מונדיאל 2022כדורגל בלי בירה: הטורניר בקטאר הוא מתכון לאסון פיננסי של פיפ"א
מונדיאל 2022
כדורגל בלי בירה: הטורניר בקטאר הוא מתכון לאסון פיננסי של פיפ"א
יומיים לפני שריקת הפתיחה של אליפות העולם בכדורגל, החליטו בקטאר שלא יגישו בירה אלכוהולית לאוהדים. פיפ"א עומדת בפני סיוט חוזי מול אחת מנותנות החסות הגדולות שלה, וייתכן שזו רק ההתחלה
יומיים לפני שריקת הפתיחה של המונדיאל, החליטו היום בקטאר שלא יגישו בירה אלכוהולית לאוהדים. הסיבה היא דתית: קטאר היא מדינה מוסלמית ולפי האיסלם אלכוהול זה ביג נו-נו.
האמת, ממש לא אכפת לי שאנשים שהגיעו לקטאר לא ייהנו מהבירה שלהם באצטדיונים שנבנו על גופותיהם של 6,500 ויותר עובדים זרים - אבל המהלך הזה רק מלמד עד כמה מעוות ומשוקץ המונדיאל הזה ועד כמה הקטארים הם חבורה של שקרנים מושחתים.
כבר ב-2010, כשדיברתי עם מנהלי קמפיין הבאת המונדיאל לקטאר בכנס Leaders in Sports בלונדון, שאלתי אותם האם אתם מתכננים שהמונדיאל יהיה בקיץ. "ברור", הם ענו, "נבנה אצטדיונים ממוזגים" (שקר). האם כל אדם יוכל להיכנס למדינה ולהרגיש בטוח? "ברור", הם אמרו. "קטאר מקבלת את כולם" (שקר, היא לא מקבלת הומואים וגם ישראלים לא יכולים להרגיש בטוח במדינה הזו). האם יהיה מקום לכל האוהדים? "ברור, מתוכננים מאות מלונות חדשים" (שקר). והאם תוגש בירה למאות אלפי האוהדים האירופאים שמתכננים להגיע לכדורגל? "בהחלט, בתוך האצטדיונים תוגש בירה בהתאם לסיכומים עם פיפ"א", הבהירו.
פיפ"א, שלא ביטלה את המונדיאל בקטאר אחרי שהוכח מעבר לכל ספק שהליך המכרז היה מושחת, לא ביטלה אותו כשהועבר לחורף ולא ביטלה אותו כשנודע ממדי האסון האנושי בבנייתו. פיפ"א לא ביטלה אותו מחשש לאבד את ההון הקטארי שנכנס לקופות הארגון דרך הסכמי חסות והסכמי זכויות שידור. בפיפ"א לא ביטלו את המונדיאל, כשעוד היה אפשר, מאותה סיבה שהם נתנה לרוסיה לארח את המונדיאל ב-2018 למרות שכבר פלשה לאוקראינה והספורטאים שלה סוממו על ידי הממשלה של ולדימיר פוטין מ-2014 לפחות.
הסיבה היא "כסף". זה הכל. פיפ"א היא בערך הגוף הבינלאומי האחרון שמנהל מערכת יחסים עסקית עם רוסיה. פיפ"א מקבלת הרבה מאוד כסף מגזפרום והערוץ הממלכתי הרוסי על זכויות השידור של המונדיאל (עסקאות שכל ליגה ביטלה).
פיפ"א, סביר להניח, תחטוף תביעת ענק מנותנת חסות הבירה הרשמית שלה - באדווייזר - בעקבות ההתנהלות הקטארית בקשר לבירה באצטדיונים. לפי ההערכות שווי ההסכם איתה עומד על 75 מיליון דולר - וייתכן שקטאר בעצמה תשלם חלק מהפיצויים או את כולם. אבל יש לקוות שהפארסה הזו תעלה לפיפ"א בכמה מאות מיליוני יורו.
סביר מאוד להניח שלא מעט מהבעלים של זכויות השידור במונדיאל הנוכחי לא ימהרו לרכוש את זכויות השידור למונדיאלים הקרובים בגלל הנזק הכלכלי שהם יחוו מהרייטינג שצפוי לרדת השנה לשפל. סביר להניח גם שספונסרים נוכחיים יחשבו כעת פעמיים אם לחתום על הסכם חסות עם הארגון הזה. נכון, גם פעם הוא היה מושחת אבל לפחות דאגו לנראות של הספונסרים במונדיאלים - האירועים הנצפים בעולם - ולכן ספונסרים רבים נותרו. ברגע שפיפ"א לא יכולה להבטיח את זה, כמה הסכם חסות איתה הוא איתן?
פיפ"א, סביר להניח, תרוויח עדיין יפה מאוד מהמונדיאל הקטארי. תעשיית הכדורגל והשיווק לעומת זאת צפויות להפסיד ממנו לא מעט. התקווה היא התעשיות הללו יענישו את פיפ"א על ההפסדים שלהן.