סגור

לא רק זידאן: מה מסביר את גל חילופי המאמנים בכדורגל האירופי?

מאמנים בכירים באירופה שזכו באליפויות עזבו את הקבוצות שלהם בעיקר בגלל סיבות כלכליות שהשפיעו על האסטרטגיות הניהוליות של המועדונים הגדולים. ריאל מדריד, באיירן מינכן, אינטר, טוטנהאם, לייפציג, לאציו, רומא, ולנסיה ועוד: הקרוסלה של צמרת הכדורגל נכנסה לסחרור שקשה לעצור

אופ"א דיווחה שבעונות 2019/20 ו-2020/21 קבוצות איבדו הכנסות של כ-7.2 מיליארד יורו, כאשר בליגות הנמוכות האובדן נאמד ב-1.5 מיליארד יורו. "הכדורגל המקצועי קיבל מכה קשה", נכתב בדו"ח מיוחד של אופ"א. ב-2019 הכנסות 711 המועדונים בליגות הראשונות צמחו ב-8.2% וגם הרווחים התפעוליים הגיעו לשיאים, כאשר מעולם לא היו לקבוצות יותר עתודות מזומנים - ואולם הקורונה חשפה את החולשות של המודל הכלכלי של הכדורגל. הצמיחה בהכנסות מיוחסת בעיקר ל-30 הקבוצות הגדולות ביותר, שרבות מהן משתמשות ברווחים התפעוליים כדי לטפל ברמות חוב גבוהות. כשהמזומן, בצורת ישבנים על המושבים, נעלם - הבעיות עלו מתוך ביצת החובות.

המכה הפיננסית היא עצומה. לפי KPMG שווי 32 הקבוצות השוות ביותר ירד ביותר מ-6 מיליארד יורו (15%) מ-33.6 מיליארד יורו ל-27.5 מיליארד יורו. באווירה כזו, מועדונים לא יכולים לבצע רכש, שוק השחקנים קריר מאוד וקשה למכור שחקנים במחירים שהקבוצות התרגלו אליהן, מה שעוד יותר פוגע במודל כלכלי של לא מעט קבוצות.
3 צפייה בגלריה
באיירן מינכן זוכה בצ'מפיונס המאמן האנזי פליק הנפת גביע
באיירן מינכן זוכה בצ'מפיונס המאמן האנזי פליק הנפת גביע
המאמן האנזי פליק מניף גביע עם באיירן מינכן. לא ימשיך בקבוצה
(צילום: רויטרס)
על הרקע הכלכלי הזה, מאמנים שהובילו את קבוצותיהם לאליפויות העונה - האנזי פליק (באיירן מינכן), כריסטוף גאלטייה (ליל) ואנטוניו קונטה (אינטר) - נכנסו לעימותים עם ההנהלות שלהם לגבי חיזוק הקבוצות שלהם (או אי-החלשתן). הם החליטו לעזוב. למרות שסביר להניח שזה לא יקרה, דווח שגם מאוריסיו פוצ'טינו שקל לעזוב את פריז סן ז'רמן, אליה הצטרף השנה, בעקבות סכסוך עם ליאונרדו, המנהל הספורטיבי שלו. הסכסוך הוא סביב ענייני רכש.
ברגע ששלושה מאמנים מחמש אלופות של חמש הליגות הגדולות עוזבים, הדינמיקה בשוק המאמנים משתנה בצורה קיצונית. האלופות מחפשות מחליפים ואז קבוצות בינוניות או קטנות חייבות למצוא מאמן חדש. וכן הלאה. הקרוסלה נכנסת למומנטום שקשה מאוד לעצור.
קל יותר להחליף מאמן
ייתכן מאוד מהמאמנים שזכו בתארים הרגישו שהגיעו לשיא ובגלל המצב הכלכלי לא חושבים שיש סיכוי לשחזר את ההישג. למשל, גאלטייה של ליל. אבל באופן כללי, למועדון תמיד יש פחות בעיה כלכלית להחליף מאמן מאשר את סגל השחקנים. וגם זה השפיע על האופן בה המועדונים התייחסו לעזיבות של מאמנים.
ברמות הגבוהות, מאמן טוב יעלה 5-7 מיליון יורו בעונה. בלם סביר יעלה פי 2.5 או יותר ויהיה השקעה ל-3 עד 5 שנים. בגלל זה, מאמנים שאינם יורגן קלופ, פפ גווארדיולה או דייגו סימאונה, מוצאים את עצמם בסיטואציה בה יש להם מעט מאוד "סיי" בהחלטות לגבי רכש למרות ההצלחה המקצועית.
כמובן שלכל מאמן יש עוד סיבות לעזוב מלבד עניינים כלכליים - אך כמו בכמעט כל גירושין, העניינים הכלכליים השפיעו ומשפיעים על הקשר.
3 צפייה בגלריה
זינאדין זידאן מאמן ריאל מדריד
זינאדין זידאן מאמן ריאל מדריד
זינאדין זידאן עזב את ריאל מדריד. לא ראה איך הוא יכול לשפר את מצב המועדון
(צילום: גטי אימג'ס)
למשל זינאדין זידאן, בשר מבשרה של ריאל מדריד, עזב את ריאל מדריד לראשונה ב-2018 ואמר שחידוש הסגל הוא הכרחי. כשחזר ב-2019 חשב שקיבל מנדט לשנות את הסגל. ואולם, בשתי העונות וחצי מאז שחזר, לא היה שיפוץ משמעותי של הסגל - ההנהלה לא אישרה. את הכסף הגדול היא השקיעה בשיפוץ הסנטיאגו ברנבאו. הקבוצה של זידאן נותרה ותיקה מאוד והכישרונות שכן נרכשו בכסף גדול (אדן האזר, לוקה יוביץ') כשלו - אולי בגלל שלא התאימו לקבוצה, אולי בגלל שזידאן לא ידע איך להשתמש בהם ואולי בגלל פציעות וחוסר מזל.
גם פרויקט "ההצערה" של פלורנטינו פרס כשל. הוא כל כך כשל שהספרדים הצעירים שבריאל מדריד בנו את העתיד של המועדון סביבם - אפילו לא מצאו לעצמם מקום בנבחרת ספרד לקראת היורו. בפעם הראשונה שבנבחרת ספרד לא יהיה נציג ריאל מדריד בסגל. זידאן, לפי מקורביו, לא ראה איך הוא יכול לשפר את המצב הנוכחי של ריאל מדריד ולכן עזב. במכתב פתוח לאוהדים, הוא ציין שלא קיבל את התמיכה שדרש מההנהלה. איך ריאל מדריד בכלל יכולה להיבנות מחדש ולתמוך במאמן חדש כשיש לה חובות של כ-900 מיליון יורו ונשיא שתדמיתו נגררה בבוץ של הסופרליג? אלו יהיו הבעיות של קרלו אנצ'לוטי, ש"נלקח" מאברטון.
אגב, אצל היריבה ברצלונה - המצב הכלכלי הגרוע גרם לכך שהמאמן נשאר. פיטורים של רונלד קומאן יעלו לבארסה 13 מיליון יורו לפחות בפיצויים ועוד מיליונים רבים בהבאת מאמן חדש וצוות חדש. עבור מועדון בחובות של 1.2 מיליארד יורו והפסדים צפויים של 350 מיליון יורו, זה לא מעט.
הכסף הסיני חסר לאינטר
באינטר גם נאלצו להיפרד מהמאמן בגלל עניינים כלכליים. המועדון בחובות של 630 מיליון יורו, סונינג, החברה שמחזיקה ב-68% מהמניות של הקבוצה, לא יכולה להשקיע כסף שלה בגלל איסור של הממשלה הסינית להוציא כסף מסין.
הלוואה מקרן ההון OakTree רק תכסה חלק מהחוב (275 מיליון יורו). Oaktree עוד עשויה להשתלט על המועדון אם סונינג לא תחזיר את ההלוואה בשנים הקרובות, בדומה לדרך שבה אליוט מנג'מנט השתלטה על מילאן. סונינג דרשו מקונטה לגייס 80 מיליון יורו ממכירות שחקנים - הוא לא הסכים. בנוסף, הדרישות המקצועיות של קונטה פשוט לא באו בחשבון מבחינה כלכלית.
קונטה לא רק שדרש חיזוק והשארת הנכסים המרכזיים בסגל, הוא גם בעל משכורת המאמן הגבוהה ביותר באיטליה: 13 מיליון יורו. מי שיחליף אותו, סימונה אינזגי, יקבל מאינטר כ-2.5 מיליון יורו. פיטוריו (ותשלום פיצויים של 7 מיליון יורו) חסכו לסונינג הרבה כסף.
3 צפייה בגלריה
אנדראה פירלו מאמן יובנטוס
אנדראה פירלו מאמן יובנטוס
אנדראה פירלו מאמן יובנטוס המפוטר. חלק מגל הפיטורים בצמרת הכדורגל
(צילום: אי פי איי)
ביובנטוס הסיטואציה היתה שונה - המאמן אנדראה פירלו פוטר כדי לפנות מקום למאסימיליאנו אלגרי, שככל הנראה הגיע עם הבטחה מההנהלה לשיפוץ ושדרוג הסגל. יובנטוס עשויה להיות אחת מהקבוצות היחידות שישקיעו סכומים משמעותיים בסגל.
עזיבתו של פירלו, כאמור, מצטרפת לעזיבות המאמנים המשמעויות הרבות בטופ של הכדורגל האירופי הקיץ: ריאל מדריד, באיירן מינכן, אינטר, טוטנהאם, RB לייפציג, לאציו בורוסיה דורטמונד, אולימפיק ליון, נאפולי, רומא, ולנסיה ועוד. השינויים הללו - שרובן קרו בגלל עניינים כלכליים, חלקן בגלל שהמאמנים עזבו לקבוצות גדולים יותר וחלקן בגלל שמאמנים הרגישו מותשים מהעונות האחרונות.
השינויים הללו הולכים לייצר אדמה מאוד לא יציבה עבור מועדונים בכירים רבים. חוסר היציבות המקצועי הזה ביחד עם משבר כלכלי שיימנע מקבוצות רבות להשקיע בעצמן עשוי להוביל לעונה "מוזרה" נוספת - אחרי ששתי העונות האחרונות הפכו למוזרות במיוחד בגלל הקורונה והשלכותיה.