האם "בוב הבנאי" עוזב את גולדן סטייט בגלל ההסכם הקיבוצי החדש ב-NBA?
האם "בוב הבנאי" עוזב את גולדן סטייט בגלל ההסכם הקיבוצי החדש ב-NBA?
הג'נרל מנג'ר של גולדן סטייט ווריירס הודיע השבוע על עזיבת המועדון. ככל הנראה, ההגבלות הפיננסיות החדשות על בניית קבוצות בליגת הכדורסל האמריקאית משחקות תפקיד בהחלטה שלו
בוב מאיירס, הג'נרל מנג'ר של גולדן סטייט ווריירס עד לאחרונה, יודע לתפוס את תשומת הלב בחדר מלא אנשים. הוא גבוה, 2.01 מטרים, נראה טוב והיכולות הרטוריות שלו שויפו היטב באוניברסיטת UCLA. וכמעט תמיד הוא אומר משהו שנשאר עם המאזינים כמה שנים אחרי.
ב-2018, כשהיה על במה אחת עם קווין דוראנט ועומרי כספי, נשאל איך הוא יודע לבחור שחקנים לקבוצת ה-NBA שהוא מרכיב, וענה: "אם אתם רוצים לדעת איך מישהו הוא בתור כדורסלן, אל תשאלו אותו שאלה על כדורסל". ואז פירט: "תשאלו את עומרי איך זה לגדול בישראל, תדברו עם קווין עד כמה חשובה לו המשפחה שלו. אל תשאלו אותם על כדורסל. זו העבודה שלהם. לא בטוח שהם רוצים לדבר על זה". כך בנה את גולדן סטייט ווריירס: קבוצה של אנשים שמתאימים זה לזה ומחבבים זה את זה.
השבוע הודיע מאיירס - אדריכל השושלת של הווריירס - כי לא יחדש את חוזהו במועדון ויעזוב אותו. הוא הראשון מבין כל האחראים להפיכת הווריירס לקבוצה גדולה שעוזב. מאיירס לא הסביר בפירוט מדוע הוא, שהיה סביב כדורסל כל חייו, מחליט לעזוב את המשחק; אבל ההערכות הן כי מאיירס מסתכל קדימה ומתקשה לראות איך אפשר לבנות את הקבוצה מחדש מבלי להרוס את מה שבנה.
"אם אני לא יכול לעשות את זה ב-1,000% אז אני לא צריך לעשות את זה", אמר. "זה לא קשור לכסף. הרווחתי כסף רב. הציעו לי כסף רב".
מאיירס בנה את הקבוצה במשך 12 שנה, והיה גם מי שחיבר בין כל חלקי המועדון: הוא נבחר לתפקיד על ידי הבעלים ג'ו לייקוב וזכה באמונו, הוא עבד והיה מנטור לשני הבנים שלו, קירק וקנט, בחר את סטיב קר כשותף, הפך את סטף קרי לחבר שלו, התמודד אנושית עם דריימונד גרין, תמך בקליי תומפסון ואנדרו וויגנס ברגעים הקשים, היה משמעותי בהבאתו של קווין דוראנט, פיתח את מי שככל הנראה יהיה מחליפו מייק דנלבי ג'וניור (סגנו). היכולות האנושיות שלו איפשרו להחזיק את הכל יחד ומגובש. עזיבתו עשויה לסמל את סוף עידן הווריירס.
ועזיבתו היא, ככל הנראה, גם תוצאה של חתימת איגוד השחקנים על ההסכם הקיבוצי החדש (CBA) של ליגת ה-NBA. להסכם עשויות להיות השלכות משמעותיות על עתיד הכדורסל. הרבה בגלל הדרך בה גולדן סטייט ווריירס בנתה את הקבוצה שלה בעשור האחרון; קבוצות אחרות בליגה התלוננו כי לתקרת השכר ולתקרת מס היוקרה (מס שמשלמות קבוצות שחרגו מתקרת השכר לקבוצות אחרות) אין באמת משמעות. קבוצות עשירות - עם הכנסות גבוהות או בעלים מולטי-מיליארדר - יכולות להרשות לעצמן לשלם לשאר הקבוצות מס יוקרה עצום ולהעניק לעצמן יתרונות מקצועיים משמעותיים.
הסכם העבודה החדש יגביל באופן משמעותי את המהלכים שקבוצות המשלמות מס יוקרה יכולות לעשות. ויהיו לכך השפעות גדולות על האופן שבו קבוצות ייבנו. קבוצות כגון בוסטון סלטיקס, דנבר נאגטס וגולדן סטייט ווריירס צריכות לחשוב הרבה מאוד על אילו כוכבים הן יהיו מוכנות לוותר והאם יצטרכו לפרק סגלים מוצלחים כדי לבנותם מחדש בצורה שלא תכביד על היכולות המקצועיות שלהן בעתיד.
ההגבלות משמעותיות. כל קבוצה שתחרוג מתקרת מס היוקרה ב-17.5 מיליון דולר לא תוכל להחתים שחקנים עם הסכמי "Mid-level" (שחקנים כגון פי.ג'יי טאקר בפילדלפיה או קייל אנדרסון בממפיס גריזליס כבר לא יוכלו לחתום בקבוצות מעל מס היוקרה בסכומים של 5-7-8 מיליון דולר בשנה). קבוצות כגון גולדן סטייט ווריירס ולוס אנג'לס קליפרס לא יוכלו להחתים שחקנים ששוחררו במהלך העונה (ביי-אאוט); הן לא יוכלו לעשות טרייד על בחירות דראפט בסיבוב הראשון שבע שנים קדימה ועשויות לאבד אפילו בחירות סיבוב ראשון אם יתעקשו שלא לצמצם את תקציב השכר. הן גם לא יוכלו לשלוח מזומן בטריידים ולא יוכלו לעשות טריידים על שחקנים שמרוויחים יותר כסף מאלו שנשלחו בטרייד.
ויש עוד הגבלות שכל קבוצה שמשלמת מעל 179.5 מיליון דולר תתמודד איתן החל מהעונה הבאה. כיום, שתי קבוצות מחויבות לחוזים בשווי הגבוה מסכום זה - לוס אנג'לס קליפרס (180.9 מיליון דולר) וגולדן סטייט ווריירס (201 מיליון דולר).
ההערכות הן שהרבה קבוצות יתפרקו בגלל החוקים החדשים - לא כי השחקנים ירוויחו פחות כסף, בכל זאת, ההכנסות צפויות לעלות באחוזים ניכרים וזה אומר שהשחקנים ירוויחו יותר - אלא בעיקר כי שחקנים יצטרכו להתפשר על מעמדם והסטטוס של החוזה שלהם.
תחת החוקים, שחקן שזכה בתואר אישי או נכנס לאחת מחמישיות העונה עשוי להיות חתום על חוזה בשווי של יותר מ-50 מיליון דולר בשנה. וזה אומר שאם יש שניים כאלו, הרבה שחקנים מסביבם יצטרכו לוותר על כמה מיליונים כדי להישאר בקבוצה. וזה בכלל לא מובן מאליו ששחקנים יעשו זאת.
ובמקרה של מאיירס נראה שהחוקים החדשים כבר משפיעים.
"הקבוצה במקום טוב" אמר מאיירס במסיבת העיתונאים בה הודיע על עזיבתו. "ג'ו לא עוזב לשום מקום, הוא תמיד תמך בי. אם היתה מטריקה של עלות פר ניצחון, אני לא יודע כמה טוב הייתי, כי הוצאנו הרבה מאוד כסף. וכשהבעלים של הקבוצה שם כל כך הרבה כסף, ויש לו רצון לנצח, אי אפשר לבקש יותר מזה. וזה לא משתנה. יש כאן מאמן פנטסטי, ואת אחד השחקנים הכי גדולים בהיסטוריה, סטף קרי".
זה נכון שיש את כל זה, אבל המשימה לבנות קבוצה מנצחת הפכה להרבה יותר קשה - ברמה האנושית. וממש לא בטוח שיש למאיירס את היכולת הנפשית או את הרצון הנפשי להמשיך בדרך הקשה הזו.