סגור
פדריקו ואלוורדה שחקן נבחרת הכדורגל של אורוגוואי
פדריקו ואלוורדה. המנהיג של הדור החדש של אורוגוואי (צילום: רויטרס)

מונדיאל 2022
דור הולך ודור בא: השחקנים החדשים של אורוגוואי יעשו לה כבוד לא פחות מהוותיקים

עבור רוב השחקנים שהפכו את נבחרת אורוגוואי להיות הנבחרת שאף אחד לא רוצה לשחק נגדה, זהו כנראה המונדיאל האחרון. נראה שהמונדיאל הזה יהיה הראשון של דור חדש ומלהיב שצמח באורוגוואי ומובל על ידי פדריקו ואלוורדה, כוכב ריאל מדריד

עבור רוב גיבורי נבחרת אורוגוואי במונדיאלים של המאה ה-21 - לואיס סוארס, דייגו גודין, אדינסון קאבאני, פרננדו מוסלרה ומרטין קארקס - המונדיאל בקטאר הולך להיות הרביעי וסביר להניח שהאחרון שלהם. זהו "הריקוד האחרון" של דור מוצלח ממדינת הכדורגל החכמה ביותר בדרום אמריקה.
הדור הזה, ממונדיאל 2010, החזיר את צבע התכלת של אורוגוואי לרלוונטיות במשחקים על הבמה הגדולה ביותר של הכדורגל. הוא עשה זאת במדי הנבחרת וגם במדי הקבוצות הבכירות ביותר באירופה. אורוגוואי לא היתה בשממה מוחלטת לפניהם, אבל מאז שתי הזכיות ב-1930 ו-1950 (וחצאי גמר ב-1954 ו-1970), הנבחרת התכולה (לה סלסטה) לא בדיוק הותירו חותם על המונדיאל - עד תחילת העשור הקודם. ואז במונדיאל 2010 הם חזרו לחצי הגמר. ב-2014 ו-2018 העפילו לשלבי הנוק-אאוט. הם הדור שהחזיר את אורוגוואי להיות הנבחרת שאף אחד לא רוצה לשחק נגדה.
נראה שהמונדיאל הזה יהיה הראשון של דור חדש ומלהיב שצמח באורוגוואי ומובל על ידי פדריקו ואלוורדה, כוכב ריאל מדריד. ואלוורדה גדל במחלקת הנוער של פניארול - המועדון הגדול ביותר במונטווידאו. במהרה בלט מעל כולם והוזמן למבחנים באירופה. הוא עשה מבחנים בארסנל, פריז סן ז'רמן, מנצ'סטר סיטי וצ'לסי.
גם ברצלונה וריאל מדריד היו מודעות לכישרון, אבל רק אחרי שכבש שבעה שערים בשבעה משחקים באליפות אמריקה עד גיל 17 ב-2015, ריאל מדריד שילמה 5 מיליון יורו עבורו לפניארול וזכתה בכישרון. הרכש שלו מאוד התאים לאסטרטגיה החדשה של ריאל מדריד - רכישות כישרונות צעירים בדרום אמריקה.
יש לומר שכשהוא הגיע לספרד, בריאל לא היו אופטימיים במיוחד בקשר ליכולות של ואלוורדה להתפתח לשחקן שהוא כיום. לפי דו"ח רפואי שדלף, פדה נראה "כמעט בתת תזונה. הגוף שלו לא יוכל להתמודד עם הדרישות הפיזיות של הכדורגל". אבל מי שזכה לכינוי "אל פאחאריטו" (הציפור הקטנה) הודות למבנה גופו הצנום הוכיח שיש לו את כל מה שצריך מבפנים כדי לשחק במועדון הגדול בכל הזמנים.
בעונת 2016/17 הצטיין בריאל מדריד ב' (קאסטייה), כשלצידו שיחקו כוכבי עתיד כגון מרטין אודוגור ואשרף חכימי. הוא זכה בשחקן השני הכי טוב באליפות העולם עד גיל 20 במדי אורוגוואי והושאל לדפורטיבו לה קורוניה ב-2017/18, שם שיחק עונה שלמה בלה ליגה ולמד הרבה.
אבל הלמידה העיקרית שלו היתה באימונים בבוגרים של ריאל מדריד. "אני מנסה ללמוד כל מה שאני יכול מקאסמירו, טוני קרוס ולוקה מודריץ'" אמר. "ממודריץ' אני מנסה ללמוד את המוטיבציה לנצח בכל משחק, מקרוס - איך להיות רגוע כמוהו. מקאסמירו - האגרסיביות והתשוקה שלנו הדרום אמריקאים יש. אבל כמובן שאני מנסה להביא כמה שיותר מעצמי למשחק. לתת את הטוב ביותר שלי. לעבוד קשה ולהשתפר".
ואלוורדה, במובנים מסוימים, אכן נראה לעתים כמו מיקס של השלושה. "העמדה החביבה עליו היא כל מקום שאינו ספסל המחליפים", אמר עליו מאמן ריאל קרלו אנצ'לוטי ושיבח את האומץ והגישה הנכונה שלו - בעיקר העונה. בעונה שעברה, כדאי להזכיר, הוא בישל את שער הניצחון בגמר ליגת האלופות.
בגיל 19 שיחק ואלוורדה לראשונה בנבחרת אורוגוואי, ודי במהירות הפך לשחקן הרכב קבוע. כיום, בגיל 24, הוא נראה כמו המנהיג של הדור החדש של השחקנים מאורוגוואי, שכולל את רונאלד ארחאו, רודריגו בנטאקור, דרווין נונייס ומספר כישרונות צעירים ומעניינים.

דאטה, דאטה - ושוב דאטה

אורוגוואי מודרכת במונדיאל הזה על ידי דייגו אלונסו (47), מחליפו של המאמן האגדי אוסקר טבארס. אלונסו, שחקן הנבחרת וחלוץ בכיר בליגה הספרדית לשעבר, אימן לפני הנבחרת ברחבי דרום וצפון אמריקה. הוא מוכר כ"פריק של דאטה" ומשתמש ב-200 מטריצות כדי לבחון את היתרונות והחסרונות של כל יריבה.
לפי התפיסה של אלונסו, "המשחק לא צפוי אבל בסופו של יום ביג דאטה עוזרת לנו לייצר תמונה ברורה של מה שקורה ומה לא קורה". אנדראס פאייסה, אנליסט בכיר בצוות המקצועי של אלונסו, הסביר כי "הדאטה עוזרת לנו מאוד לזהות תבניות, ובאמצעותה אפשר להראות לשחקנים את הדברים שהם צריכים להיות מוכנים להם".
השימוש הכבד בדאטה והשחקנים הצעירים יעניקו לאורוגוואי תחושה של משהו חדש שמתחיל בקטאר 2022. נראה שהמונדיאל בקטאר יהיה הריקוד האחרון של הדור של לואיס סוארס, אך גם הריקוד הראשון של הדור של פדה ואלוורדה.