חמוץ-מתוק: ארבע הערות על האליפות של ברצלונה
חמוץ-מתוק: ארבע הערות על האליפות של ברצלונה
המועדון הקאטלוני הבטיח אמש את האליפות ה-27 שלו והראשונה מאז עונת 2018/19. זה קרה למרות שהוא רחוק מאוד מלהיות במקום אידיאלי מבחינה פיננסית, כלכלית או ערכית
1. החוקים של צ'אבי
בעונה שעברה צ'אבי הגיע חזרה לברצלונה שבורה. חובות עתק, חדר הלבשה מפורק והתרופפות ערכית במועדון. האקלים בארגון היו רחוקים מאוד מהאידיאל הברצלונאי ולא איפשר לכישרונות שכן היו בסגל להתפתח ולפרוח.
צ'אבי ידע שהוא לא יכול לתקן את המועדון אבל חיפש על מה הוא כן יכול להשפיע. הוא דיבר ארוכות עם חברו לקישור לשעבר, סרג'יו בוסקטס, כדי לברר מהן הבעיות המרכזיות בחדר ההלבשה. בוסקטס, החוט המקשר היחיד בסגל לקבוצה הגדולה של פפ גווארדיולה, תיאר בפני צ'אבי חדר הלבשה נטול מקצוענות, דרך וערכים. שחקנים הגיעו למתחם דקות ספורות לפני האימון, לא נשארו אחריו, לא התעניינו בכלום מלבד הצלחתם האישית והיו עסוקים יותר במדיה החברתית מאשר בשיחות עם חברים לקבוצה.
צ'אבי ידע שבשביל לבנות מחדש את הקבוצה הוא חייב לשנות את התרבות בחדר ההלבשה. הוא חוקק שורה של חוקים נוקשים: שחקנים חייבים להגיע 90 דקות לפני כל אימון. כל איחור יגרור קנס. הקנס יגדל ל"עבריינים חוזרים"; השחקנים יאכלו ביחד לפני כל אימון ויתכוננו ביחד בחדר ההלבשה לפני כל אימון; השחקנים יאכלו ארוחת צהריים ביחד במועדון. מדי יום. אין שיחרורים. המאמן השיג עם החוקים הנוקשים הללו כמה דברים: משמעת ושליטה על חלק גדול מהתזונה של השחקנים, אבל גם חיבור בין השחקנים, שפתאום בילו יותר זמן ביחד.
2. גיבוש מעל הכל
ברצלונה רחוקה מלהיות במקום טוב. המועדון אולי ניצל מפשיטת רגל, אבל נאלץ למכור נכסים והכנסות עתידיות. בנוסף, ענן השחיתות (פרשת נגריירה) מטילה צל כבד על המועדון ולא ברור עד כמה הוא יכול לחזור לשלוט בעולם הכדורגל כפי שעשה בעשור הקודם. ואולם, צ'אבי כן הצליח לבנות חדר הלבשה חזק וערכי שמגן על השחקנים מפני הסערות שמחוצה לו. מעין "תיבת נח" שמאפשרת לשחקנים לשרוד את המבול העתידי - ביחד.
ברצלונה של צ'אבי היתה רחוקה מאוד מלהרשים עם כדורגל מבריק והתקפי. ואולם אותם ערכים שצ'אבי הטמיע בחדר ההלבשה נראו על המגרש. משמעת, גיבוש ומקצוענות-על הפכו את בארסה של צ'אבי לקבוצה שהכי קשה לשחק נגדה בספרד. הקבוצה ספגה העונה 0.38 שערים במשחק - ירידה של יותר מ-60% לעומת שתי העונות הקודמות. זה לא רק כי מארק אנדרה טר שטגן, השוער הגרמני המבריק, נתן עונה היסטורית, אלא גם בגלל מבנה הגנתי איתן, מנהיגות מרשימה של רונלד אראוחו הבלם מאורוגוואי, ושחקני קישור והתקפה שמסייעים במשימות ההגנתיות.
הספיגות הצפויות של ברצלונה העונה (xGA) עמדו על 0.85 ל-90 דקות לעומת 0.92 בעונה שעברה ויותר מ-1 בשתי העונות שלפני כן. שחקני ברצלונה גם לא עשו אף טעות שהובילה ישירות לשער של היריבה - מה שמלמד על הריכוז והרצינות החדשים בקבוצה.
והנתון שמלמד על הגיבוש והמשמעת המחודשים יותר מהכל הוא ה-PPDA - מספר המסירות שקבוצה מאפשרת לקבוצות היריבות לפני שהיא קוטעת את המהלך. ברצלונה העונה איפשרה ליריבות 9 מסירות לפני שלחצה והפריעה להנעת הכדור - הנתון השני הכי טוב בספרד העונה. בעונות לפני צ'אבי הנתון הזה עמד על 10.6 ו-9.5. אצל צ'אבי, התנועה הקולקטיבית והלחץ הקולקטיבי שתמיד איפיינו את הקבוצות הגדולות של ברצלונה - חזרו. נתון נוסף שמלמד על כך הוא מספר הכדורים שברצלונה השיגה בשליש ההתקפי - שגדל ב-20% מהעונות הקודמות. ברצלונה לא היתה הקבוצה עם הכי הרבה איכות בסגל שלה בספרד אבל היא בהחלט היתה הקבוצה הכי "קבוצתית" ומגובשת.
3. הצרות יהיו גדולות מדי?
לברצלונה כן יש איכות בסגל. בעיקר בזכות המהלכים הפיננסים של ז'ואן לאפורטה הנשיא. הצטרפו 10 שחקנים חדשים, אלחנדרו באלדה, המגן השמאלי שהגיע מלה מאסיה, הוא תגלית העונה והאווירה החדשה בחדר ההלבשה מינפה את כולם.
ואולם מתיאו אלמאן, המנהל הספורטיבי, עזב את הארגון, וזה תמרור אזהרה. לפי הדיווחים, הוא הרגיש שהוא "מנהל אומללות במועדון" ולא מועדון, והיה מתוסכל מתנאי העבודה שקיבל. אלמאן חש שלאפורטה דוחף מהר מדי את האג'נדה שלו להצלחה מיידית על חשבון בנייה עתידית, וחשש מהסיטואציה הפיננסית העתידית. אלמאן יצטרף, ככל הנראה, לאסטון וילה. מועדון קטן מברצלונה אבל כזה שמבנה הבעלות שלו חזק והמטרה היא לבנות לטווח הארוך. העזיבה שלו עשויה לבשר על בעיות עתידיות שיפריעו לעבודה המעולה של צ'אבי.
4. הילדים של פפ
מבלי להרגיש, פפ גווארדיולה מאמן בוגרים כבר יותר מעשור וחצי. ובכדורגל, עשור וחצי זה חיים שלמים של כדורגלנים. המשמעות היא שגווארדיולה חינך על ברכיו שחקנים שהפכו למאמנים מובילים. ממש כמו גרג פופוביץ' ב-NBA, שגידל עשרות מאמנים, שבתורם גידלו מאמנים אחרים - כך העץ של גווארדיולה מתחיל לקבל צורה. העץ, ששורשיו הרעיוניים נשתלו בברצלונה על ידי רינוס מיכלס ויוהן קרויף, גידל את צ'אבי כמאמן - אבל לא רק. וינסנט קומפאני, שהעלה את ברנלי מהצ'מפיונשיפ לפרמיירליג, עם כדורגל שלא נראה בעבר באזור הזה של אנגליה, שיחק תחת פפ וההשפעה שלו על המאמן הבלגי מאוד ניכרת. מיקל ארטטה, שהיה עוזר מאמן של פפ במנצ'סטר סיטי, הוביל את ארסנל לעונה הכי טובה שלה בשני העשורים האחרונים, ובגרמניה צ'אבי אלונסו עושה חיל בלברקוזן. וזה לא יפתיע אף אחד אם בעתיד הלא רחוק נראה שחקנים ועוזרי מאמן אחרים של גווארדיולה על הקווים.