פיטורי גרהאם פוטר מצ'לסי: זה לא חוסר הבנה בכדורגל, זה חוסר הבנה באנשים
פיטורי גרהאם פוטר מצ'לסי: זה לא חוסר הבנה בכדורגל, זה חוסר הבנה באנשים
הבעלים של מועדון הפרמיירליג יצרו פצצת זמן: הם אולי מבינים מצוין בהשקעות - אבל אין להם מושג איך להרכיב קבוצה של גברים שמשתפים פעולה יחד ומתפקדים ברמות הגבוהות ביותר
צ'לסי שיחקה העונה בפרמיירליג עם 32 שחקנים שונים. רק נוטינגהאם פורסט שיחקה עם יותר. זה לא מקרה. לצ'לסי היו כבר שלושה מאמנים בעונה הזו, הגיעו אליה כישרונות ביותר מ-550 מיליון ליש"ט ובסך הכל מגיעים לכל אימון של הקבוצה הבוגרת בין 33 ל-40 שחקנים. רק לדאוג ללוגיסטיקה של השחקנים זו חתיכת משימה. וכאשר כל אחד מהם שווה עשרות מיליוני ליש"ט וחתום על חוזה בשווי מיליונים, ויש לו פמליה שגם דואגת לנפח לו את האגו - אז המשימה הופכת לעוד יותר בלתי אפשרית.
חלק מהשחקנים האלה, שכמעט כל אחד מהם מותג, אושיית רשת, מולטי-מיליונר ובעל כישרון ייחודי ונדיר, צריכים לשבת בחדר ההלבשה על הרצפה. הם היו צריכים, לעיתים, להתלבש מחוץ לחדר ההלבשה. חלק מהשחקנים שהגיעו בינואר עדיין לא קיבלו ארונית משלהם. וכמובן שכולם נלחמים על המקום שלהם בהרכב. וכל אחד ואחד מהם רוצה את תשומת הלב של המאמן וכשהוא לא מקבל אותה, נפגע לו האגו. כמו כן, ברור ששחקנים רבים מבינים שהם לא יהיו בצ'לסי בשנה הבאה.
ככה לא יוצרים קבוצה של אנשים שחייבים לשתף פעולה כדי לתפקד ולהצליח ברמות הכי גבוהות של המקצוע שלהם, ככה יוצרים פצצת זמן.
והשבוע הפצצה הזו התפוצצה. פעם נוספת העונה. המאמן גרהאם פוטר, שלפני 7 חודשים צ'לסי שילמה לברייטון 21 מיליון ליש"ט עבורו, שחתם על חוזה של חמש שנים והבעלים, טד בוהלי, הכריז כי "הוא מתאים לחזון שלנו" - פוטר.
התוצאות לא היו טובות, המספרים לא היו טובים (31 משחקים, רק 12 ניצחונות. 10 הפסדים, 8 תיקו, 33 שערים ו-31 ספיגות) והדאטה והנתונים של שני המנהלים הספורטיביים - לורנס סטיוארט ופול ווינסטנלי - הראו מגמה שלילית. בגלל הדברים הללו פוטר פוטר (סליחה). עם זאת, המועדון שם אותו במצב פשוט בלתי אפשרי. ברמה האנושית.
פוטר הגיע לצ'לסי אחרי שנים בליגות הנמוכות של שבדיה ואנגליה. הוא בנה את עצמו בזכות סבלנות, חיוביות והיכולת שלו להתחבר לשחקנים שלו, להכיר אותם, למצוא להם את המקום הכי טוב עבורם בכדורגל ולתת להם לפרוח. לכן צ'לסי הביאו אותו בספטמבר האחרון ב-21 מיליון ליש"ט. לכן בברייטון, מועדון חכם, הוא פרח והקבוצה פרחה.
אז לפטר מאמן כזה, מאמן לחמש שנים, אחרי 7 חודשים בלבד? לפטר מאמן עם סגל של 40 שחקנים שאת רובם לא בחר ולא רצה? מאמן שלא עשה קדם-עונה עם הקבוצה? מאמן שהגיע אחרי שהעונה כבר התחילה?
ובכן, זו פשוט התנהלות לא חכמה.
זה כל כך לא חכם שהפיטורים של פוטר יעלו לצ'לסי 50 מיליון ליש"ט (ברכישתו ובתשלום הפיצויים עליו) אחרי שהפיטורים של תומאס טוכל העונה עלו לפחות 13 מיליון ליש"ט.
בוהלי אמור להבין דבר או שניים בהשקעות. הוא שווה 5.3 מיליארד דולר לפחות בזכות השקעות. אז איך אפשר להתנהל בצורה כל כך טיפשית במועדון כדורגל? איך בוהלי ומשקיעיו לא מבינים שכאשר ממלאים במהירות חדר הלבשה בכישרונות בשווי של מאות מיליוני יורו זה לא משהו שמבטיח הצלחה, אלא די ההיפך. איך בוהלי לא מבין שאחרי הפיטורים של פוטר כל מאמן בכיר ירצה להבטיח את התנאים הכספיים הכי טובים, עם הכי הרבה ביטחונות, כדי לחתום בצ'לסי? איך הוא לא מבין שבגלל חוקי הפייר פליי הפיננסי הוא יהיה חייב עכשיו למכור שחקנים, אבל שווי הנכס שלהם מתרסק כי כולם יודעים שצ'לסי חייבת למכור שחקנים?
זה לא חוסר הבנה בתעשיית הכדורגל, זה חוסר הבנה באנשים. כן, בוהלי העלים את כל הידע המוסדי בצ'לסי כאשר פיטר את מרינה גרנובסקאיה, יד ימינו של רומן אברמוביץ', ופטר צ'ך, היועץ הספורטיבי וגיבור המועדון - אבל הוא הביא את לורנס סטיוארט ופול ווינסטנלי כמנהלים ספורטיביים. סטיוארט היה סקאוט ואיש מספרים כל חייו. הוא עבד במועדון חכמים כגון לייפציג, הוא היה בורג חשוב בפיתוח מודל הרכש של מונאקו. ווינסטנלי הגיע מברייטון אחרי שניהל שם את מחלקת הרכש. כלומר, יש ידע תעשייתי רב ואיכותי בצ'לסי. כמו כן, יש לומר שהרכש שלהם - למרות שהיה במחירים מנופחים - הוא של שחקנים טובים מאוד עם פוטנציאל רב.
כלומר, זו לא בעיה של חוסר הבנה בכדורגל.
בוהלי ושותפיו, Clearlake Capital, אולי מבינים מצוין בהשקעות. אולי הם קנו את ידע הכדורגל הכי טוב שכסף יכול לקנות. אולי הם מאוד מאוד עשירים ומוצלחים. אבל אין להם מושג איך להרכיב קבוצת כדורגל של גברים שמשתפים פעולה יחד ומתפקדים ברמות הגבוהות ביותר.
זה מלמד לא מעט על מי שמצליח בכלכלה של היום.