סגור
מוסף שבועי 2.9.21 מסי אמבפה ו ניימאר באימון של פריז סן ז'רמן
מסי, אמבפה וניימאר באימון של פריז סן ז'רמן (צילום: EPA)

השפיץ של שלישיית מה קשור
על מה תקום או תיפול פריז סן ז'רמן בעונה הנוכחית

קיליאן אמבפה, הכוכב הגדול של האלופה הצרפתית, לא בישל בכלל לחבריו לקבוצה מראשית העונה, והוא מרבה לעסוק בעניינים שלא קשורים למשחק; לעומת זאת חבריו לטריו - מסי וניימאר - מסרו לו לשער חמש ושלוש פעמים בהתאמה; ועתה הכל תלוי באינטליגציה הרגשית והיכולת להתאים בין מרכיבי האישיות השונים של השחקנים

קיליאן אמבפה עלה לכותרות מספר פעמים השבוע. ולא בגלל היכולות המופלאות שלו ככדורגלן. הוא סירב להצטלם עם נבחרת צרפת לקראת המונדיאל בגלל ענייני זכויות תדמית ורצון לשלוט במה הוא מפרסם במדי הנבחרת - מה שהוביל למשבר תדמיתי ומסחרי להתאחדות הכדורגל הצרפתית.
הוא גם הוכתר על ידי אתר Sportico ככדורגלן המכניס ביותר בעולם (124.8 מיליון יורו בשכר וחסויות בשנה האחרונה - לפחות 12 מיליון יורו יותר מכל אחד אחר). אבל הנתון הבא הפך לוויראלי במיוחד: עם היציאה לפגרת הנבחרות הראשונה של העונה (שוחקו בערך 20% מהמשחקים בצרפת) מספר הבישולים שלו לחבריו לקבוצה עומד על אפס. לשם השוואה, ניימאר בישל לאמבפה שלוש פעמים העונה, ליאו מסי בישל לאמבפה חמש פעמים. ניימאר ומסי בישלו זה לזה שש פעמים העונה.
אמבפה סופג ביקורות רבות על כך שלא בישל עדיין לחבריו לטריו והאמת היא שיש הרבה יותר מדי עדויות וידיאו על כך שהוא פשוט לא מוסר לחבריו לקבוצה ברגעים בהם הוא צריך לעשות זאת. הוא מנסה להבקיע לבדו או לעבור שחקן בעצמו.
סיפור הרקע מתחבר למה שקרה במהלך הקיץ. כזכור, אמבפה קיבל לידיו את "המושכות" של המועדון אחרי שהחליט להישאר בו ולא להצטרף לריאל מדריד. חברים ומקורבים שלו מונו לתפקידים בארגון ושמועות על העתיד של ניימאר וליאו מסי התחילו להתפשט ברחבי האינטרנט.
למרות האירועים הללו, פריז סן ז'רמן נמצאת במקום הראשון בליגה הצרפתית ובדרך הבטוחה לשמינית גמר ליגת האלופות אחרי שני ניצחונות. אחת מהסיבות לכך היא שמסי חזר למיטבו.
מסי עשה שינויים קלים בתפקיד שלו - שאפשר לראות בנתונים. העונה, מסי פחות מבלה באגף ימין ונמצא עמוק יותר במרכז הקישור. לעתים הוא לוקח את הכדור מעומק החצי של פריז סן ז'רמן ומכדרר אותו דרך המרכז כדי למשוך אליו שחקנים ולפנות את ניימאר ואמבפה באחד מהאגפים. נראה, לפי השינויים שעשה, שמסי מבין היטב מה אמבפה צריך: איפה הוא צריך לקבל את הכדור, איך הוא צריך לקבל את הכדור ואיך הוא "מפעיל" אותו טוב יותר. אולי מערכת היחסים האישית שם לא במיטבה אבל מסי עדיין בישל לו 50% משעריו העונה.
למסי היה מזל גדול במהלך הקריירה. היו סביבו שחקנים שהבינו אותו ואת מה שהוא צריך. צ'אבי ואנדרס אינייסטה כמובן אבל גם דני אלבס. "פפ גווארדיולה שונא מסירות בין המגן לשחקן הכנף בגלל שהם לא מובילים לקידום כדור מבחינתו", אמר דני אלבס בראיון לטלוויזיה הברזילאית לפני כמה שנים, "אבל אני הייתי עושה אותן הרבה עם מסי והוא היה מתעצבן מזה. אמרתי לו 'אם מסי לא נוגע בכדור כל 2 דקות, הוא מתנתק. אנחנו צריכים אותו מקושר למשחק כי הוא יכול להכריע משחק'. בסוף פפ הסכים עם זה".
אלבס, חבר טוב לקבוצה, הבין מה מסי צריך ברמה הרגשית וגרם לפפ להבין מה מסי צריך ברמה הרגשית. שחקן עם פחות אינטליגנציה רגשית משל אלבס היה פחות קשוב למסי והיה מקשיב רק למאמן. אולי כל ההתפתחות של מסי היתה יכולה להיות שונה.

1 צפייה בגלריה
קיליאן אמבפה
קיליאן אמבפה
קיליאן אמבפה
(צילום: AP)

במלאכת בניית קבוצה - בטח כזו עם שאיפות - העניין האנושי הוא קריטי להצלחת הפרויקט. והעניין האנושי הוא לעתים קרובות מדי העניין האחרון שדנים בו כשבונים קבוצה.
"כשחקן ידעתי במה אני טוב ובמה אני פחות טוב, זה בעיקר עניין של מודעות עצמי גבוהה" הסביר גל אלברמן, המנהל הספורטיבי של מכבי חיפה, "למשל, ברגע שהגיע דרק בואטנג לבית"ר ירושלים הבנתי שהוא לא כאן כדי להתחרות על המקום שלי אלא לשחק איתי. כשחקן ניתחתי את התכונות שלו. הבנתי שהוא יותר חזק ממני, הוא יותר טכני ממני, הוא יותר פיזי ממני, הוא יותר מהיר ממני. אבל אמרתי גם לעצמי - הנה זה כלי שאני יכול להשתמש בו. הלכה למעשה הפכתי לשחקן העונה לאחר שהוא הגיע כי הבנתי מה הוא יכול לתרום לי, מה אני יכול לתרום לו ואיך אנחנו גורמים לקבוצה הזו לקחת אליפות. הבנתי את המשמעות של קבוצה והערך שכל אחד יכול לתרום לקבוצה. וגם כיום כמנהל יש לי את היכולות להבין מהן התכונות ומיהם האנשים שיכולים לתרום לנו כארגון וכקבוצה".
זה לא אומר שצריך להביא סוג אישיות אחד - ההפך. זה רק אומר שצריך לקחת בחשבון את האישיות של השחקנים כשמרכיבים תמהיל על המגרש, כשבונים שותפויות בקישור או בהגנה. אם גל אלברמן היה אישיות אחרת ייתכן שהוא ובואטנג לא היו מסתדרים. "בקבוצה ובארגון תמיד יהיו אנשים שונים", אומר אלברמן, "וזה טוב. אתה צריך גם שחקנים אנוכיים יותר וצריך מגוון כי אם אתה בונה את הקבוצה עם שחקנים בעלי אותה אישיות, זה לא יהפוך את הקבוצה לטובה יותר. קשה להרכיב קבוצה של אנשים אבל מה שחשוב כשעושים זאת זה לקחת בחשבון את החיבור האנושי. מי מתאים למי, מי מאזן את מי".
במובנים רבים, קבוצת כוכבים יכולה לעבוד רק כאשר יש בה שחקנים שמבינים שהעבודה שלהם היא לחבר בין יכולות של שחקנים ובין האישיות של השחקנים. "היום, כמנהל ספורטיבי אני מנסה לתת לאנשים סביבי לעזור לי לגדול ולהתפתח עם החריצות והידע שלהם" אומר אלברמן, "וזה מתחבר לקריירה שלי. בגיל מאוד צעיר הבנתי שאין ביכולתי להיות השחקן הכי טוב ומוכשר בקבוצה, אז תמיד שמתי לעצמי רף להיות השחקן הכי קבוצתי בקבוצה, השחקן שיודע מה הוא יכול לתרום ומה הוא יכול לתרום לחברים שלו לקבוצה".
פריז סן ז'רמן יכולה לזכות בכל התארים העונה כי יש לה יותר כישרונות ומאמן מוכשר בדמותו של כריסטוף גאלטייה. אבל ההבדל בין "יכולה לזכות" ל"זכתה" תלוי הרבה, אולי יותר מכל דבר אחר, באינטליגנציה הרגשית והיכולות האנושיות של השחקנים שלה. בעיקר אלו שאינם כוכבים. ב"גל אלברמנים" שיש בקבוצה שאף פעם לא הצליחה למצות את הפוטנציאל המרהיב שלה בגלל עניינים אנושיים.