הימורי הספורט: כך פועל מנגנון מכירת משחקי הכדורגל בישראל
הימורי הספורט: כך פועל מנגנון מכירת משחקי הכדורגל בישראל
הטיית משחקים אולי נראית כמו בעיה רק של הכדורגל אבל היא לא. בכסף הזה משתמשים פושעים מקומיים וגלובליים כדי לממן פעילויות כגון התחמשות של גופי פשע וטרור, סחר בבני אדם, שוחד לנבחרי ציבור ועוד. מה שמתחיל בליגה השלישית - יתגלגל בתוך זמן קצר בעוצמה לליגות הבכירות
התחקיר שיפורסם הערב בתוכנית "זמן אמת" (כאן 11) יטיל פצצה על הכדורגל הישראלי. זו פצצה שאמורה להוביל לשינויים מרחיקי לכת בכדורגל הישראלי. פצצה שהיא תוצאה של התחקיר המעמיק ביותר שנעשה על התופעה ש"כולם יודעים עליה".
במשך כחצי שנה העיתונאית רוני זינגר בילתה במרתפי הכדורגל הישראלי והוציאה משם סיפורים, שאמורים להרעיד את כל המבנה של הכדורגל הישראלי. מהליגות הנמוכות ועד קבוצות הצמרת של ליגת העל. בפעם הראשונה תועד המנגנון של מכירת המשחקים, על האנשים ששולטים בו ועל איך הרשויות מתעלמות מהסיפור ולא מסייעות כשצריך.
בין היתר עולה מהתחקיר כי ההתאחדות לכדורגל מתעלמת, כמעט לחלוטין, ממכירת משחקים בליגת הנמוכות ובליגת העל. בתחקיר עצמו פקיד של ההתאחדות אף מודה בפה מלא שהם יודעים עד כמה המצב חמור. וגם משטרת ישראל לא מתייחסת ברצינות הראויה למיליוני הדולרים הלא חוקיים שמציפים את הכדורגל הישראלי ומעוותים את התחרות והתוצאות ומנצלים את אמון הקהל, שמדי שבוע ממלא את יציעי האצטדיונים וממלא את כיסי בעלי הקבוצות בכסף.
מה שברור מעבר לכל ספק בתחקיר של "זמן אמת" הוא שהתופעה משמעותית ונרחבת. זה קורה בליגות הנמוכות כל הזמן והגיע גם לליגת העל. הכדורגל הישראלי כולו נגוע בהטיית משחקים ומכירת משחקים. "התגובה של ההתאחדות לסיפור זה ביזיון", מסכם איש מקצוע בליגות הנמוכות בישראל. "היא כמו מישהו שמתעלם משריטה מחפץ חלוד ואחרי תקופה מת מהרעלת דם".
ההישג העיתונאי הגדול של זינגר הוא הדברים שכדורגלנים בליגת העל אמרו לה. אם הכדורגלנים הללו ייחשפו, הם יהיו בסכנת חיים. לפי זינגר, היו לא מעט כדורגלנים שהסכימו לדבר אוף דה רקורד על התופעה אבל פחדו לחשוף משהו מול המצלמות - אף שהם מוצללים וקולם מעוות. ההתעלמות הזו של ההתאחדות הורגת, די במפורש, את הכדורגל הישראלי.
מכירת משחקים אינה תופעה ישראלית. זו תופעה גלובלית שמסייעת לממן פעילות עבריינית ברחבי העולם. ב־2020 ביורופול טענו ש"הכדורגל המקצועי הוא תעשייה שאין בה שקיפות וזה יצר אדמה פורייה לשימוש במשאבים לא חוקיים. סכומים משונים - ללא הסבר, ללא תשואות וללא רווח מושקעים בספורט".
באפריל 2022 אופ"א והיורופול קיימו ועידה משותפת במועדון דן האג ההולנדי בהשתתפות 109 נציגי רשויות החוק מ־49 התאחדויות. דיברו שם על האיומים על הכדורגל ועל הלבנת הון ומכירת משחקים. וינסנט ון, האחראי להתמודדות עם הטיות משחקים ומכירות משחקים מטעם אופ"א, אמר כי "בימינו, יותר מאי פעם, הכדורגל האירופי ורשויות החוק צריכים להישאר מאוחדים ולסייע זה לזה כדי להגן על הספורט הפופולרי שלנו מפורענות. ההגנה מתחילה בשיתוף ידע ואינפורמציה בכל הקשור להטיית משחקים".
לפי חברת SportRadar, חברה שאוספת מידע על הימורים ממאות אלפי משחקים ומנתחת אותו, בשנים האחרונות היה מספר שיא של משחקים מכורים ברחבי העולם והפגיעה באמינות הספורט ברחבי העולם היא מתמשכת. לפי המחקר שלהם, תעשיית ההימורים בספורט מגלגלת יותר מ־1.25 טריליון יורו, כאשר מאות מיליונים מתוכם הם רווח נקי לארגוני פשע.
"אין פתרון לטווח הקצר להטיית משחקים", אמר אנדראס קארניך, מנכ"ל Sportradar. "ואנחנו רואים את הגידול בזה ופניות רבות יותר מאי פעם לספורטאים דרך פלטפורמות המדיות החברתיות". לפי הנתונים של החברה, 1 מכל 201 משחקי כדורגל הוא מכור (לשם השוואה, 1 מכל 498 משחקי כדורסל הוא מכור) כש־50% מהמשחקים המכורים מהליגה השלישית ומטה, כולל משחקי נוער.
מומחים למכירות משחקים מייחסים את העלייה הזו במכירת משחקים לתנאים גרועים לשחקנים, תחושת חוסר הוגנות, פערים כלכליים גדלים בין שחקנים ומועדונים והלנת שכר לשחקנים. כל הדברים הללו קורים בליגת העל בישראל ובעוצמה גדולה יותר בליגות הנמוכות.
גם קשרים לעולם התחתון בתוך קבוצות כדורגל מגבירים את הסיכויים להטיית משחקים. זו לא תהיה הגזמה לומר שהכדורגל הישראלי מלא בעבריינים. אנשים שהורשעו בהימורים לא חוקיים נמצאים בקבוצות כמנהלים או "אנשים חזקים". בעלי קבוצות, גם בליגת העל, הורשעו בפשעים - מעבירות נדל"ן ועד הרצת מניות, הלבנת הון ותרמית.
מה עושים? הבקרה התקציבית מלאה בפקידים ורואי חשבון. היא לא יכולה להתמודד נגד אותם אנשים. מי שיכול הם הרגולטורים או ההתאחדות. ומי מנהל את ההתאחדות? בעלי הקבוצות ששולטים בהליך קבלת ההחלטות של ההתאחדות לכדורגל. לאותם בעלי קבוצות אין אינטרס לנקות את הכדורגל - בטח אם הם עבריינים או שותפים של עבריינים.
רו"ח עופר אלקלעי, אחד המומחים בתחום הביקורת החקירתית בישראל ומי שחקר את ההתאחדות לכדורגל ב־2016, אמר אז במפורש: "איך מתקנים את ההתאחדות? רק עם פטיש 5 קילו. איך שהמערכת עכשיו בנויה, כל הלחצים, כל המבנה, אין מי שיזיז את הכל. לכולם יש אינטרסים, האנשים שהם הבעיה אומרים שהם יטפלו בבעיה. אני סקפטי מאוד לגבי היכולת לטפל בדברים. גם אין דרך להביא אנשים חיצוניים לטפל בדברים. זה בית הקלפים".
הטיית משחקים אולי נראית כמו בעיה רק של הכדורגל אבל היא לא. בכסף הזה משתמשים פושעים מקומיים וגלובליים כדי לממן פעילויות כגון התחמשות של גופי פשע וטרור, סחר בבני אדם, שוחד לנבחרי ציבור ועוד.
הטיית משחקים היא בעיה גלובלית שאינה תחומה רק לכדורגל. צריך לטפל בה עם חוקים ואכיפה אבל גם על ידי שינוי מחשבתי, חינוך ופעילות מונעת כגון הטבת תנאים לכדורגלנים. הטיית משחקים היא הסרטן של הספורט המקצועני, והוא מגיע דרך נשאים של המחלה - שחקנים שכבר מכרו משחק אחד פתוחים הרבה יותר למכירת משחק נוסף. ומה שמתחיל בליגה השלישית יתגלגל בתוך זמן קצר בעוצמה לליגות הבכירות.