מונדיאל 2022: בבלגיה שכחו שילדים זו שמחה
מונדיאל 2022: בבלגיה שכחו שילדים זו שמחה
מערכת טיפוח הכדורגלנים בבלגיה היא בין הטובות בעולם, מספיק טובה כדי לייצר עוד "דור זהב" שיוכל לנצח טורנירים גדולים כמו המונדיאל. בלגיה פשוט צריכה מאמן שמאמין בצעירים, ובינתיים יש לה מאמן שבונה על שחקנים שעברו את שיאם
בנובמבר 2003, במשחק הראשון בפלייאוף להעפלה ליורו 2004, סקוטלנד ניצחה את נבחרת הולנד המזדקנת. במדיה של הנבחרת בכתום, שהעפילה לחצי גמר מונדיאל 1998 וחצי גמר יורו 2000, שיחקו כמה מהכוכבים הגדולים ביותר בעולם הכדורגל בזמנו: מארק אוברמארס, אדגר דווידס, פטריק קלייברט, פיליפ קוקו ועוד. וכולם נראו בסקוטלנד כמו נבחרת ותיקים.
עייפים, כבדים ושבעים. הכעס על המאמן ההולנדי בזמנו, דיק אדבוקט, היה גדול כי הוא גילה שמרנות כשהחליט לדבוק ב"זקנים" כאשר דור חדש ומלהיב של הולנדים צעירים חיכה על הקווים. באותה תקופה גדלו באקדמיות של המועדונים כישרונות על כגון ווסלי סניידר, רפאל ואן דר וארט, אריאן רובן ורובין ואן פרסי. לגומלין מול סקוטלנד אדבוקט התרצה והצעיר את ההרכב המזדקן. נבחרת הולנד הצעירה ריסקה את הסקוטים 0-6.
אותו דור הולנדי חדש הגיע גם לגמר המונדיאל ב-2010 וחצי גמר המונדיאל ב-2014.
נבחרת בלגיה ב-2022 מזכירה מאוד את נבחרת הולנד לפני הגומלין נגד סקוטלנד ב-2003. נבחרת שהגיעה להישגים כבירים אבל גם נראית הרבה מעבר לשיא שלה. "האם אנחנו יכולים לזכות במונדיאל? אין סיכוי" הבהיר קווין דה בריינה בראיון ל"גרדיאן". "אנחנו הרבה יותר מדי זקנים". לפי דה בריינה: "הצ'אנס שלנו היה ב-2018. עכשיו יש לנו קבוצה טובה אבל מזדקנת. איבדנו כמה שחקנים טובים, יש כמה שחקנים טובים צעירים אבל הם לא ברמה של השחקנים ב-2018". הכנות האופיינית הזו של דה בריינה לבטח לא עזרה לנבחרת הבלגית אבל הוא אמר את מה שכולם רואים.
ההרכב של בלגיה במשחק הראשון בקטאר נגד קנדה היה בגיל ממוצע של 30 ו-181 ימים. ההרכב המבוגר ביותר של בלגיה במונדיאל מאז משחק נגד מקסיקו ב-1998. הבלגים הם גם הנבחרת האירופית המבוגרת ביותר במונדיאל הזה (רק איראן, מקסיקו, ברזיל וארגנטינה עם סגל מבוגר יותר). הם נראו חסרי אנרגיות לחלוטין נגד קנדה, אותה ניצחו בעיקר בזכות הנאיביות הקנדית.
נגד מרוקו כבר נראו כמו קבוצת "כדורגל בהליכה" (ענף חדש יחסית כדורגל, שהחוקים בו - בעיקר חוק האוסר ריצה - נועדו לאפשר לאנשים מעל גיל 50 לשחק בכדורגל המתאים ליכולות גופניות מוגבלות). אי אפשר לשחק כדורגל רגיל בהליכה.
"יש לי הרבה דברים שרצים בראש עכשיו" אמר יאן ורטונחן, בלם הנבחרת הבלגית (144 הופעות) אחרי ההשפלה מול מרוקו. "אבל עדיף שלא יצאו החוצה לאוויר הפתוח. איפה הכל השתבש? כנראה תקפנו ממש רע כי אנחנו יותר מדי זקנים. זה חייב להיות, לא?". העקיצה לדה בריינה היתה ברורה.
למרות הסרקזם של ורטונחן אין ספק ש"דור הזהב" כבר לא מוזהב. אדן האזר הגיע למונדיאל הזה בכושר נחות ולא היה אמור לשחק - אפילו לפי מה שהוא אמר ערב המונדיאל. "הרמה שהייתי בה ב-2018, היא לא תחזור" ציין שחקן ריאל מדריד, שבקושי משחק בקבוצת הפאר הספרדית. "אין לי את זה. אני לא מראה את זה אבל סבלתי הרבה, מנטלית ופיזית. אני לא מתבייש לומר זאת. ב-2018 הייתי אולי אחד מ-10 השחקנים הטובים בעולם". האזר פשוט לא יכל לעבור אף שחקן בכדרור במונדיאל הזה - והמאמן רוברטו מרטינס עדיין מתעקש לשחק איתו. בהפסד למרוקו האזר הוחלף על ידי דריס מרטנס בן ה-35 - גם כן שחקן מעבר לשיא. זה כמעט לא הוגן לצפות ששחקנים בני 30+ יצליחו לשחזר את ההישגים שלהם מלפני 6-8 שנים בטורניר בינלאומי - בו צריך לשחק כל 3-4 ימים.
בשני המשחקים, הפערים בין ההגנה להתקפה הבלגית היו עצומים, האנרגיות נמוכות והמהלכים האחרונים לא חדים מספיק. וכשמסתכלים על "דור הזהב" הבלגי אז מגלים שמבין כל השחקנים, היחידים שנותרו בשיאם ברמות הגבוהות ביותר הם דה בריינה והשוער טיבו קורטואה. אפילו רומלו לוקאקו, עדיין לא בן 30, נראה כבר מעבר לשיא. ושחקני הרכב צעירים יותר, כגון טימותי קסטאן, לאונרדו טרוסארד או אמאדו אוננה עדיין לא באותה רמה כמו כמו קודמיהם בתפקיד. ואולם, כמו במקרה של הולנד ב-2003, מערכת טיפוח השחקנים בבלגיה היא חזקה מספיק כדי לייצר עוד "דור זהב" - פשוט צריך מאמן שמאמין בצעירים. שארל דה קטלארה, אסטר ורנקס, ג'רמי דוקו, ארתור תיאט, יארי ורשארן, זינו דאבסט, לואיס אופנדה, סמבי לוקונגה ואפילו יורי טילמנס בן ה-25 או אוננה בן ה-21 הם שחקנים צעירים ומוכשרים שכבר משחקים ומצטיינים בקבוצותיהם, חלקן הטובות בעולם, ורק צריכים מאמן שמאמין בהם. "אני לא רואה אושר במשחק שלנו" הסביר רוברטו מארטינס אחרי ההפסד למרוקו. "ואנחנו צריכים לעבוד על זה".
ואולי, בגיל 30+ - אחרי מספר טורנירים גדולים וקריירה מפוארת מאחורייך, האושר במשחק יגיע דרך הצעירים. כי כמו שהולנד גילתה ב-2003. ילדים הם שמחה.