיקה היה טס לעסקים שלו באמצע השבוע) ועוד.
גם סגל המאמנים של צ'אבי - אחיו אוסקר ועוזרו סרג'יו אלגרה; מאמן הכושר איוון טורס, הפיזיותרפיסט קרלוס נוגיירה ואנליסטים דויד פראטס, סרג'יו גארסיה וטוני לובו - הם כולם הגיעו עם צ'אבי וה-DNA שלהם הוא "DNA של בארסה". המאמן היחיד שנותר מתקופת רונלד קומאן נמצא במועדון כבר שנים רבות (מאמן השוערים הוותיק חוסה ראמון דה לא פואנטה).
צ'אבי לא יכול לשנות יותר מדי את הסגל בגלל אילוצים כלכליים או אפילו את המערך. ואולם, כן רואים את הקבוצה אינטנסיבית יותר, מדויקת יותר אולי גם לוקחת יותר סיכונים. בקיצור, היא יותר ברצלונה בגלל שמי שאחראי על הקבוצה החזיר לחדר ההלבשה את הערכים שעליהם נבנו כל הקבוצות הגדולות בהיסטוריה של ברצלונה.
ייתכן שברצלונה אף פעם לא תחזור להיות המפלצת שהיתה לפני שז'וזפ מריה בארתמאו שחט אותה עם חובות, שחיתות ורשלנות מקצועית, ייתכן מאוד שברצלונה לא תצליח לנצח את באיירן מינכן בליגת האלופות בשבוע הבא ולא תעפיל לשלב הבא בליגת האלופות, ייתכן שאפילו תתקשה להעפיל למקום הרביעי בליגה ולליגת האלופות בעונה הבאה - אבל לפחות ברצלונה של הנשיא החדש-ישן, ז'ואן לאפרוטה, וצ'אבי, היא ברצלונה. היא תנצח או תפסיד כברצלונה. וזה כבר מעורר אופטימיות.