מדליה ראשונה לישראל בטוקיו: ארד לאבישג סמברג בטאקוונדו
מדליה ראשונה לישראל בטוקיו: ארד לאבישג סמברג בטאקוונדו
מדהימה: הישראלית בת ה-19 גברה 22:27 על הטורקייה רוקייה אילדירים והביאה לישראל מדליה ראשונה בטוקיו ועשירית בסך הכל אי פעם - בענף שבו אף ספורטאי שלנו מעולם לא עבר שלב במשחקים האולימפיים
גבירותיי ורבותיי, קומו על הרגליים ותריעו לאבישג סמברג, שאחראית על העובדה המדהימה הבאה: יום התחרויות הראשון בטוקיו 2020 עדיין לא הסתיים ולישראל כבר יש מדליה אולימפית. סמברג ניצחה היום (שבת) בקרב על מדליית הארד את הטורקייה רוקייה אילידרים, ותהיה הישראלית הראשונה בטוקיו שתעמוד על הפודיום.
סמברג פתחה את הקרב על המדליה נהדר והבילה 2:13 בתום הסיבוב הראשון. בניגוד לקרבות הקודמים שלה היום, לכאן או לכאן, הפעם הפער לא גדל כמעט. הטורקייה חשבה שצימצמה אבל איבדה אחרי בדיקת וידאו את הניקוד ונענשה. היא חזרה לעניינים לפני סוף הסיבוב השני שהסתיים בתוצאה 9:16 לאבישג. בסיבוב האחרון הטורקייה הפכה לגמרי את המומנטום ועלתה ל-19:22, אבל סמברג התעשתה וסדרת בעיטות לראש יריבתה העלו אותה ל-22:27 ונתנו לה את הניצחון.
זו הפעם הראשונה אי פעם שבה ישראל זוכה במדליה כבר ביום התחרויות הראשונות, וכמובן הפעם הראשונה שבה היא זוכה במדליה בטאקוונדו, ענף שבו מעולם לא עבר ספוראטאי ישראלי שלב באולימפיאדה. היום הוא הפך לענף הרביעי בהיסטוריה ששם את ישראל על הפודיום אחרי הג'ודו, השייט והקיאקים. כבוד.
צעד אחר צעד: הדרך של סמברג למדליה
מוקדם יותר הבוקר החלה סמברג את דרכה במשחקים האולימפיים בניצחון 2:22 על ויקטוריה סטמבה מפורטו ריקו במסגרת התחרות לנשים במשקל עד 49 ק"ג. לאחר מכן היא הובסה בשמינית הגמר 29:5 על ידי אלופת העולם פניפק וונגפטנקיט מתאילנד, שבהמשך העפילה לגמר ושלחה את הישראלית לבית הניחומים, ממנו אפשר לזכות במדליית ארד. אפשר? אפשר!
על פי שיטת התחרות, מתחרה אשר מעפילה לגמר מחזירה אוטומטית את היריבות עליהן גברה בדרך לקרבות בית הניחומים על מדליית הארד. אחרי הניצחון על סמברג העפילה וונגפטנקיט לחצי הגמר כשניצחה 11:20 את הוייטנאמית טרונג טי קים טויין ובחצי הגמר סיפקה עוד קרב מרשים והביסה את היפנית מיו ימאדה 2:23.
סמברג עלתה ליתרון 2:4 מהיר בקרב הראשון, הרחיקה את סטמבה והגדילה את יתרונה ל-2:7 תוך שניצלה את יתרון הגובה. סטמבה ניסתה בעיטות קדמיות ללא הצלחה, סמברג הוסיפה אגרופים לבעיטות צד ועלתה ל-2:9. אחרי שסטמבה נפלה וספגה עונש שני השתמשה סמברג בבעיטות צד שהעלו אותה ליתרון 3:15 בסוף הסיבוב הראשון. יתרון הגובה והאיכות של סמברג הורגש גם בסיבוב השני והיא גרמה ליריבתה לצאת מהמשטח ולספוג עונש נוסף. כשהישראלית עלתה ליתרון 2:22 הפסיקו השופטים את הקרב והעניקו לה את הניצחון.
בקרב השני, מול יריבה עדיפה, הלך לסמברג הרבה פחות טוב והיא לא הייתה בתמונה בשום שלב. וונגפטנקיט בעטה פעמיים לראש שלה, הוסיפה בעיטות לגוף והרחיקה את הישראלית. השליטה הברורה שלה עזרה לה להוליך 0:13 בסוף הסיבוב הראשון.
לפני סגירת הדירוג הסופי החליט הוועד האולימפי הבינלאומי לשבץ בתחרות את דינה פוריונס מנבחרת הפליטים (איראנית שעברה להתגורר בהולנד), למרות שהיא הפסידה בתחרות המיון ולא העפילה לאולימפיאדה. בשל כך הייתה צריכה סמברג להשתתף בקרב מוקדם נגד סטמבה. הניצחון שלה על הפורטו ריקנית היה הניצחון הראשון של ישראל בטאקוונדו במסגרת האולימפיאדות. מאיה ערוסי, בת אל גטרר ורון אטיאס שהשתתפו באולימפיאדות קודמות (2004, 2008 ו-2016 בהתאמה) הפסידו בקרבות הראשונים בהם השתתפו.
וונגפטנקיט, המועמדת לזכייה במדליית הזהב, שולטת בקטגוריה עד 49 ק"ג אחרי שזכתה במדליית הזהב באליפות העולם שהתקיימה במנצ'סטר ב-2019 ולמעשה נחשבת לבכירה מאז זכתה באליפות העולם ברוסיה 2015. ההישגים שלה בשנים האחרונות כוללים גם זכיות במדליית כסף באליפות העולם ב-2017, ארד במשחקים האולימפיים בריו 2016, ומדליות זהב באליפויות אסיה ובתחרויות נוספות.
חשוב לזכור שלפני סגירת הדירוג הסופי החליט הוועד האולימפי הבינלאומי לשבץ בתחרות את דינה פוריונס מנבחרת הפליטים (איראנית שעברה להתגורר בהולנד), למרות שהיא הפסידה בתחרות המיון ולא העפילה לאולימפיאדה. בשל כך הייתה צריכה סמברג להשתתף בקרב מוקדם נגד סטמבה. הניצחון שלה על הפורטו ריקנית היה הניצחון הראשון של ישראל בטאקוונדו במסגרת האולימפיאדות. מאיה ערוסי, בת אל גטרר ורון אטיאס שהשתתפו באולימפיאדות קודמות (2004, 2008 ו-2016 בהתאמה) הפסידו בקרבות הראשונים בהם השתתפו.
וונגפטנקיט, המועמדת לזכייה במדליית הזהב, שולטת בקטגוריה עד 49 ק"ג אחרי שזכתה במדליית הזהב באליפות העולם שהתקיימה במנצ'סטר ב-2019 ולמעשה נחשבת לבכירה מאז זכתה באליפות העולם ברוסיה 2015. ההישגים שלה בשנים האחרונות כוללים גם זכיות במדליית כסף באליפות העולם ב-2017, ארד במשחקים האולימפיים בריו 2016, ומדליות זהב באליפויות אסיה ובתחרויות נוספות.
האמא נילי לפני הזכייה: "ספורטאית שעשתה דרך מטורפת"
נילי כהן סמברג, אמה של אבישג אמרה לאחר העפלת ביתה לקרב על המדליה: "אני מאד גאה בה, היא ספורטאית צעירה שעשתה דרך מטורפת, שנה נפלאה ואני מקווה שהיא תצליח להביא את עצמה גם בקרב הבא ואני אופטימית".
לפני הזכייה אמר נמרוד קרביצקי, בן זוגה של סמברג ולוחם טאקוונדו בעצמו: "אני חווה התרגשות כאילו אני שם. התחלתי לרעוד מהתרגשות כשניצחה קודם כי היא עושה היסטוריה לענף ולמדינה לא היה דבר כזה בטאקוונדו ואני מאמין בה בצורה מטורפת, ידעתי שתגיע לרגעים האלה ואני ממש מבסוט שהעבודה הקשה שלה משתלמת עכשיו. פתאום אני רואה מישהי שגדלתי איתה ובן זוג שלה לחיים ומגיעה לרגעים כאלה, אני לא יודע אם היא תצא עם מדליה או לא כי ספורט זה ספורט אבל אני יודע שהיא באה ונתנה את הנשמה שלה והכי חשוב לי שתהיה שמחה ומרוצה ובאמת ההתרגשות גדולה. רק בבוקר דיברתי איתה בווטסאפ ועכשיו היא יכולה להיות מדליסטית אולימפית".