פרשנותהמעבר של רונלדו הוא בוסטר לפרמיירליג - ועדות למצוקה בשאר הליגות באירופה
פרשנות
המעבר של רונלדו הוא בוסטר לפרמיירליג - ועדות למצוקה בשאר הליגות באירופה
הכוכב הפורטוגלי חוזר למועדון שהפך אותו לכוכב - בין השאר בעקבות לחצים שהפעילו האוהדים, כוכבי עבר והמנג'ר המיתולוגי אלכס פרגוסון; לא בטוח שחזרתו של רונלדו תשפר את מנצ'סטר יונייטד - אבל היא מלמדת על העוצמה הכלכלית של הפרמיירליג
לפני כשבוע פרסם כריסטיאנו רונלדו הודעה שדורשת להפסיק את הספקולציות סביב עתידו. זה קרה לאחר שריאל מדריד הודיעה שאינה מעוניינת להחתימו. ההודעה הובילה לסערת ספקולציות, שהראשונה והבולטת ביותר מהן היתה שמנצ'סטר סיטי - שלא הצליחה לרכוש את המטרה מספר 1 בקיץ, הארי קיין - מעוניינת להביא את הכוכב של יובנטוס.
במשך כשבוע נראה היה שסיטי, היריבה הגדולה של מנצ'סטר יונייטד - המועדון בו כריסטיאנו רונלדו פרץ לתודעה - הולכת להחתים את הפורטוגלי, אבל ב-48 השעות האחרונות הכל התהפך. לפי הדיווחים שחקני מנצ'סטר יונייטד לשעבר דיברו עם רונלדו, וכך גם שחקני הווה כגון ברונו פרננדס הפורטוגלי ורפאל וראן ששיחק איתו בריאל מדריד. אפילו אלכס פרגוסון - המנג'ר שהאמין בו מספיק כדי להביא אותו כנער לאנגליה ולמכור אותו כזכר אלפא אולטימטיבי לריאל מדריד - הרים טלפון. המאמץ הקבוצתי שכנע את רונלדו "לחזור הביתה". וכך היה.
בכל מקרה, זה הסיפור הרשמי: רונלדו רצה לעזוב את יובנטוס, הוא רצה להגיע לאנגליה, סיטי רצתה אותו אבל הוא בחר במנצ'סטר יונייטד בגלל נאמנותו. ואולם הסיפור האמיתי טיפה יותר ציני כנראה.
ככל הנראה היתה כאן הפעלת לחץ של ז'ורג' מנדס, סוכן העל, דרך הדלפות לתקשורת. לא בטוח עד כמה סיטי היתה מעוניינת ברונלדו, אבל העניין של סיטי באייקון האדום גרם להרבה אוהדי יונייטד להפעיל הרבה מאוד לחץ על הקבוצה שלהם - ואחרי פארסת הסופרליג, האיום בחרם על הספונסרים ומאות מיליוני הציוצים בטוויטר, נראה שמנצ'סטר יונייטד נכנעה לנוסטלגיה והציעה לרונלדו את החוזה הגדול ביותר בפרמיירליג: 480 אלף ליש"ט בשבוע. 25 מיליון ליש"ט בעונה (לפי הדיווחים).
מנצ'סטר סיטי, לפי הדיווחים, פשוט לא היתה מוכנה לשלם סכומים כאלה. לא ליובנטוס ולא לרונלדו. היא ירדה מרונלדו די מהר. בכל מקרה, נראה היה שהוא לא ממש יכול להתאים לסוג הכדורגל שפפ גווארדיולה שיחק ואימן כל חייו.
האם רונלדו ישפר את מנצ'סטר יונייטד?
מנצ'סטר יונייטד בנתה מערך התקפי מפחיד גם בלי רונלדו. מערך שמורכב מחלוץ עתידי - מייסון גרינווד, שחקן מגוון בסגנון רונלדו הצעיר - מרקוס רשפורד, כוכב על פוטנציאלי - ג'יידון סאנצ'ו, וחלוץ כובש מנוסה - אדינסון קבאני. גם אנתוני מרסיאל ודניאל ג'יימס הם שחקנים קדמיים משלימים טובים מאוד. כולם "מתופעלים" על ידי ברונו פרננדס ופול פוגבה מאחוריהם. רובם עובדים ביחד כבר כמה עונות. ונראה שהם עובדים יחד טוב.
רונלדו, שיהיה בן 37 בפברואר, לא הגיע כדי לשבת על הספסל. הוא ירצה דקות משחק. הוא ירצה לעשות את "הקטע שלו". והקטע שלו לא מתאים לכדורגל שמנצ'סטר יונייטד התחילה לשחק תחת אולה גונאר סולשייאר. כדורגל שמבוסס על לחץ גבוה, התקפות מתאומות, שחקנים מגוונים שעושים הרבה דברים והנעת כדור.
זה כבר קרה לקבוצה שהביאה את רונלדו. ב-2018 יובנטוס רכשה את הכוכב הפורטוגלי כחלק מ"פרויקט רונלדו", שנועד לשדרג את הקבוצה ששלטה לחלוטין באיטליה, ולהפוך אותה לאלופת אירופה ולאימפריה כלכלית.
רונלדו כבש 81 שערים בסריה A במדי יובנטוס (יותר מכל אחד אחר בליגה), ו-14 שערים בליגת האלופות (יותר מכל אחד אחר ביובנטוס). הוא הפך לשחקן יובנטוס שמגיע הכי מהר ל-100 שערים בקבוצה, חגג שתי אליפויות וזכה בהכי הרבה תארי "שחקן המשחק" של הסריה A. רונלדו לא כשל ביובנטוס - אבל פרויקט רונלדו נכשל.
יובנטוס רצתה לשחק כדורגל לוחץ ולא היתה יכולה, שחקני התקפה צעירים ומבטיחים לא ראו מספיק אור שמש בצל של רונלדו, ויובה איבדה את האליפות וכשלה בליגת האלופות.
זאת ועוד, הקבוצה לא רשמה את השדרוג הכלכלי שרצתה. יובה, שרכשה את רונלדו ב-117 מיליון יורו, התעקשה למכור אותו ב-30 מיליון יורו כי זה הסכום האחרון בתשלומים עליו. הקבוצה חייבת לאזן את הספרים.
למה יונייטד החתימו את רונלדו?
סולשייאר רצה את רונלדו. הוא בילה ארבע שנים לצידו כשחקן ומאמן קבוצת המילואים במנצ'סטר יונייטד. הוא העריך והעריץ את מוסר העבודה של הפורטוגלי. כמנג'ר מנצ'סטר יונייטד, הוא שמר על קשר עם רונלדו. דיבר איתו לא פעם על הרצון שלו להחזיר אותו לאולד טראפורד. הוא בטוח שהניסיון של רונלדו יעזור לשחקנים צעירים להתפתח.
רונלדו, גם בגיל 36, הוא מכונת כדורגל. הוא נותן את אותם מספרי שערים בשנים האחרונות, בלי קשר לזהות המאמן. תחת מקס אלגרי כבש 28 שערים ב-44 משחקים; תחת מאוריציו סארי - 37 שערים ב-44 משחקים, ותחת אנדראה פירלו - 36 שערים ב-44 משחקים. נראה שהוא יפרח בלי קשר לסגנון הכדורגל. בעונה שעברה הוא כבש 29 שערי ליגה - יותר מסך השערים בפרמיירליג של רשפורד (11), קבאני (10) וגרינווד (7).
אין ספק שרונלדו יבעט הרבה ויבקיע הרבה - אבל כמה מהשערים הללו יבואו על חשבון אחרים? כמה מהם יבואו על חשבון תנועה קולקטיבית? כמה מהם יבואו על חשבון לחץ? זה כנראה מה שיקבע אם "פרויקט החזרה הביתה" יהיה הצלחה או כישלון.
מה זו הצלחה? מנצ'סטר יונייטד רשמה קיץ מופלא. סאנצ'ו (73 מיליון ליש"ט); וראן (41 מיליון ליש"ט) ורונלדו (13 מיליון ליש"ט + 7 מיליון ליש"ט בבונוסים ושכר שיא בפרמיירליג - 25 מיליון ליש"ט) הם שחקנים מצוינים שמצטרפים לסגל טוב ועמוק. אז אם הם לא יתחרו עד הסוף על האליפות עם צ'לסי, מנצ'סטר סיטי וליברפול - זה יהיה כישלון. אם הם לא יגיעו לרבע גמר ליגת האלופות לפחות - זה כישלון.
ומשהו כללי על חלון ההעברות.
חלון ההעברות הנוכחי מוגדר כ"חלון הגדול בכל הזמנים". כי ליאו מסי עזב את ברצלונה, כי רונלדו חזר למנצ'סטר יונייטד, כי קיליאן אמבפה עשוי לעזוב את פריז סן ז'רמן ובגלל רומלו לוקאקו לצ'לסי, ג'ק גריליש למנצ'סטר סיטי ועוד.
אבל זה בעיקר חלון העברות שמקצין את התהליכים שהתרחשו בכדורגל האירופי בשנים האחרונות. העשירים רוכשים שחקנים מקבוצות שחייבות למכור את הנכסים שלהן כדי לשרוד כלכלית או כדי לעמוד בתנאים של הפייר פליי הפיננסי. זה שוק של מועדונים במצוקה שמוכרים את הנכסים היחידים שיש להם כדי להתמודד עם המצוקה. ולפי מה שקורה כרגע בסריה A, הליגה כולה במצוקה. הליגה האיטלקית איבדה הקיץ את לוקאקו, אשרף חכימי, ג'יאנלואיג'י דונארומה, כריסטיאן רומרו ורונלדו. בחורף האחרון איבדו את פאפו גומס. 6 מהשחקנים הטובים ביותר בליגה. 5 מה-11 של העונה האחרונה.
המרוויחות העיקריות הן פריז סן ז'רמן והפרמיירליג. ובעוד סן ז'רמן היא רק מועדון אחד בליגה חלשה, הפרמיירליג היא ליגה שלמה שמאיימת להפוך ל-NBA של הכדורגל. כלומר הליגה שכולם רוצים להגיע אליה מהסיבה הפשוטה שזו הליגה היחידה בה כל קבוצה יכולה להרשות לעצמה משכורת שתהפוך אותך למולטי-מיליונר.
הפערים גדלים ויגדלו עוד יותר, כל עוד הפרמיירליג תמשיך להיות היחידה שמחתימה כוכבים בינלאומיים ותמשיך להיות היחידה שממלאת איצטדיונים באוהדים (ככל הנראה, גם עונת 2021/22 תהיה ללא איצטדיונים מלאים בשאר אירופה).
החתמתו המחודשת של רונלדו היא בוסטר נוסף בזרוע של הליגה האנגלית הבכירה.