בשורה אחת עם פדרר, נדאל וג'וקוביץ': סרינה וויליאמס תפרוש כטניסאית הגדולה בכל הזמנים
בשורה אחת עם פדרר, נדאל וג'וקוביץ': סרינה וויליאמס תפרוש כטניסאית הגדולה בכל הזמנים
וויליאמס הודיעה שתפרוש אחרי אליפות ארה"ב הפתוחה. היא חצבה את מקומה בהר רשמור של הטניס, עם זכייה ב-23 גרנד סלאמים - יותר מכל טניסאי, גברים או נשים. היא לחלוטין בצמרת רשימת הספורטאים הגדולים בכל הזמנים
סרינה וויליאמס הודיעה בשבוע שעבר שתפרוש אחרי אליפות ארה"ב הפתוחה והיא תעשה זאת כטניסאית הגדולה בכל הזמנים.
319 שבועות כשחקנית מספר 1 בסבב הנשים (WTA), כולל 186 שבועות רצופים. היא זכתה ב-23 גרנד סלאמים - יותר מאשר כל טניסאי אחר, גברים או נשים (בעידן הגרנד סלאמים). יש לה גם 14 תארי גרנד סלאם כשחקנית זוגות ו-4 מדליות זהב אולימפיות. בסך הכל זכתה ב-73 תארים אישיים (הכי הרבה בעידן ה-WTA, סבב הנשים). היא גם ניצחה ב-365 משחקים בטורניר גרנד סלאם - כ-60 יותר מכל אחת אחרת בהיסטוריה. והיא הרוויחה 94.5 מיליון דולר בכספי פרסים בלבד - לפחות פי 2.2 יותר מאשר כל אישה אחרת בהיסטוריה. בעולם הטניס כולו, רק נובאק ג'וקוביץ', רוג'ר פדרד ורפאל נדאל הרוויחו יותר ממנה מכספיי זכייה בלבד.
בנוסף לכל זה, סרינה היתה אייקון חברתי, גורו אופנה ומודל לחיקוי לכל ספורטאית בעולם. "הייתי רוצה לחשוב שתודות לי ספורטאיות יכולות להיות יותר עצמן" אמרה בראיון להאפינגטון פוסט. "הן יכולות לשחק עם אגרסיביות, לעודד את עצמן עם אגרופים קמוצים. הן יכולות ללבוש מה שהן רוצות ולהגיד מה שהן רוצות להגיד. ולהיות גאות בזה".
למרות שהדיון צריך להיות האם היא גדולת הטניסאיות בכל הזמנים או אפילו הספורטאית הגדולה בכל הזמנים - בטופ רשימת כל הזמנים של נשים וגברים ששיחקו את המשחק - הדיון הוכנס לקופסה של "טניס נשים". ולמה? הרבה בגלל דברים שסרינה היתה צריכה להתמודד איתם במהלך כל הקריירה שלה - מיזוגניה וגזענות.
בינואר 2021 יון ציריאק, טניסאי לשעבר והבעלים של אליפות מדריד הפתוחה, כינה את וויליאמס "מפלצת" וטען ש"היא לא הגונה וחצופה" מאחר שהיא לא פרשה כשהיכולות שלה התחילו לדעוך - משהו שלא היה מעיז להגיד על נדאל, פדרר או ג'וקוביץ'. זו ממש לא היתה הפעם הראשונה שציריאק מדבר ככה על וויליאמס - פעם כינה אותה שמנה וטען שהוא רוצה לראות טניסאיות שנראות כמו שטפי גראף. ציריאק, כאמור, אינו סתם פרשן - הוא בעלים של טורניר טניס משמעותי. דמות מוכרת מאוד בעולם הטניס. זו גם ממש לא הפעם היחידה שמישהו בכיר מעולם הטניס דיבר על סרינה או על מה שבחרה ללבוש בצורה מקטינה.
ב-2018, כאשר עלתה למשחק ברולאן גארוס עם בגד גוף שחור, ברננרד גודוצ'י, נשיא התאחדות הטניס הצרפתית, טען ש"סרינה לקחה את זה רחוק מדי - צריך לכבד את המשחק". ב-2014 מי שהיה נשיא התאחדות הטניס הרוסית (שאמיל טארפיצ'ב) אמר שהוא לא רואה הבדלים בין סרינה לאחותה ונוס וב-2016 ריימון מור, מנהל טורניר אינדיאן וויילס, התעלם לחלוטין מקיומה של סרינה וטען שנשים מרוויחות כסף אך ורק בזכות רוג'ר פדרר ורפאל נדאל.
מעטים הספורטאים שנאלצו להתמודד עם גזענות ומיזוגניה מבכירים בענף שלהם כמו סרינה וויליאמס. ההתקפות הגזעניות החריפו בכל פעם כשלא "התנהגה כראוי". התלוננה לשופט או צעקה במשחק. קריקטורה שלה כאישה שחורה ופרועה הופיעה בהראלד סאן האוסטרלי - רק בגלל שהתווכחה עם השופט.
וכאמור, גם את הישגיה על המגרש דאגו להקטין לאורך הקריירה שלה. טענו שנהנתה מיתרון פיזיולוגי משמעותי על פני יריבותיה. אפילו טענו שהקריירה שלה היתה "קלה" כי נראתה "גברית" והיתה שרירית.
אבל כפי שוויליאמס אמרה בעצמה: "שום דבר לא קל". וויליאמס עבדה קשה מגיל צעיר כדי להגיע לאן שהגיעה. בדרכה למעלה, היא לא התמודדה אך ורק מול הטניסאיות הטובות בעולם, היא התמודדה מול גזענות ודעות קדומות. היא שמרה על דומיננטיות במשך שנים - גם מול וותיקות ומנוסות ממנה וגם מול צעירות וזריזות ממנה.
ובניגוד למה שנהוג לחשוב, התמודדות מול נשים עשויה להיות מורכבת וקשה יותר מאשר התמודדות מול גברים. מבחינה מנטלית, ספורטאיות "נחנקות" פחות מספורטאים. לפי מחקר של אוניברסיטת בן גוריון מ-2016 - מחקר שבדק 4,127 משחקי נשים בגרנד סלאמים ו-4,153 משחקי גברים בגרנד סלאמים, נשים "נחנקות" (מפשלות במאני טיים) 50% פחות מאשר גברים - ובטניס, "המשחק המנטלי" - יש לזה משמעות עצומה. החוקרים בדקו את ביצועי הטניסאים בשלבים הלחוצים ביותר במשחקים וד"ר אלכס קרומר, שהיה אחד מעורכי המחקר, טען בזמנו ש"הראיות הברורות לכך שנשים בטניס עומדת בלחץ תחרותי טוב הרבה יותר מגברים, צריך להוביל למחקרים נוספים על 'החיים האמיתיים".
גם בעניין הכושר, זה ממש לא ברור שגברים בכושר טוב יותר מנשים. במחקר מ-2017 באוניברסיטת ווטרלו שבקנדה החוקרים הראו שנשים מצליחות לנצל יותר חמצן במהלך פעילות גופנית. החוקרים טוענים שגוף הספורטאית יעיל יותר בהעברת חמצן ושמירה על ביצועי שיאי לאורך זמן. בענף כמו טניס - משחק של אחד על אחד ללא מגע ועם לחצים מנטליים משמעותיים - העוצמות הפיזיות של סרינה היוו יתרון, זה ברור, אבל היתרון הזה ממש לא היה היתרון המשמעותי ביותר שלה. היא, במשך שנים על גבי שנים, היתה בכושר טוב יותר מיריבותיה והתמודדה טוב יותר עם הלחצים שהיו עליה. העובדה שאין לסרינה יורשת דומיננטית בטניס הנשים מלמדת הרבה על הקושי ביצירת דומיננטיות כמו שלה.
בעידן הגרנד סלאמס בטניס, וויליאמס זכתה ביותר גרנד-סלאמים מאשר כל בן אנוש אחר. היא עשתה זאת בזמן שהיא סופגת עלבונות על גופה, התנהגותה ומוצאה האתני שלה על בסיס יומי. הקטינו את הישגיה הספורטיביים עם אמירות שאף פעם לא היו מעיזים לומר על גברים במעמדה.
מדברים הרבה על "שלושת הגדולים" בטניס העולמי - רוג'ר פדרר, רפאל נדאל ונובאק ג'וקוביץ' - אבל האמת היא שיש "ארבעה גדולים": פדרר, נדאל, ג'וקוביץ' וסרינה וויליאמס.
סרינה וויליאמס חצבה את מקומה בהר רשמור של הטניס - גברים או נשים. היא לחלוטין בצמרת הרשימה של הספורטאים הגדולים בכל הזמנים.