סגור
שחקני מנצ'סטר סיטי חוגגים עוד שער נגד ריאל מדריד בחצי גמר ליגת האלופות
שחקני מנצ'סטר סיטי חוגגים עוד שער נגד ריאל מדריד בחצי גמר ליגת האלופות (צילום: Oli SCARFF / AFP)

דומיננטיות לא הוגנת: מנצ'סטר סיטי מחקה את כל היתרונות של יריבותיה

מנצ'סטר סיטי, כיום, היא הקבוצה הכי חכמה בעולם. וכשהשייחים הם הבעלים אז היתרון הכספי מדבר על המגרש. אמש היא גרמה לאלופת אירופה להיראות כמו סאות'המפטון או ווסטהאם

בתחילת שנות ה-2000, אוקלנד אייז, חלוצת המאניבול, הצליחה להרים את הקבוצה הכי טובה בבייסבול למרות תקציב השכר הנמוך ביותר בליגה. זה קרה בזכות העובדה שהשתמשה בניתוח סטטיסטי מתקדם כדי לנצל "כשלי שוק" - להחתים שחקנים טובים יותר ממה שמוכנים לשלם להם בגלל ניתוח לקוי של המציאות על ידי אנשי מקצוע בקבוצות האחרות.
היתרון היחסי הזה היה עצום לכמה שנים ואז קבוצות גדולות ועשירות כגון בוסטון רד סוקס התחילו להביא מנהלים מבריקים, להשתמש באותן הסטטיסטיקות ולהביא את השחקנים הנכונים אנליטית - רק שהם עשו זאת עם הרבה יותר כסף. כלומר, הביאו שחקנים נכונים ואיכותיים יותר מאשר אלו שאוקלנד אייז היתה יכולה להביא.
ברגע שקבוצות עשירות משתמשות בכלים שפותחו כדי להתמודד עם "עוני", היתרון היחסי של העניות נעלם לחלוטין והן חוזרות ל"מקומן הטבעי". זה רק טבעי. אם שני מועדונים מתנהלים בצורה חכמה, המועדון העשיר יותר ישיג יותר כי הוא משקיע יותר כסף בהשקעה חכמה. זה ההבדל בין להשקיע 100 דולר ברכישת מניות של אפל בשנת 2000 לבין להשקיע 10 מיליון דולר במניות של אפל ב-2000.
הסטטיסטיקות המתקדמות עשו את דרכם לכדורגל מארה"ב לקראת סוף העשור הראשון של המאה ועד לאחרונה הן היוו יתרון יחסי של מועדונים חכמים כגון סאות'המפטון, לסטר סיטי ואפילו ליברפול. ואולם, היתרון היחסי הזה נעלם די מהר. מועדונים חכמים - עם הרבה יותר כסף - התחילו לעשות בהן שימוש גם. ולא רק זה. הן התחילו להשקיע בחוכמה בצוות המסייע, בצוות הרפואי, במחלקת מדעי ספורט, בתזונה - בהכל. הקבוצות החכמות נותרו מאחורה.
הקבוצה הכי חכמה באירופה
מנצ'סטר סיטי, כיום, היא הקבוצה הכי חכמה בעולם. ויש לה נסיכות נפט כבעלים. והרגולציות כגון פייר פליי פיננסי פשוט לא מעניינות את השייח'ים. אז הם מביאים את מנהלי הכדורגל הטובים בעולם, את אנשי הצוות המקצועי הטובים בעולם והם ממלאים את הסגל בשחקנים הטובים והמתאימים ביותר לארגון - והכל בצורה אנליטית ומדעית. עם האנליטיקס והמדע הכי טוב שכסף יכול לקנות.
סיטי מחקה את התחרות ככה. וזה מאוד קל לראות איך היתרון הפיננסי מעניק לה יתרון שאין לאף קבוצה אחרת בעולם.
סיטי, למשל, לא צריכה לדאוג בכלל לדברים כגון "מכת פציעות" שיכולה להשמיד עונה של כל קבוצה אחרת. וזה מאחר שגם אם לסיטי יפצעו חמישה שחקני הרכב, השחקנים המחליפים טובים לא פחות. ארלינג הולאנד לא יכול לשחק? אין בעיה, מכניסים במקומו את חוליאן אלבראס, שחקן השנה בדרום אמריקה לפני שנה והחלוץ של אלופת העולם. ברנרדו סילבה לא פוגע? שטויות. מכניסים במקומו את ריאד מאחרז - שחקן השנה בפרמיירליג לפני כמה שנים בודדות. פיל פודן בכושר גרוע? נו פרובלם, מכניסים במקומו את ג'ק גריליש, שעלה למועדון 100 מיליון ליש"ט. ז'ואו קאנסלו, אחד מהמגנים הטובים בעולם, לא מסתדר יותר עם פפ גווארדיולה? שולחים אותו בהשאלה לאנשהו וממלאים את מקומו במגן נבחרת אנגליה או מגן נבחרת הולנד. קל. ג'ון סטונס, בלם נבחרת אנגליה נפצע? לא נורא. על הספסל נמצא אמריק לאפורט, אחד הבלמים הטובים ביותר באנגליה בשנים האחרונות.
איפה סיטי ואיפה ארסנל שברגע שאיבדה את הבלם הפותח שלה (וויליאם סאליבה) התחילה לספוג שערים בקצב ואיבדה את המקום הראשון.
ואיפה סיטי ואיפה ריאל מדריד? סיטי פשוט חיסלה את ריאל מדריד והנחילה לה את ההפסד הגדול בהיסטוריה שלה בליגת האלופות. הניצחון הגדול ביותר בחצי גמר ליגת האלופות (ביחד עם ניצחונות 0-4 של באיירן מינכן נגד ברצלונה ב-2013, ריאל מדריד נגד באיירן מינכן ב-2014 וליברפול נגד ברצלונה ב-2019). וזה היה ניצחון גדול הרבה יותר ללא טיבו קורטואה.
ושוב, זה הרבה בזכות היתרון הכלכלי. כן, אפילו ריאל מדריד - מלכי אירופה, אחת מהקבוצות העשירות בעולם, קבוצה שיכולה להביא כל שחקן שהיא רוצה - היתה צריכה לאלתר מגן שמאלי, לסמוך על קישור מזדקן ואין לה באמת חלוץ מחליף או תחליף ראוי לשחקן הכי טוב שלה העונה, ויניסיוס ג'וניור. וזה כי היא קבוצה גדולה "נורמלית". לא מסוממת פיננסית.
הערב, מנצ'סטר סיטי נגד ריאל מדריד פשוט הביאה את היתרון הכספי שלה למגרש. היא גרמה לאלופת אירופה להיראות כמו סאות'המפטון או ווסטהאם. קרלו אנצ'לוטי, בדרך כלל החתול הכי רגוע בעולם, נראה בפאניקה ב-25 הדקות הראשונות. סיטי חתכה את הקבוצה שלו בלי רחמים, לחץ גבוה אינטנסיבי שלא איפשר לשחקני ההגנה אפילו להעיף את הכדור קדימה. סיטי נראה גדולים יותר, חזקים יותר, טכניים יותר, בעלי כושר טוב יותר. סיטי, שכבר שנים ביתה הוא מבצר של ממש, נראית כמו חבורת הזאבים רעבים במיוחד במשחקי בית בליגת האלופות במנצ'סטר. מאז הפסד ביתי לליון ב-2018, סיטי ניצחה 24 מ-26 משחקי ליגת האלופות בביתה (שני המשחקים האחרים הסתיימו בתיקו), היא כבשה במשחקי הבית 84 וספגו רק 18 - ממוצע של שלושה שערים למשחק. זו דומיננטיות שנרכשה בהרבה מאוד כסף. כל כך הרבה כסף שגם קבוצות כמו באיירן מינכן וריאל מדריד מובסות בבית של סיטי.
תאמרו "כן, אבל זה כבר הוכח שכסף לא קובע הכל". וזה נכון. בעוד שפריז סן ז'רמן הקטארית עשתה השקעות רהב חסרות היגיון מקצועי, בסיטי ידעו בדיוק איך להשקיע את הכספים הגדולים ולמדו רבות מטעויות עבר (שזה מה שמועדונים חכמים עושים). "יש מועדונים שהשתגעו בשביל לזכות בליגת האלופות" אמר פפ גווארדיולה. "הם השקיעו בעצמם רק בשביל התחרות הזו, וכשאתה מפסיד בתחרות, ואתה בדרך כלל מפסיד בתחרות הזו כי ריאל מדריד זוכה בה, אתה נשאר עם כלום. אנחנו תמיד ניסינו לעשות את ההחלטות הנכונות". כאמור, זאת קבוצה שנבנתה בהרבה מאוד כסף ובצורה מאוד-מאוד חכמה.
וסיטי גם הגיעה למשחק הזה נגד ריאל מדריד במנטליות הנכונה - שגם אותה "גנבו" מהיריבות העניות יותר. "המנטליות הנכונה היא להילחם כמו קבוצה קטנה" אמר רודרי, הקשר האחורי המעולה של מנצ'סטר סיטי. "אם אתה מרגיש גדול, אז אולי אתה תתבלבל. ולכן אנחנו צריכים להרגיש קטנים, להילחם כמו קבוצה קטנה, לרוץ כמו קבוצה קטנה ולעשות את זה עם השחקנים ברמה האיכותית הכי גבוהה בעולם". או בקיצור: כשלמועדון כל כך חכם יש כל כך הרבה כסף השחקנים הכי טובים בעולם יכולים להילחם כמו קבוצה קטנה ולהעלים את היתרון היחסי האחרון שיש לקבוצות נחותות יותר: המנטליות. זה כבר באמת לא הוגן.