דלויט: הכנסות הכדורגל האירופי צמחו ל-27.6 מיליארד יורו בשנה
דלויט: הכנסות הכדורגל האירופי צמחו ל-27.6 מיליארד יורו בשנה
ההכנסות בעונת 2020-2021 עלו ב-10%, למרות שכמעט ולא היו הכנסות מימי משחק בגלל הקורונה. הערכה: העלייה בהכנסות קשורה בין היתר לטורניר היורו שנדחה לקיץ 2021. הכנסות הפרמייר ליג צפויות לחצות השנה את ה-6 מיליארד ליש"ט
הכנסות הכדורגל האירופי בעונת 2020/21 עלו ב-10% ל-27.6 מיליארד יורו - וזאת למרות שכמעט ולא היו הכנסות מימי משחק בגלל הקורונה. כך לפי נתונים שמפרסמת דלויט. בדלויט מעריכים שהעלייה בהכנסות קשורה ליורו 2020 - ששוחק בקיץ 2021 - ולהכנסות שנדחו בעונה שלפני, בעיקר מזכויות שידור, והגיעו ב-2021.
הפרמייר ליג, הליגה האנגלית הבכירה שחוגגת בימים אלו את שנתה ה-30, היא הליגה המכניסה ביותר בעולם הכדורגל. הכנסותיה מאז 1992/93 צמחו ב-2,400% ל-4.9 מיליארד ליש"ט בעונה. הערכות דלויט היא שבעונה הנוכחית, 2022/23, ההכנסות יחצו את רף ה-6 מיליארד ליש"ט - בזכות הסכמי זכויות שידור חדשים ואצטדיונים חדשים.
בעונת 2020/21 הכניסו חמש הליגות הבכירות 15.6 מיליארד יורו - עלייה של 3% מהעונה שלפני, אבל מתחת לצפי שלפני הקורונה (17 מיליארד יורו). בדלויט כותבים בחשש על "הקיטוב הגדל" בכדורגל האירופי ומצביעים על הפסדים משמעותיים בארבע הליגות הבכירות שאינן הפרמייר ליג (מ-416 מיליון יורו ל-90 מיליון יורו). הפרמיירליג מכניסה לפחות 2.485 מיליארד יורו יותר מכל ליגה אחרת.
אורן רוזמן, שותף, מוביל תחום תקשורת, מדיה וספורט ב-Deloitte ישראל, מוסיף: "המהדורה ה-31 של דו"ח Deloitte על המצב הכלכלי של הכדורגל האירופי מצביעה על צמיחה חדה והתאוששות חזקה מתקופת הקורונה ובכך מיצוב הכדורגל האירופי כתחום כלכלי משמעותי ויציב שצפוי להמשיך ולצמוח בשנים הבאות.
"המספרים על הפרמייר ליג בשנתה ה-30 מדברים בעד עצמם ומדגישים את העוצמה הכלכלית של הליגה והפיכתה לליגת העל האירופית - מה שמחדד מדוע שאר המועדונים ובעיקר הספרדים ניסו להקים את הסופר ליג האירופית. אל מול הסופר ליג, הפערים הפיננסיים הולכים ומעמיקים ואיתם גם הפערים המקצועיים. אם למישהו היה ספק, אז לפחות באספקט הכלכלי אנחנו בדרך ל-NBA אירופי בכדורגל".
בחזית כדורגל הנשים, גם דלויט מאמינים במוצר. "חדשה משמחת מאוד לטעמי היא כדורגל הנשים שעושה קפיצת מדרגה משמעותית לא רק מקצועית אלא גם כלכלית ובמידת העניין של הקהל הרחב" אומר רוזמן. "אין ספק שגם פה למולדת הכדורגל חלק משמעותי בכך, כאשר אליפות אירופה האחרונה שנערכה באנגליה וההצלחה של הנבחרת המקומית עשתה שירות לכדורגל הנשים. זה בא לידי ביטוי ברייטינג של המשחקים של הנבחרת האנגלית, שיא קהל במשחק ואולי הביטוי המשמעותי ביותר הוא דווקא בארה"ב - בהסכם חלוקת הכנסות שווה בין הגברים לנשים".
התעשייה, כנראה, תמשיך להסתמך על הכנסות מזכויות שידור מהפלטפורמות המסורתיות. "הכנסות מזכויות שידור צומחות ל-58% מסך ההכנסות, כאשר ספורט מהווה עוגן משמעותי לטלוויזיה מסורתית - הן בהיבט של צפייה בשידור ישיר (שידור לינארי) והן בהיבט של חיבור לספק טלוויזיה מסורתי", מסכם רוזמן. "לכן החשיבות של שידורי ספורט לגופי השידור גדולה ורחבה מהשידור עצמו".