המודל של מכבי פתח תקווה: "הנוער שלנו חייב להיות בטעם של אירופה"
המודל של מכבי פתח תקווה: "הנוער שלנו חייב להיות בטעם של אירופה"
לאחר מכירת שחקנים במיליוני יורו ייתכן שהקבוצה מציגה את המודל המקצועי והכלכלי הנכון ביותר: השקעה בנוער ומכירת שחקנים צעירים לחו"ל
ברשימת חמשת השחקנים הישראליים השווים ביותר לפי Transfermarkt - "מחירון" השחקנים הלא רשמי, יש שני שחקנים ישראלים בני 22 ופחות, שניהם היחידים עם פוטנציאל להימכר ב־20 מיליון יורו או יותר: האחד מנור סולומון משאחטר דונייצק והשני ליאל עבדה מגלזגו סלטיק.
שניהם גדלו במחלקת הנוער של מכבי פתח תקווה. זה לא מקרי. "אנחנו מועדון דל אמצעים" אומר ליאור רדלר, המנהל המקצועי של המחלקה "והפעילות בנוער היא בעצם ליבת הפעילות של המועדון כולו. נמות ונחיה על זה. המכירות של סולומון (5 מיליון יורו) ועבדה (4 מיליון יורו) הן כסף לנשמה. כל הארגון מבין שזה מה שמחזיק אותנו".
עם ההבנה הזו הקבוצה שואפת למחלקת נוער בסטנדרטים אירופיים.
בערב רגיל יותר מ־500 ילדים וילדות מתאמנים על המגרש, בחדר הכושר או משחקים יחד בטקבול, מעין טניס שולחן עם כדורגל "המחקר מראה שיש צורך לבנות מגוון תנועתי, אתלטי וקוגניטיבי בגילאים צעירים, אז זה מה שאנחנו עושים" אומר רדלר. "גם שוברים להם שגרה עם כדורסל, כדוריד משהו אחר וגם נותנים משהו שמאוד חסר להם: לחשוף אותם לכמה שיותר בגילאים הצעירים הם פשוט לא מקבלים את ההזדמנויות לעשות כמה ענפי ספורט. הם לא יודעים לנחות כמו שצריך, לקפוץ כמו שצריך זו אחת מהסיבות שאין כאן כדורגל מוצלח. צריך תוכנית סדורה מגיל 9 עד לעניינים טכניים, גופניים, טקטיים. הכל צריך להיות מדיד, הכל לפי מדע".
"וזה בדיוק מה שמכבי פתח תקווה מנסה לעשות במחלקת הנוער שלה, עבודה מסודרת שתייצר שחקנים שיתאימו לאירופה - אך בניגוד לקבוצות האירופאיות, "חומרי הגלם" כאן בישראל מצריכים מאמץ גדול יותר. אם אין שימוש במתודה ומדע, מה זה יעזור לנו שכולם באירופה כן עושים את זה? אז אני רוצה שהנוער יהיה בטעם של אירופה", אומר רדלר.
מחלקת נוער מתפקדת זו עבודה מורכבת שדורשת כוח אדם גדול ואיכותי. במכבי פתח תקווה רוצים להאמין שזה בדיוק מה שיש להם. "אני למדתי את הפיזיולוגיה של המאמץ בלונדון" מספר יובל ליטמן, מנהל המערך הפיזיולוגי של מחלקת הנוער, "הפיזיולוגיה של המאמץ קשורה לפיתוח השחקנים. זה קשור לבקרה, לוויסות עומסים, להערכות יכולות גופניות והכל מדעי. הכל כמה שיותר מדויק". ליטמן חושף את כל מכשירי המדידה שיש לו. צ'יפים בנעליים, חזיות GPS, כלים לבדיקות אחוזי שומן וכוח מתפרץ. "באיטליה עבדתי עם מילאן. את המדע המדויק שראיתי שם אני רוצה להביא לכאן, בדגש על תכנון לטווח הארוך ועל האינדיבידואל".
רדלר אומר על ליטמן. "יש לו שמונה אנשי צוות שעובדים על הפיזיולוגיה של הכדורגלנים. מאמני כושר, תזונאית, פיזיותרפיסטים וגם, לא פחות חשוב, פסיכולוג ושישה אנליסטים שעוברים על הנתונים כדי שיהיה מעקב כמו שצריך, לרדת לרמת הפרט. יש גם שיתוף פעולה עם וינגייט. מאמנים עושים את המחקרים שלהם כאן. המדע הוא ההשראה שלנו" אומר רדלר.
לעבוד על האינדיבידואל
"אנחנו כל הזמן שוברים את הראש יך להפוך כל אימון ליותר אישי", מוסיף יונתן שמל, המנהל המקצועי של החטיבה הצעירה, "אנחנו רוצים שיהיה מאמן על כל שישה שחקנים ואז יש לו יכולת לתת את הדגשים האישיים, לנתח, לתת משוב כמו שצריך, אז אנחנו מנסים לפצל את הקבוצות כמה שיותר, ככה ההספק של כל שחקן כאן הוא פי שניים יותר מאשר כל מקום אחר. לפי הנתונים שיש לנו, ככל שילד יגע יותר בכדור ויתנסה בקבלת כדור, פס, דריבל, הוא ישתפר".
שמל מדגיש עניין נוסף: אווירה רגועה. "אנחנו מאפשרים לשחקנים לטעות וללמוד משגיאות. בשביל זה צריך סביבת עבודה רגועה. כשמאמן, צועק, הילד לא באמת מבין את מה שאתה רוצה ממנו וחמור יותר, הוא יתכנס בעצמו, יתגונן ויחשוב שהוא לא בסדר. אצלנו אין מאמנים שצועקים על החניכים".
וזה מתקשר גם ליתרון אחר שיש למכבי פתח תקווה לפי אנשיה. "אנחנו מועדון משפחתי", אומר אופיר לוזון, האחיין של אבי לוזון. "משפחתי ולא בקטע שכונתי. זה ממש יתרון תחרותי ויחסי שיש לנו. של קשר אישי עם השחקנים והמשפחות שלהן. אצלנו פחות קר ומנוכר".
ומה עם קשיים נפשיים? "בשנים האחרונות יש הרבה מאוד עיסוק בצד המנטלי", אומר רדלר, "אנחנו שמים גבולות ומדברים על הלחצים שמופעלים על השחקנים. יש הרבה מאוד לחץ לנצח בגילאים צעירים - אנחנו לא מתעניינים בזה. העבודה היא לא בשבת, העבודה החשובה היא במהלך השבוע". שמל מוסיף ש"עם ההורים ההתמודדות אף פעם לא קלה אבל מיישרים איתם קו, ועדיין אפשר לשמוע את הדיבור הנגוע או את השיחות על המקום בטבלה וה'הם ניצחו, ההם כבשו' וכו'".
מי בסופו של דבר החזון? "החזון הוא לפתח שחקנים לקבוצה הבוגרת ולרמה הבינלאומית", אומר שמל. "ולא היינו יכולים לעשות את זה בלי האנשים מלמעלה יבינו וירצו את החזון הזה ביד איתנו". ורדלר מוסיף: "בהגדרה אנחנו רוצים שני שחקנים בשנה שעולים מהנוער לבוגרים. המטרה הרחבה יותר היא ש־50% מהסגל יהיו שחקני מחלקת הנוער שלנו ובעתיד ששבעה־שמונה שחקני הרכב יהיו שחקני מחלקת הנוער שלנו".
רוב העבודה היא באימונים
את מחלקת הנוער מלווים בהתמדה שני יושבי ראש ההתאחדות לשעבר: אבי לוזון ומשה "שינו" זוארץ. "אם מסבירים לזוארץ מה צריך ולמה לממן את זה הוא ישר יעזור" אומר ליטמן. "צריך שבע מערכות של פליימייקר? זה מה שנקבל הוא מבין את המהות ולכן אין בעיות כספיות".
המכירות היקרות בליגת העל מאז 2000
7.23 מיליון יורו - ערן זהבי ממכבי תל אביב לגואנגג'ואו
6 מיליון יורו - מנור סולומון ממחלקת הנוער של מכבי פתח תקווה לשאחטר דונייצק
4.37 מיליון יורו - דיא סבע מהפועל באר שבע לגואנגג'ואו
4 מיליון יורו - ליאל עבדה ממחלקת הנוער של מכבי פתח תקווה לגלזגו סלטיק
3.7 מיליון יורו - גדי קינדה מבית"ר ירושלים לקנזס סיטי
לפי אנשי מכבי פתח תקווה מחלקות הנוער שמהוות מודל לחיקוי הן של הקבוצות הספרדיות אבל גם אייאקס. "אנחנו שולחים מאמנים להשתלמויות, לאחרונה בצ'לסי וספורטינג ליסבון, מסבסדים, משקיעים המון בלימודים" אומר שמל.
כשהוא נשאל אם יש להם איזו מקבילה בליגה הוא משיב ש"היתה איזשהי בדיקה של ההתאחדות לכדורגל על מחלקות נוער. קיבלנו את הציון הכי גבוה אבל פשוט שכחו מזה. אין המשכיות. אין קביעת סטנדרטים, אין תוכנית לקידום מקצועי".
לדברי רדלר, "עבור מועדונים רבים חזות הכל זה ההישגיות. חלק לא קטן ממאמני הילדים בישראל רואים את השבת הקרובה כמטרת על ומלמדים את הילדים לנצח במקום לראות במשחק חלק מתהליך שבועי, רב שנתי, רציף. במשחק אני רק בודק דברים, ומלמד דברים אז אסור לי לחשוב כמו המקצוענים ולעשות הכל על מנת לנצח. והסטנדרט של המשחקים כאן לא גבוה במיוחד. בגלל זה אנחנו מנסים כמה שיותר לקיים משחקים וטורנירים נגד יריבות בחו"ל".
מסכם אופיר לוזון: "בסופו של דבר, צריך מועדון שלם כדי שתהיה מחלקת נוער מתפקדת, וזה אומר שצריך לסלול את הדרך של שחקני מחלקת הנוער לקבוצה הבוגרת".