סגור
ארלינג הולאנד חוגג במשחק של צ'לסי בליגת האלופות נגד לייפציג בו הבקיע 5 שערים
ארלינג הולאנד חוגג במשחק של צ'לסי בליגת האלופות נגד לייפציג (EPA)

6,000 קלוריות ביום ומתיחות לבהונות: הגוף הייחודי של הולאנד דורש טיפול ייחודי

כוכב סיטי ארלינג הולאנד הוכיח אתמול שהוא עשוי להיות אחד השחקנים הגדולים בכל הזמנים. כדי שזה יקרה, הוא צריך להמשיך לקבל את הטיפול הייחודי שהוא זוכה לו העונה

ויקטור וומבניאמה בן ה-19 הוא הדבר הגדול הבא בכדורסל. כמה גדול? 2.21 מטרים עם מוטת זרועות של כמעט 2.44 מטרים. אבל לא מדובר בסנטר נוקשה שבקושי יכול לזוז על המגרש. "וומבי" גמיש - וגם שחקן כדורסל מבריק. בילדותו שיחק כדורגל והתאמן בג'ודו ולכן הוא יודע להשתמש בגוף הייחודי שלו. יש לו עבודת רגליים, כוח ושיווי משקל שמאפשרים לו להתנסות בכל מיני זריקות בלתי ניתנות לעצירה. הקואורדינציה שלו מעולה ולכן הוא יכול לכדרר ולמסור כמו גארד. אומרים עליו שהוא הטאלנט הגדול ביותר שיכנס ל-NBA מאז לברון ג'יימס.
היו כבר שחקנים בגובה שלו אבל אף אחד מהם לא שיחק כדורסל כמוהו - שזה קצת כמו קווין דוראנט. אחת הסיבות המרכזיות לכך שהוא יכול לתפקד ברמה הקוגנטיבית הגבוהה הזו, היא שההורים שלו נתנו לו בסיס אתלטי מעולה. אביו, פליקס, הוא ספורטאי לשעבר שהתמחה בקפיצות. אימו, אלודי, היא כדורסלנית לשעבר ומאמנת. כפועל יוצא מזה, אחותו של ויקטור, אווה, גם כן משחקת כדורסל מקצועי, ואחיו הצעיר, אוסקר, משחק כדורסל וכדוריד. גם סבו מצד אימו שיחק כדורסל מקצועי וסבתו היתה ספורטאית מצטיינת.
הבסיס הזה הפך את וומבניאמה, כבר בגיל 14, לשם הכי חם בפנקסים של הסקאוטים ב-NBA. אבל הבסיס הוא רק בסיס. גוף מיוחד דורש יחס מיוחד, אדם ייחודי צריך טיפול ייחודי, ולכן משפחת וומבניאמה הקיפה את ויקטור במומחים כדי להוציא מהגוף הזה את המיטב.
בסדרת כתבות מרתקת ב-ESPN, בראיין ווינדהורסט וג'ונתן גבעוני, שבילו זמן עם משפחת וומבניאמה, סיפרו בפרטי פרטים כיצד מוציאים את המיטב מכישרון בן 19. זה מתחיל במעבר קבוצות. באסוול ליון-וילרבאן, הקבוצה ששיחק בה בעונה שעברה, היתה לו במה יותר גדולה ויוקרתית יותר, אבל בקיץ הוא עבר למטרופוליטנס 92 - כי שם הבטיחו לו שהמועדון ידאג בעיקר להתפתחות שלו. זה מעולה עבורו. לויקטור הצעיר יש גם מאמן אתלטי אישי, גילום אלקייה, (Guillaume Alquier) שעיצב עבורו תוכנית אימונים מיוחדת שאמורה להגן עליו. אלקייה עובד איתו הרבה על שרירי הליבה אבל גם עושה לו תרגילים מיוחדים לבהונות.
וומבניאמה, ששוקל רק 105 ק"ג, לא עובד יותר מדי בחדר הכושר. צוותו הגיע למסקנה שהוא לא צריך "לגדול" יותר מבחינת מאסת שריר - כי זה עשוי להפר את האיזון הגופני שהוא צריך להיות בו כדי לפרוח.
וומבניאמה זוכה כבר חמש שנים לתזונה מותאמת לו על ידי תזונאי. הוא אוכל 5 ארוחות ביום ולא שותה משקאות עם סוכר. כמו כן, כבר חמש שנים שהוא ישן, כל לילה, 10 או 11 שעות. לפי ווינדהורסט, וומבניאמה ומשפחתו גם דוחים הצעות לחוזי חסות גדולים כי המטרה היא "להתמקד בכדורסל".
לפני כל משחק וומבניאמה עובר סדרת מתיחות ותרגילים שמותאמות לגופו. כמו כן, מגיל 15 הוא צריך לעבוד בצורה מיוחדת על הברכיים שלו כדי לשמור עליהן מפני הלחצים המטורפים שהן עומדות בהן. וכבר שלוש שנים שעובדים איתו במיוחד על כפות הרגליים שלו כדי למנוע שברי מאמץ. "הגישה שלו מאוד שונה וייחודית" אומר ווינדהורסט.
ומפריק אחד, לפריק אחר.
ארלינג הולאנד, 1.95 מטר, הוא לא הכדורגלן הכי גבוה בהיסטוריה. הוא אפילו לא הכדורגלן הכי גבוה בפרמיירליג העונה. אבל הוא לא משחק כמו שחקן בגובה 1.95 מטרים. הוא מהיר וגמיש. השליטה שלו בגוף מרשימה בצורה בלתי רגילה והוא חזק כמו שור. וכמו וומבניאמה, גם הוא מגיע ממשפחה של ספורטאים. אביו, אלפי, היה כדורגלן מקצוען בפרמיירליג, ואמא שלו, גרי מריטה, היתה אלופת נורבגיה בקרב שבע.
בילדותו הולאנד לא שיחק רק כדורגל. הוא שיחק כדוריד והתאמן באתלטיקה קלה וגולף. הוא חווה קפיצת גדילה מאוד משמעותית בגיל 15, ולא הפסיק לגבוה עד שהגיע לדורטמונד (בקבוצה הגרמנית קבעו שהוא 1.94 מטר, ובמנצ'סטר סיטי גילו שהוא 1.952 מטר).
בדורטמונד סבל הולאנד מלא מעט פציעות בשרירים, אבל כשהגיע לסיטי הצמידו לו פיזיותרפיסט-מאמן כושר, מריו פאפונדי (Mario Pafundi), שבנה עבורו תוכנית עבודה מיוחדת שכוללת מתיחות אחרות מאלה של שחקנים אחרים ועבודה על שרירים אחרים, ודואגת, ספציפית, לברכיים שלו. פאפונדי מלווה את הולאנד גם למשחקים הבינלאומיים שלו עם נורבגיה.
אבל זה לא נגמר רק בעבודה הזו - כמובן. הולאנד שותה מים שעברו סינון מיוחד, הוא משתדל לקבל אור שמש ברגע שהוא מתעורר, והתזונה שלו מאוד שונה מזו של ספורטאים אחרים - משהו בין תזונה ויקינגית לתזונה אורגנית קיצונית.
"אני מטפל בגוף שלי ואוכל אך ורק מזון איכותי ביותר, כולו חייב להיות מקומי", אומר הולאנד. "רוב האנשים אומרים שבשר בקר רע עבורך, אבל זה מאוד תלוי איזה בשר בקר אתה אוכל. האם אתה אוכל מקדונלד'ס או האם הפרה שאתה אוכל הסתובבה חופשית ליד הבית שלך. התזונה שלי היא אולד-סקול. אבות-אבותי האכילו את הילדים בלבבות וכבדים - החלקים שבדרך כלל לא אוכלים, כי אלו היו החלקים שמנעו תת-תזונה. הם חלקים שמלאים בברזל".
הולאנד אוכל כ-6,000 קלוריות ביום ופועל לפי המקצב הצירקדי שלו - מקצב שפועל במחזוריות של כ-24 שעות ונועד להתאים את הפעילות להשפעתה המשתנה של השמש לאורך היממה. "הדבר הראשון שאני עושה כל בוקר זה לקבל אור שמש, זה מעולה עבורי", סיפר.
גוף ייחודי דורש טיפול ייחודי. ואם הספורטאים האלה מקבלים את הטיפול הייחודי הזה, הם עושים דברים מיוחדים.
אמש, הולאנד כבש חמישייה לרשתה של לייפציג. מנצ'סטר סיטי שלו ניצחה 0-7 והוא העונה כבר עם 43 שערים ובישולים בליגה ובליגת האלופות. הבא אחריו? ליאו מסי עם 34 שערים ובישולים בליגה ובליגת האלופות. קיליאן אמבפה עם 32. יש לו 33 שערים ב-25 משחקים בליגת האלופות והוא השחקן הצעיר ביותר שהגיע ל-30+ שערים בטורניר (בגיל 22).
נראה גם שהולאנד בדרך לשבור כמה שיאים היסטוריים וייתכן מאוד שיסיים את העונה עם כמה תארים קבוצתיים.
גוף ייחודי בענף מסוים הוא תמיד יתרון יחסי אבל כשלא יודעים לטפל בו, הוא יכול להיות חיסרון יחסי. כל ספורטאי מיוחד צריך מעטפת של מומחים, אנשים חכמים ומאמנים מבינים כדי להוציא ממנו את המיטב.