סגור
מכבי תל אביב נגד מכבי חיפה 23.1.23
מכבי תל אביב נגד מכבי חיפה (צילום: עוז מועלם)

מדוע מכבי תל אביב לא באמת מצליחה להתחרות במכבי חיפה?

בשנים האחרונות, מכבי חיפה בכדורגל היא סיפור על מנהיגות טובה. מכבי תל אביב, לעומתה, היא סיפור על מנהיגות מבולבלת ומנותקת. במבחן התוצאה, הליך קבלת ההחלטות במכבי ת"א פשוט לא מספיק טוב כדי להתחרות עם מכבי חיפה

בשנים האחרונות, מכבי חיפה בכדורגל היא סיפור על מנהיגות טובה. יעקב שחר, הנשיא והבעלים, מממן ומנהל מלמעלה את הארגון; עוזי מור, סגן הנשיא, הוא "שר האוצר" של מכבי חיפה; איציק עובדיה, איש כדורגל שהפך לאיש ניהול ומגיע עם רקע ניהולי מגוון מאוד, הוא המנכ"ל שאחראי בעיקר לניהול המועדון; גל אלברמן הוא המנהל הספורטיבי שאחראי על החלק המקצועי; ברק בכר המאמן הוא המנהיג על הקרקע. לכל אחד יש קול והשפעה. הם עובדים ביחד ומשפיעים זה על זה אבל לא מתערבים בעבודה אחד של השני. הפרדת רשויות ראויה - אם תרצו.
זה קורה אחרי שנים בהן הייתה התנגדות במכבי חיפה לתפקיד כמו "מנהל ספורטיבי", ו"הרשויות" השפיעו בצורה לא נכונה על המאמן ואפילו השחקנים - אבל מי שהיה צריך שינה את דעתו והתחיל לפעול ולהתנהג אחרת.
"חשוב מאוד להבין את הארגון", הסביר גל אלברמן את תהליך קבלת ההחלטות שלו כמנהל ספורטיבי במכבי חיפה. "צריך להבין את הליכי קבלת ההחלטות. אתה צריך להבין גם מה צריך להביא מעצמך כדי לדחוף את הארגון קדימה. ההבנה וההכלה של מבנה הארגון והליך קבלת ההחלטות היא משמעותית מאוד בהצלחה שלך".
אלברמן מפרט: "אם אני יודע ומבין שאנחנו קבוצה שברמה המקומית רוצה ללחוץ גבוה, אני אחפש שחקנים לפי איפה הם אוהבים לעשות את הלחץ. אני אחפש שחקן לפי איפה הוא זוכה בכדורים. אבדוק כמה השחקן מסוגל לחטוף כדורים בחצי של היריבה. קבלת ההחלטה הסופית תתקבל בצורה שתתאים מקצועית, כלכלית וארגונית".
יש לציין שהמתודה של אלברמן מגובה בהרבה מאוד נתונים וסטטיסטיקות ("אני מאוד מאמין בסטטיסטיקות, אני לא צולל לתוך הנתונים לפני שאני מסתכל בעין") וההחלטות באמת מתקבלות אחרי דיון משמעותי. כל אחד משתמש בידע ובנתונים שיש לו, בדעת המומחים שעובדים איתו.
דבר נוסף שניתן להבין מהדברים של גל אלברמן וגם איציק עובדיה הוא ההבנה שהם חלק במשהו גדול מהם. כמובן שהם משפיעים, והם מבינים זאת, אבל הם מבינים שבשביל שההשפעה שלהם תהיה בריאה, הם צריכים לקבל את ההחלטות במסגרת מסוימת. אין קבלת החלטה גחמתית.
"הרבה פעמים אנשים נכנסים למועדוני כדורגל ועסוקים מאוד ב'מה אני אקבע ואיך אני אקבע ומה אני אעשה'. זו לא ההתנהלות שלי", הסביר אלברמן. "אני לא מרגיש צורך לקחת קרדיט על מה נעשה ואיך נעשה. אני עובד מועדון, בכלים שלי ובכלים של האנשים שמקיפים אותי. אני לא צריך להכריז שאני אקבע מי יהיה המאמן, מי יהיה הרופא, מי יהיו השחקנים וכו'. זה לא רלוונטי. יש מערכת ואותה צריך לשרת".
במחקרי מנהיגות זה מאוד ברור מה מאפיין מנהיגים טובים: הם משרים ביטחון פסיכולוגי על חברי קבוצתם, כך שכל אחד מרגיש בטוח להביע את עצמו ולהשפיע על הארגון; הם מייצרים כלים יעילים לשיתוף אינפורמציה בין האנשים בארגון; הם מייצרים מנהיגים אחרים בתוך הארגון כדי שיוכלו לבזר סמכויות בצורה יעילה; הם גם פועלים מתוך הבנה שהם משרתים ארגון - גם כמנהיגים. במיוחד כמנהיגים.
לפי מחקר של סטנפורד, לכל מנהיג יש משימות. יש משימות שמוגדרות "מחברות" (conjuctive). אלו משימות שדורשות שיתוף פעולה מלא וההצלחה שלהן, פעמים רבות, תלויה ביכולות הקולקטיבית, ולא פעם ביכולות של החוליה החלשה. לעיתים יש גם משימות "מפרידות" (disjunctive). אלו משימות שדורשות "מומחה" שלא צריך לעשות משא ומתן עם חברי הארגון כדי להגיע להחלטות - אלא לקבל החלטה (בדרך כלל מיידית). בשתי המשימות נדרשת רמת אמון גבוהה בין החלקים בארגון. במקרה של אובדן אמון, אי אפשר יהיה להשלים אף סוג של משימה. ואמון קשור בעיקר בהנהגה.
במכבי חיפה, בכל השכבות של המועדון, עומדים במשימות היטב בעקבות רמת אמון גבוהה בין כל הגורמים במועדון. זה קשור לאישיות של המנהיגים בארגון, אבל קשור גם לאופן שבו הם ניגשים למשימות שמולם בתוך המסגרת של הארגון. ברור שכל אחד מהמנהיגים של מכבי חיפה הם בעלי יכולות שונות, מגיעים מסביבת עבודה שונה ומרקע שונה. יש גיוון, מחשבה ושיתוף פעולה בכל קבלת החלטה גדולה.
ומה קורה במכבי תל אביב, הקבוצה שהייתה אמורה להיות התחרות הכי משמעותית למכבי חיפה בשנים האחרונות? אמש הודיעו במכבי תל אביב שהמנכ"לית שרון תמם תעזוב בתום העונה. תמם הגיעה למכבי תל אביב על מנת לעבוד בעיקר בצד השיווקי, וגם כשמונתה למנכ"לית הארגון היא לא עסקה כמעט בכלל בעניינים מקצועיים. היא עשתה עבודה מעולה בכל מה שקשור לשיווק וארגון, אבל כמעט ולא השפיעה על הקבוצה.
במקביל, המנהל המקצועי, ברק יצחקי, כמעט ולא עסק בענייניים הכלכליים והפיננסים. הבעלים, מישטל גולדהאר, לא בשטח - בטח לא כמו יעקב שחר. המאמן במכבי תל אביב הוא לא דמות מנהיגותית בשנים האחרונות כי תפקידו זמני מאוד. במבחן התוצאה, הליך קבלת ההחלטות במכבי ת"א פשוט לא מספיק טוב כדי להתחרות עם מכבי חיפה.
האירוניה (המרירה) מבחינת מכבי תל אביב היא שגל אלברמן למד הרבה ממי שהיה המנהל הספורטיבי של הקבוצה בצהוב, ג'ורדי קרויף - אדם שנוכחותו בתל אביב הובילה, בסופו של דבר, לשינוי הגדול במכבי חיפה. "ג'ורדי חשף אותי מקרוב לתפקיד הזה", סיפר אלברמן. "אחרי השיחה הראשונה שלי איתו לא האמנתי שהוא באמת מסוגל לעשות את מה שהוא עשה. לא חשבתי שהוא יצליח להפוך את המועדון ולהביא אותו מנקודה X לנקודה Y. הטלתי ספקות בהבנה שלו של הסיטואציה. ובדיעבד, מן הסתם, טעיתי". המנהיגות היעילה של מכבי חיפה היא משהו שאפשר ללמוד ממנו. בספורט ובכלל.