למשוך בעלי הון? תוכנית שר התרבות לא נוגעת בבעיות האקוטיות בספורט הישראלי
למשוך בעלי הון? תוכנית שר התרבות לא נוגעת בבעיות האקוטיות בספורט הישראלי
מיקי זוהר רוצה למשוך מיליארדרים לספורט הישראלי באמצעות הטבות מס, מה שהוכח שלא יקדם השקעות. אבל אין התייחסות בתוכניתו לבעיות כמו חוסר שקיפות ומכירת משחקים, והתעלמות המשטרה מתעשיית הימורים לא חוקית שמגלגלת מיליארדים
לפי הדיווחים, לשר הספורט החדש, מיקי זוהר, יש תוכנית "מהפכנית" לספורט הישראלי. התוכנית מתבססת בין השאר גם על הרצון "למשוך אנשי עסקים ובעלי ממון" לספורט, על ידי הטבת מס משמעותית.
לפי התוכנית, בעלי קבוצות ספורט יוכלו לקזז הפסדים כלכליים מדי שנה תחת הוצאה מוכרת, במקום בסיום הקדנציה שלהם במועדון כפי שנהוג היום.
בלשכתו של מיקי זוהר בטוחים שהבעיה המרכזית בכדורגל הישראלי היא שבעלי הון אינם מעורבים מספיק בכדורגל הישראלי. עוד בתוכנית: המדינה תהפוך שחקנים זרים לפטורים ממס - מה שכביכול יעזור להרים את איכות הזרים שמגיעים לישראל. העניין הוא שאלו אפילו לא בין עשר או עשרים הבעיות הכי קשות של הכדורגל הישראלי.
בעיה מרכזית בספורט הישראלי היא המחסור בשקיפות. קבוצת כדורגל, משפטית, אינה חברה פרטית רגילה. היא נכס ציבורי ומוסד ללא מטרות רווח. ועדיין, בגלל שההתאחדות לכדורגל היא גוף רגולוטרי מעוות שנמצא בשליטת המועדונים - אלו שהרגולציה אמורה לחול אליהם - אז השקיפות אינה חובה. כסף ציבורי רב נכנס לכדורגל המקצועני ובעלי הקבוצות משתמשים (לעיתים בתשלום מופחת) בנכסים של הציבור - אצטדיון, למשל. ולעיתים קרובות גם מתקני אימון.
סביר מאוד להניח שבעלי הון לא נמשכים להשקעה בספורט הישראלי בעיקר בגלל הניהול של הספורט הישראלי עמוס העבריינים המורשעים. הטבות מס לא ימשכו מיליארדרים ישראלים להשקעה בכדורגל - לא לפי תקדימים היסטוריים ולא לפי מה שקורה במקומות אחרים בעולם. הטבות מס כן יסייעו בעיקר למי שכבר מחזיק בקבוצות כדורגל בישראלי והביא אותן לאיפה שהן נמצאות (וזה לא מקום טוב).
כמו כן, אם יגיעו מיליארדרים לספורט בזכות קיזוז הפסדים והטבות מס לעובדים זרים - סביר להניח שנראה תופעה שמתרחשת בשנים האחרונות בארה"ב. הם ינצלו את הספורט כדי להרוויח עוד יותר ממה שהם מרוויחים היום. לפי הנתונים של ProPublica, שהושגו מהדלפת ענק ממס ההכנסה האמריקאי, בעלי קבוצות ספורט אמריקאים נעזרים בחוק כדי לחמוק מתשלומי מס. ואם הקבוצה מפסידה כסף, הוא יכול לקבל הטבות מס על נכסים אחרים שלו שאינם קשורים לקבוצה.
למשל, לפי ProPublica לוס אנג'לס קליפרס שבבעלות סטיב באלמר, דיווחה על הפסדים של 700 מיליון דולר תחת הבעלות של באלמר (בין 2014 עד 2018) למרות שהעסק הוא עסק עם רווח תפעולי גדול (לפי פורבס רשם רווח תפעולי של 18 מיליון דולר בעונה האחרונה, 57 מיליון דולר בעונה שלפני, 73 מיליון דולר בעונה לפני וכו'). בעלים רבים אחרים של קבוצות ספורט אמריקאיות גם כן רשמו הפסדים למרות שהקבוצות שלהם רווחיות.
עוד לפי הנתונים בין 2014 ל-2019, רק ההפסדים של הקליפרס העניקו לבאלמר הנחה של יותר מ-140 מיליון דולר בתשלום מסים על עסקיו האחרים. זה נתון שלא לוקח בחשבון את ההטבות האחרות שמקבל כל מיליארדר עם צבא של רואי חשבון, שכל מטרתם היא הורדת שיעור המס למינימום האפשרי בחוק. באלמר משלם פחות מ-15% מס על הכנסותיו. הכוכבים של קבוצתו משלמים 35% מס ואפילו עובדים זוטרים בארגון הספורטיבי שלו משלמים יותר מס ממנו.
אז זה מה שהשר זוהר רוצה? מיליארדרים שיגיעו לנצל את הכדורגל הישראלי, שרובו ממומן על ידי הציבור, כדי להרוויח עוד יותר על ידי התחמקות מתשלומי מס? כנראה שכן.
מכירת משחקים? המשטרה מתעלמת
התוכנית של זוהר כוללת עיסוקים בבעיות נוספות שאינן באמת בעיות בספורט הישראלי אבל הצעותיו פורסמו כדי להמשיך בקו האנטי-ערבי של הממשלה בה הוא חבר. למשל, הצעתו מתייחסת ל"שחקן שלא יכבד את סמלי המדינה ולא יכיר בה כמדינה יהודית-דמוקרטית יודח מהנבחרת". זו פשוט אף פעם לא היתה בעיה של בני המיעוטים שהגיעו לשחק במדי נבחרת ישראל ועיסוק בזה פשוט מיותר. זו פשוט לא בעיה.
כמו כן, זוהר הבטיח שהמדינה "תפעיל הימורים במהלך המשחקים עצמם" (לייב-בטינג) למרות שהיה עדיף שהמדינה תתרכז בעצירת הימורים לא חוקיים בספורט הישראלי, שמגלגלים לפחות פי 3 יותר מאשר ההימורים החוקיים.
בעקבות תחקיר התוכנית "זמן אמת" לתוך הטיית ומכירת משחקים בכדורגל הישראלי, ועדת החינוך, התרבות והספורט בראשות ח"כ יוסף טייב התכנסה לדיון על הנושא. זה נעשה בעקבות הבקשה לדיון מהיר שהגיש חבר הכנסת סימון דוידסון וגם יבגני סובה ואריאל קלנר.
למרות העדויות והראיות הרבות לכך שהתופעה נפוצה מאוד בכדורגל הישראלי, בהתאחדות לכדורגל לא שלחו נציג לירושלים. לא היו"ר ולא המנכ"ל ההתאחדות היו בזום בוועדה כדי לדון בנושא החמור שאפילו בטוטו הגדירו אותו כבעיה שמסכנת את המודל הכלכלי של הכדורגל בישראלי. מאיר ברדוגו, מנכ"ל הטוטו, אף הבטיח שהטוטו מוכן למממן יחידת משטרה שתעקוב ותחקור את הנושא. נציג חטיבת החקירות במשטרה, רפ"ק דרור לובן לא ידע מה לענות על כך שכל מקרה שהגיע למשטרה לא טופל. בהתאחדות לכדורגל זרקו את האחריות על המשטרה - כרגיל. "אנחנו רק מארגנים משחקים" טענו בהתאחדות.
"הוועדה דורשת מההתאחדות לכדורגל להכריז על הבעיה כתופעה שדורשת טיפול מיידי" סיכם טייב. ובמהלך הוועדה דוידסון סיפר כי קיבל משינו זוארץ, מנכ"ל החדש בהתאחדות לכדורגל, הודעה לפיה הוא ייפגש עם המפכ"ל וזאת אחת הסוגיות הראשונות שיעלו בפגישתם".
זה ברור שבשביל לטפל בבעיה אקוטית ונרחבת כמו מכירת משחקים צריך מאמץ קולקטיבי של המשטרה, ההתאחדות לכדורגל ומשרדי הממשלה. כך שמן הראוי יהיה שמשרד הספורט יוביל את המאבק נגד מכירת משחקים וישים אותו בראש סדר העדיפויות - עוד לפני הדאגה ללייב בטינג ורווחים אישיים של מולטי-מיליונרים ישראליים.