מונדיאל כל שנתיים? עם פיפ"א הכל אפשרי
מונדיאל כל שנתיים? עם פיפ"א הכל אפשרי
ג'יאני אינפנטינו גייס את ארסן ונגר - והשניים מנסים לקדם את הרעיון של מונדיאל כל שנתיים; נשמע הזוי? כשזה מגיע לארגון הכדורגל העולמי, אין רעיון טיפשי או לא מוסרי - כל עוד הוא מבטיח לו הכנסה לטווח הקצר ומאפשר לעסקנים לקבל הטבות אישיות
כשזה מגיע לפיפ"א, ארגון הכדורגל העולמי, אין רעיון טיפשי או לא מוסרי - כל עוד הוא מבטיח לו הכנסה לטווח הקצר ומאפשר לעסקנים לקבל הטבות אישיות. זו לא דעה, זו עובדה.
פיפ"א הוא ארגון שהעניק לקטאר את המונדיאל, העביר אותו מהקיץ לחורף ולא עשה דבר כדי למנוע את מותם של יותר מ-6,500 עובדים, שעל גופותיהם מוקמים אצטדיונים ותשתיות שיארחו את העולם לפחות מחודש. כל עסקן שהצביע בעד המונדיאל הזה הודח מהארגון ואף נשלח לכלא על פשעים פיננסיים - כולל מרמה, הפרת אמונים וקבלת שוחד.
אז באמת, אי אפשר להיות מופתעים משום רעיון שהארגון הזה מנסה לקדם. אולי אפשר להיות מופתעים במעט מזהות מי שמקדם את הרעיון עבורם - אבל אי אפשר להיות מופתעים מהרעיון הגרוע.
ג'יאני אינפנטינו, נשיא פיפ"א שהגיע לראש הארגון בזכות הבטחות להכנסות גבוהות יותר להתאחדויות הכדורגל הקטנות בעולם (שמייצרות עבורו רוב בהצבעות), רוצה שטורניר המונדיאל, שאותו כבר הגדיל ל-48 נבחרות (מ-2026), ייערך כל שנתיים ולא כל ארבע. מי שמוכר עבורו את הרעיון בתקשורת וגם מול הקבוצות וארגוני הכדורגל האחרים הוא ארסן ונגר - מאמן ארסנל לשעבר, שלאורך הקריירה שלו כמאמן בעיקר התלונן על עומס השחקנים במשחקים ובטורנירים הבינלאומיים.
שותפות עם סעודיה
קצת רקע. אינפנטינו נכנס לפיפ"א עם הבטחות להגדיל את הכספים שמועברים להתאחדויות. הוא חתם על הסכם שיתוף פעולה פיננסי עם משקיעים מערב הסעודית ומאז הצליח להגדיל את המונדיאל מ-32 נבחרות ל-48 נבחרות ולייסד אליפות עולם חדשה למועדונים. ואולם פיפ"א רווחית, בעיקרון, רק בשנת המונדיאל - ולאורך שלוש שנים מפסידה כסף מהפעילויות (הרבות).
במקום להשקיע עוד כסף במונדיאל הנשים ולהפוך אותו למקור הכנסה משמעותי יותר (מדובר בטורניר שכבר הצליח למשוך מאות מיליונים של צופים מרחבי העולם וידוע שפיפ"א לא עשתה מספיק כדי למסחר אותו), אינפנטינו והתאחדות הכדורגל הסעודית ביקשו מפדרציות הכדורגל העולמיות ומההתאחדויות לשקול את קיום המונדיאל כל שנתיים. רוב ההתאחדויות הקטנות, איי קוק, סרי לנקה, בנגלנדש וכו', כבר הביעו הסכמה לכך; מי שמתנגדות בתוקף לקיום מונדיאל כל שנתיים, דבר שיחליש את המעמד של היורו וקופה אמריקה, הן אופ"א (ארגון הכדורגל האירופי) ופדרציית הכדורגל של דרום אמריקה.
פיפ"א טוענת שהמהלכים של אינפנטינו מגיעים "לטובת המשחק", אבל "טובת המשחק" כמעט לא רלוונטית בהליך קבלת ההחלטות של הארגון. עובדה: אפילו מחקר ההיתכנות למונדיאל גדול יותר מצא ש"רמת האיכות הגבוהה ביותר קיימת בזכות הפורמט הנוכחי (של מונדיאל 32 קבוצות)", וזה לא שינה כל כך לאינפנטינו - שדחף להגדלת המונדיאל. את הגדלת המונדיאל השיג אינפנטינו בזכות קולות ההתאחדויות הקטנות, שמן הסתם הגדילו בכך את הסיכוי שלהן להתחרות במונדיאל. גם את מחקר ההיתכנות למונדיאל כל שנתיים השיג אינפנטינו בזכות הצבעה של 166 מ-211 התאחדויות.
ערב הסעודית מעורבת בנושא בעיקר בגלל המעורבות הכבדה של קטאר, יריבתה, בכדורגל האירופי. סעודיה מקווה לארח מונדיאל בעצמה - כמו קטאר. היא כבר קיבלה את אירוח אליפות העולם למועדונים (אחרי שיפן ויתרה בגלל הקורונה). השורה התחתונה היא שאינפנטינו, תוך כדי התעלמות מהפרות זכויות אדם שמבצעים הסעודים (וגם שידורים פיראטיים של ליגות וטורנירים שמומנו על ידי הממשלה הסעודית), משתף פעולה עם הנסיך מוחמד בן סלמאן כדי להגדיל את הכנסות פיפ"א.
כולם מתנגדים
אופ"א הביע את ההתנגדות החריפה ביותר לקיום המונדיאל כל שנתיים. "זה ישרת רק את האינטרסים לטווח הקצר", אמר אלכסנדר צ'פרין, נשיא הארגון. "מונדיאל כל שנתיים יפריע לכלכלת הכדורגל ויקשה על רווחת השחקנים. הוא יעמיס על לוח השנה העמוס גם ככה". הוא גם ציין שהאפשרות להחרים את המונדיאל קיימת. גם ארגון המועדונים האירופאי (ECA) וארגון אוהדי הכדורגל דוחים את הרעיון של פיפ"א וסעודיה. "רוב האוהדים פשוט נגד מונדיאל כל שנתיים", נמסר בהודעה משותפת מ-58 ארגוני כדורגל מרחבי העולם. "אם פיפ"א היתה מדברת איתנו על הנושא, הם היו יודעים שאנחנו מתנגדים לך. למה לזנוח כ-100 שנות היסטוריה ומסורת עבור גחמה שלא מציעה שום ראיה לכך שהיא תשפר את המשחק הגלובלי?".
גם רוב השחקנים שנשאלו על הנושא הביעו התנגדות למונדיאל כל שנתיים: מסרג'יו בוסקטס ("פשוט לא איכפת להם מהשחקנים") ועד גארת' בייל ("אני לא אוהב את זה כל שנתיים. זה יאבד הרבה מההיסטוריות של זה").
ונגר סוחר באידיאולוגיה
ונגר, שקיבל מאינפנטינו את תפקיד "מנהל הפיתוח" של פיפ"א, מנסה למכור את המונדיאל כל שנתיים כמה שיהפוך את לוח השנה של הכדורגל ליעיל יותר. הוא מציע שתי פגרות בינלאומיות ארוכות בשנה במקום הארבע שיש כיום (בקיץ, בספטמבר, באוקטובר, בנובמבר ובמרץ). הוא אפילו טוען שזה יהיה גם "סביבתי" יותר כי יהיו פחות טיסות של כדורגלנים. הוא גם טוען שמונדיאל כל שנתיים "יצמצם את ההבדלים בין הקונפדרציות", ואחת מהמטרות שלו היא לצמצם את העומס על השחקנים. הוא עדיין לא מצא תשובה לשאלה איך אפשר להכפיל את מספר המונדיאלים ולהפחית מהעומס. הוא גם לא מצא מענה לפגיעה הפוטנציאלית בכדורגל הנשים, ביורו ובקופה אמריקה. הוא לא נשאל אם יותר מונדיאלים (ומכרזים על מונדיאלים) יגדילו את אפשרויות השוחד והשחיתות בפיפ"א - ארגון בעל היסטוריה עשירה של עסקנים שזוכים בהטבות מרחיקות לכת לטובת הטיית מכרזים.
ונגר ואינפנטינו גייסו גם 80 אגדות של המשחק - כולל רונלדו הברזילאי, פטר שמייכל הדני וטים קאהיל האוסטרלי. כולם הביעו תמיכה ברעיון המונדיאל כל שנתיים ו"ההזדמנויות שזה יעניק". ונגר, כמאמן, עסק לא פעם בהתנגדות לכדורגל נבחרות. הוא אפילו טען שכששחקן חוזר פצוע מפגרת נבחרות זה כמו ש"חבר מחזיר לך את הרכב ששאל ללא דלק ועם פאנצ'ר".
בסופו של דבר, הכל עניין כספי. בכלל לא קשור לכדורגל. בראיון ל-AP לפני מספר שנים אינפנטינו חשף את הכוונה האמיתית למונדיאל כל שנתיים: "לא צריך להיות איינשטיין כדי לדעת שאם אתה מקיים שני מונדיאלים בארבע שנים, אתה תכפיל את ההכנסות שלה".
ואולם אולי צריך להיות קצת איינשטיין כדי להבין שמקור המשיכה של המונדיאל הוא העובדה שמדובר באירוע שמתקיים כל ארבע שנים וכך שומר על הערך שלו בעיני הערוצים שמשלמים על זכויות השידור והאוהדים ברחבי העולם. כדורגל הנבחרות, באופן כללי, אינו כדורגל מוצלח כלכלית כמו כדורגל המועדונים - מלבד כאשר מדובר באירועים בינלאומיים כל ארבע שנים כגון היורו והמונדיאל. כמו כן, יש כמות כסף מוגבלת לערוצי הטלוויזיה והגורמים המשדרים. אי אפשר להגדיל טורניר ל-48 נבחרות ולהפוך אותו לאירוע נפוץ הרבה ולחשוב שהערך שלו - פר משחק - יישמר לטווח הארוך.
לרעיון המונדיאל כל שנתיים מתנגדים האוהדים, השחקנים, רוב הקבוצות וכך גם ההתאחדויות הגדולות שמביאות את רוב הצופים למרקעים. זה לא אומר שפיפ"א תוותר על הרעיון. כאמור, אין רעיון טיפשי או לא מוסרי - כל עוד הוא מבטיח לפיפ"א הכנסה לטווח הקצר ומאפשר לעסקנים לקבל הטבות אישיות.