6 סיבות מנצחות: למה צ'אבי חייב להיות מאמן ברצלונה
6 סיבות מנצחות: למה צ'אבי חייב להיות מאמן ברצלונה
צ'אבי, כוכב העבר של ברצלונה, צפוי להיות המאמן שיחליף את רונלד קומאן על הקווים בקאמפ נואו. אלו חדשות טובות למי שרוצה לראות את ברצלונה חוזרת שוב לצמרת. כי צ'אבי הוא ברצלונה
צ'אבי, כוכב ברצלונה, צפוי להיות המאמן שיחליף את רונלד קומאן על הקווים בקאמפ נואו. אלו חדשות טובות למי שרוצה לראות את ברצלונה שוב. אלו הסיבות לכך שברצלונה, במצבה הנוכחי, חייבת כמאמן את צ'אבי (ובשמו המלא צ'אבייר הרננדס אי קראוס).
1. כי הוא מבין לעומק את ברצלונה
התפיסה העיקרית של למידה דיפרנציאלית (Differential Training) היא שלכל בנאדם יש גוף ייחודי לו ומוח ייחודי לו, ולכן למידה אחידה לכולם לא יכולה להתאים לכולם. כמו כן, הוכח במספר מחקרים שאם מתאימים את התרגיל או השיעור לכל אדם בנפרד, גרף ההתקדמות שלו יהיה טוב יותר.
זה ברור איך למידה דיפרנציאלית עוזרת מאוד לספורטאים במקצועות יחיד. מרקוס נלקה, המאמן של נבחרת אוסטריה בקפיצות סקי, היה אחד מהראשונים שאימצו את השיטה שמקורה בגרמניה ובמהרה זכה במדליות זהב אולימפיות.
אבל איך מאמצים למידה דיפרנציאלית בקבוצה. איך מייצרים תרגיל קבוצתי שיתאים לכולם? הרי את האינדיבדואליסטים, בסופו של דבר, צריך להפוך לקולקטיב מתפקד. פאקו סיירול-לו (Paco Seirul-lo) הוא דמות אגדית בברצלונה. הוא היה מנהל המתודולוגיה של ברצלונה ועבד עם ענפי ספורט אחרים רבים במועדון. פאקו, שהתחיל לעבוד במחלקת הכדורגל של ברצלונה עם יוהן קרויף, פיתח את שיטת האימון של לה מאסיה, האקדמיה של המועדון. הוא עשה זאת על בסיס למידה דיפרנציאלית, שעובדת היטב בכל ספורט: מרכיבת אופנועים (פאקו אימן את דני פדרוסה, אלוף ה-MotoGP לשעבר) ועד קונג פו. הבסיס של התפיסה היה הבסיס התפיסתי להכל: "אני מעוניין שהספורטאים ירצו להגיד שהדבר הכי טוב שקורה להם בחיים זה מה שהם עושים באימונים הכי קשים. זה לא עניין של לכייף. זה עניין של להתאהב. וזה שונה".
בשביל לייצר את האהבה הזו לאימונים בכדורגל, פאקו הנחה את כל המאמנים בברצלונה - ממאמני הכושר ועד המאמנים הראשיים - לייצר הרבה יותר גיוון ועניין באימונים שלהם. מה שיעזור למצוא את הכישורים החזקים יותר של כל שחקן בנפרד, יחשוף אותם לגיוון תנועתי ומחשבתי וגם ישאיר אותם בעניין לאורך זמן. ככה, למשל, בברצלונה של פאקו לא חזרו על תרגיל יותר מ-3 פעמים. כמו כן, כמעט כל תרגיל הוא תחרותי וכמעט כל תרגיל מתכתב עם כל האלמנטים ששחקן צריך על המגרש: פיזי, טכני, טקטי, מנטלי. ככה לה מאסיה הצמיחה דורות על גבי דורות של שחקנים ברמה גבוהה.
פאקו הבין שבעזרת התרגילים אפשר גם לפתח זהות קולקטיבית ברורה לכל מי שבקבוצה - הבוגרת ומתחת. הרי חלק מזהות זה המשהו הזה שאתה עושה מדי יום. השפה שלך. וכך, התרגילים שעוצבו היו חלק משפה משותפת לכולם בתוך המועדון. כל המאמנים אימנו לפי אותה תפיסה. השחקנים התחילו כל אימון, בכל גיל, במשחק חימום (רונדו) שמשלב בו את כל האלמנטים של אימון כדורגל: פיזי, טקטי, טכני, מנטלי והיה בו גם את רכיב הזהות. דרך התרגילים, לימדו את השחקנים - מגיל צעיר - איך ברצלונה אמורה לשחק ומה, כאינדיבדואל (שלרוב פיתחו את היכולות האישיות שלו בתרגילים דפרנציאלים) תהיה הזהות הקולקטיבית שלך.
שוב, אם כל אחד יתחיל את יום העבודה בסיעור מוחות אז סיעור מוחות יהיה חלק מהזהות של החברה שלו והאינדיבדואלים בחברה מתיישרים לכיוון הזה. ככה היה בברצלונה במשך שנים. כל אימון התחיל בסיעור מוחות בצורת רונדו (משחקון מסירות ותנועה שאפשר לגוון בעשרות דרכים). כשברצלונה ממנה מאמן שאינו חלק מהזהות הזו, שאינו מבין את העברות המסריים ההוליסטיים - שקשורים בזהות הזו - דרך תרגילים, ועוד מעביר את אותם תרגילים משעממים אימון אחר אימון (שיעול, שיעול, רונלד קומאן, שיעול). זה מהר מאוד יסתיים באכזבה הדדית.
צ'אבי יודע איך לגרום לשחקנים בברצלונה להתאהב מחדש באימון וגם לבנות מחדש את הזהות הברצלונאית שאבדה. הוא יודע, כי פאקו אימן את פפ גווארדיולה מגיל 15 ומכיר את צ'אבי מגיל 7. בבגרותו פפ פגש את צ'אבי הנער בחדר ההלבשה של ברצלונה. צ'אבי ופפ דיברו ביחד בחדר ההלבשה בשפה משותפת. כמה שנים אחר כך, פפ אימן את צ'אבי והביא אותו לשיא. פפ ממשיך לדבר איתו ולספק לו מנטורינג. אז צ'אבי הוא יליד השיטה המוצלחת בתולדות ברצלונה. הוא ספוג בזהות ובידע, בנורמות ובאידיאולוגיה של המועדון. במילותיו של ביין, הרע בסרט The Dark Knight Rises, "הוא נולד לתוך זה, עוצב על ידיו". הוא לא צריך להתאים את עצמו.
וזו הסיבה העיקרית לכך שצ'אבי צריך לאמן את ברצלונה: הוא ברצלונה.
2. כי הוא יודע לנצח
צ'אבי מאמן את אל-סאד הקטארית, אותה הוביל ל-7 תארים בשנתיים האחרונות. אבל התארים פחות חשובים. אל-סאד משחקת בצורה ברצלונאית למדי. השחקנים יוצרים משולשי חשיבה במגרש, מניעים כדור כדי להזיז את ההגנה, משחקים קומפקטי ולוחצים ברגע שהם מאבדים את הכדור. והם לא מפסידים. הקבוצה ללא הפסד כבר 34 משחקים. צ'אבי בעצמו אימן אותה 93 משחקים, ניצח ב-63 מהם והפסיד ב-16. לא מגיעים לרצפים כאלה בלי מאמן שיודע להוציא את התוצאה הרצויה. מאמן שמאוד מחובר למבחן התוצאה. וזה לא בהכרח קשורה לרמת הכשרון בקבוצה. "כדורגל זה לא משחק שמשוחק על הנייר", הסביר צ'אבי. "אפילו עם קיליאן אמבפה וניימאר באותה קבוצה, קבוצה מאוד מאוזנת כמו צ'לסי תמיד תהיה פייבוריטית". יש מעט מאוד אנשים שיודעים טוב כמו צ'אבי מה קבוצה צריכה כדי לנצח. ברצלונה צריכה לנצח.
3. כי הוא גאון. אמיתי
המתמטיקאי דיוויד סומפטר רואה את צ'אבי כ"גאון גיאומטרי". "היכולת שלו לייצר זוויות מסירה זו גאונות גיאומטרית", הסביר. "הדרך שלו לייצר חללים לעצמו, לחברים, לקבוצה, זו גאונות פר אקסלנס". צ'אבי תמיד היה שחקן פעיל אבל תחת פפ גווארדיולה הפך למה שמכונה "מטרונום יצירתי" שהתנועה התמידית והחכמה שלו והמסירות המדויקות איפשרו לברצלונה לייצר עוד ועוד שטחים, שהובילו למצבי הבקעה רבים. את התנועה עשה כדי לייצר "משולשי סערת מוחות" עם שחקנים. מסירה, תנועה, קבלה, מסירה, ככה הקבוצה נעה קדימה, הניעה את ההגנה ויצרה פערים בין שחקני ההגנה, חללים שאליהם רצו שחקנים בתזמון הנכון. צ'אבי באוזן של פדרי, גאבי, ריקי פוץ', אנסו פאוטי, יכול להעביר לשחקנים האלה את הידע של איך לשחק כמו בברצלונה יותר טוב מכל אחד אחר.
4. כי הוא יודע שצריך לשנות מבלי להשתנות
ב-2013 ברצלונה עם צ'אבי נמחצה על ידי העוצמות של באיירן מינכן. 0-7 לגרמנים בתום שני משחקי חצי הגמר. זה היה משחק שהתחיל את עידן כדורגל ההסתערות, שהותיר את ברצלונה בצומת דרכים. להיות יותר פיזיים וישירים או להישאר נאמנים לעקרונות המשחק שלהם. צ'אבי הבין את מה שקרה. "הם היו מאוד חזקים פיזית", אמר צ'אבי אחרי המפגשים. "אבל הם היו טובים מאיתנו בהכל. לא הצלחנו לייצר הזדמנויות. זו היתה תוצאה נוראית".
אבל הוא לא חשב שברצלונה צריכה להתחיל לשחק כמו באיירן. "צריך להסתכל מעבר לתוצאה כדי להבין. אנחנו, בסופו של דבר הכרחנו אותם לשחק בצורה אחרת כי הם ידעו שהם לא ינצחו אותנו בהחזקת הכדור. הם גם לא היו יכולים לשחק את הסגנון שלהם". צ'אבי צדק כי המשחקים נגד בארסה היו היחידים בהם היריבה של באיירן החזיקה יותר בכדור מהם באותן עונות.
"הם לחצו והגנו מצוין, השתמשו היטב בשחקני הכנף אבל אנחנו כן שלטנו בכדור. הוא היה אצלנו". מבחינת צ'אבי, הדרך של ברצלונה לא קרסה, הקבוצה פשוט היתה עייפה ולא מרוכזת מספיק. "לא היתה לנו את אותה אינטסיביות כמו להם", הסביר. "אנחנו עברנו הרבה בסדרת משחקים נגד ריאל מדריד". צ'אבי צדק כי שנתיים לאחר מכן ברצלונה פירקה את באיירן מינכן כשהיא טיפה יותר אינטנסיבית, טיפה יותר ישירה אבל עדיין משחקת את המשחק שלה. צ'אבי, כך נראה, רוצה לשפר מבלי להשתנות. להתאים את עצמו מבלי לשנות את עצמו. וזה גם משהו שמאוד חסר לברצלונה מאז אותם ימים איתו על המגרש.
5. כי הוא מגיע עם תוכניות ברורות שעבד עליהן הרבה
צ'אבי יודע שהוא יגיע לאמן את ברצלונה ומתכונן לזה כבר הרבה מאוד זמן. הוא כבר עובד הרבה זמן על מטרות, יעדים ותוכנויות ריאליות. "צ'אבי כל הזמן שואל אותי על פאו טורס", סיפר סאנטי קאסורלה, שחקן של צ'אבי באל סאד ושחקן בוויאריאל של טורס. "אני חושב שהוא בעל אישיות כבירה ויש בו הרבה ברצלונה. הוא בעל ראיית משחק מצוינת ויודע למסור". סאנטי סיפר את זה לפני כמעט שנה. צ'אבי, כחבר ותלמיד של פפ גווארדיולה, יקבל ייעוץ ממנו. ממש לא מזמן פפ היה בעמדה של צ'אבי ויצא ממנה לקריירה אדירה באימון. אם צ'אבי ישיג חצי ממה שפפ השיג, זה יהיה הישג עצום.
6. כי זה פשוט הדבר הנכון לעשות
כלכלית, ברצלונה תתקשה להביא מאמן בשיעור קומה ש"מבטיח" הצלחה. אנטוניו קונטה יקר מדי, זינאדין זידאן לא יאמן בברצלונה, ואין סיכוי לשחרר מאמנים בסדר גודל של יורגן קלופ ופפ גווארדיולה. אז הנהלת ברצלונה צריכה לחשוב מה עדיף. מאמן עם ניסיון רב אבל לא ברמה הגבוהה ביותר - סוג המאמן שבדיוק פיטרו; מאמן צעיר ומבטיח שאינו בשר מבשרה, או מאמן צעיר ומבטיח שהוא כן בשר מבשרה. ואז התשובה מאוד פשוטה.