פרשנותותודה לאופ"א: למה היורו לא מתרומם?
פרשנות
ותודה לאופ"א: למה היורו לא מתרומם?
התיקו אפס בין סקוטלנד לאנגליה היה די צפוי. למה? כי אף נבחרת לא היתה חייבת לנצח. זה מה שאופ"א עשתה ליורו - הפכה אותו לטורניר שמעודד בינוניות
אמש נפרדו אנגליה לסקוטלנד בתיקו אפס מאכזב. הוא מאכזב רק כי התקשורת ניפחה את הציפיות מהמשחק הזה. ההכרזות על "היריבות ההיסטורית" ו"הקרב על בריטניה" הסתירו את העובדה שבשורה התחתונה לאנגלים אף פעם לא היה אינטרס אמיתי לנצח את המשחק הזה. אם יסיימו במקום הראשון בבית, הם ייפגשו עם גרמניה/צרפת/פורטוגל בשמינית הגמר. כך שמבחינתם הניצחון - שדי היה מבטיח את המקום הראשון בבית - אינו הכרחי; בטח אחרי ניצחון במשחק הראשון וכשתיקו נגד צ'כיה יבטיח את העלייה לשמינית מהמקום השני.
אגב, זה לא אומר שהאנגלים לא רצו לנצח - השאלה היא תמיד כמה הם צריכים את הניצחון הזה. הרי אם הם היו חייבים לנצח אז בדקה ה-76, כשהתוצאה 0-0, הם היו מעלים מהספסל עוד שחקן התקפי, שולחים עוד כמה שחקנים לתוך הרחבה בכל התקפה, משאירים את הארי קיין על המגרש וכו'. אבל כמה שחקנים יישלחו למעלה כשזה ברור שזה יהיה טיפשי להפסיד ולהיתקע עם משחק אחרון בו חייבים להוציא נקודות?
אגב, גם סקוטלנד לא היתה חייבת ניצחון בוומבלי. אם תשיג ניצחון נגד קרואטיה במשחק הבא, סביר להניח שתבטיח את עלייתה לשמינית הגמר. המשחק הבא הוא בהאמפדן פארק, מגרשה הביתי. הימנעות מהפסד מול האנגלים היתה קריטית וגם משימה די קלה, כשהאנגלים לא היו מוכנים להתאבד על ניצחון.
וזה לא רק המשחק הזה. אתמול, למשל, אוסטריה היתה בפיגור נגד הולנד ולא ממש התאמצה להשוות או לנצח. זה מובן. הם ניצחו במשחק הראשון את מקדוניה אז למה להתאמץ כשתיקו מול אוקראינה, שגם ניצחה את מקדוניה, ככל הנראה יעלה את שתי הקבוצות?
ונתון נוסף: רק פעם אחת בטורניר הזה קבוצה שספגה ראשונה ניצחה. זה לא במקרה. נבחרות הרבה יותר מדודות כשהן יודעות שבמשחק הבא הן יכולות להבטיח את העלייה לשלב הבא עם ניצחון מינימלי.
הפורמט הזה - 24 קבוצות ב-6 בתים, שמארבע מהם עולות 3 קבוצות לשמינית הגמר - מעודד "הטיית משחקים" שכזו. הפורמט הזה פשוט מקדם בינוניות ומשחקים שבהם האינטרס לנצח אינו מובהק.
יש אופציות אחרות. יש את שיטת הדירוגים (בה כל הקבוצות מדורגות בתום השלב הראשון והקבוצה במקום הראשון מקבלת את הקבוצה במקום ה-16, הקבוצה במקום ה-2 מקבלת את הקבוצה במקום ה-15 וכן הלאה), יש הקטנת הטורניר חזרה ל-16 קבוצות, יש הגדלת בתים ויש עוד ועוד דרכים שאופ"א לא חשבה עליהן או דחתה כי מדובר בגוף שבאופן עקבי לוקח דבר נהדר כמו כדורגל והופך אותו למוצר משעמם וצפוי.