סגור

דעה
הצעירים הם המפתח להצלחת הכדורגל הישראלי

הכדורגל הישראלי סובל ממחלות רבות ומערכתיות. מצד שני, מתחיל כאן שינוי, שחלקו מגיע ממקור פחות צפוי - בעלי הקבוצות. המגמה של שילוב צעירים בבוגרים יכולה לייצר פוטנציאל שיפור

הכדורגל הישראלי סובל ממחלות רבות ומערכתיות. הבעיות ידועות לכולם - מחסור במגרשים, מיעוט מאמנים איכותיים, מחלקות נוער רבות מדי שמתנהלות בסטנדרט לא ראוי, פוליטיקה רוויית אינטרסים ועוד. מצד שני, מתחיל כאן שינוי, שחלקו מגיע ממקור פחות צפוי.


דברו עם אנשי מקצוע רבים והם יגידו לכם שהדג אולי מסריח מהראש (בעלי קבוצות, פוליטיקה וכו'), אבל יש כאן שחקנים צעירים כישרוניים שמשקיעים הרבה מאוד כדי להצליח. אם פעם כדורגלנים ישראלים מוכשרים חסרו יכולות התמדה והשקעה, הדור החדש של השחקנים כולל כאלה שיודעים כי כשרון בלבד רחוק מלהספיק להם אם הם מכוונים גבוה.
3 צפייה בגלריה
שחקן הכדורגן מנור סולומון במדי קבוצתו שחטאר דונייצק
שחקן הכדורגן מנור סולומון במדי קבוצתו שחטאר דונייצק
מנור סולומון. בעלי קבוצות יכולים לגרוף כסף רב ממכירת שחקנים דווקא כאשר הם נמכרים בגיל צעיר
(צילום: EPA)
משהו טוב קורה כאן לאחרונה בכדורגל לצעירים - ישראל זכתה לארח את אליפות אירופה לנערים במאי 2022 והבטיחה בכך למעשה את השתתפותה באליפות. נבחרת הנוער עד גיל 19 בהדרכתו של אופיר חיים העפילה לאליפות אירופה תוך הפגנת רמת כדורגל גבוהה, ויש סיכוי ריאלי שהנבחרת הצעירה תעפיל ליורו הצעירות ב-2023.
אבי גלאט, סטודנט לתואר שני במכללת וינגייט, יזם ספורט ומנהל מחלקות נוער, ערך השוואה מעניינת בין נבחרת הבוגרים של ישראל לבין זו הצעירה, שעשויה לסייע לנו להבין לעומק את מצבה של כל אחת מהן. ההשוואה נערכה באמצעות שני מקרי בוחן ממשחקים של הנבחרת הצעירה והבוגרת נגד נבחרת גרמניה במרץ האחרון. יש לציין שהמשחק האחרון של הצעירה מול גרמניה היה משחק ביתי לעומת משחק החוץ של הבוגרים, ולכן צירפנו גם את משחק החוץ של הצעירה מול גרמניה משנה שעברה כמקרה בוחן שלישי.
מתוך ההשוואה עולים מספר ממצאים בולטים. ראשית, נמצאו פערים גדולים מאוד באינטנסיביות של הבוגרים בין ישראל לגרמניה לעומת פערים קטנים יותר בצעירה, עד לרמת שוויון מלא עם הגרמנים באינטנסיביות במשחק השני, החל מהיכולת ללחוץ את הקבוצה היריבה בחצי שלה ולחלץ כדורים ועד ביצוע פעולות התקפיות דוגמת עבודת אגפים ואיומים על השער.
שנית, בכל הנוגע לאיומים לשער, הייתה עדיפות לצעירה מול גרמניה במשחק השני, וניתן לראות פערים גדולים לטובת הצעירה לעומת הבוגרים. גם בכל הנוגע להחזקת כדור במחצית השנייה, הייתה עדיפות מוחלטת לצעירה על הגרמנים במשחק השני (ושיווין במשחק הראשון), זאת לעומת הבוגרים שהתבטלו בתחום זה מול הגרמנים, וכנ"ל בנוגע לחטיפות כדור.
3 צפייה בגלריה
טבלת השוואה בין נבחרת ישראל הבוגרת לצעירה
טבלת השוואה בין נבחרת ישראל הבוגרת לצעירה
טבלת השוואה בין נבחרת ישראל הבוגרת לצעירה
(קרדיט: אבי גלאט)
מתוך הממצאים, וגם מצפייה במשחקים, די בולט שהישגי הצעירה לא היו באמצעות "בונקר" כדי לחלץ תוצאה סבירה, אלא בזכות דומיננטיות ואקטיביות.
אז נכון, אנחנו כבר למודי ניסיון בהצלחות בגיל צעיר שמתאיידות להן בבוגרים, מה שמוביל אותנו לנקודה הבאה שיכולה למנף את ההצלחות בגיל צעיר גם לבוגרים.

הבעיה היא בבעלי הקבוצות

מנור סולומון נמכר בגיל צעיר, ובזכותו משפחת לוזון גרפה סכומי כסף גדולים. ההצלחה עם מנור סייעה כדי למכור את ליאל עבדה הצעיר, שגם הוא עושה חיל ועזר למועדון שלו להכניס סכומי כסף רבים נוספים. הצלחה מובילה להצלחה ובעיקר יכולה לגרום להבנה בקרב בעלי קבוצות שהם יכולים לגרוף כסף רב ממכירת שחקנים דווקא כאשר הם נמכרים בגיל צעיר.
מדוע הגיל הצעיר משמעותי (שניהם חתמו בחו"ל לפני גיל 20)? כיוון שהם מגיעים למועדונים אירופאיים ומקבלים את התמיכה המקצועית הראויה שלא יכלו לקבל בישראל ומאפשרת להם לעשות משם בגיל אטרקטיבי את קפיצת המדרגה למועדונים הגדולים באירופה. במילים אחרות, מעבר בגיל צעיר הפך להיות קריטי למועדון האירופאי מבחינה מקצועית וחשוב למועדון הישראלי מבחינה כלכלית.
3 צפייה בגלריה
נבחרת ישראל הצעירה במשחק נגד נבחרת פולין מוקדמות היורו כדורגל
נבחרת ישראל הצעירה במשחק נגד נבחרת פולין מוקדמות היורו כדורגל
נבחרת ישראל הצעירה במשחק נגד נבחרת פולין במוקדמות היורו
(צילום: עוז מועלם)
ההבנה של בעלי קבוצות אחרות שכל התמהמהות מצידם בגילאים צעירים עלולה להקטין תשואה כלכלית היא נקודת מפתח בסיפור ויכולה לסחוף בעלי מועדונים אחרים לכיוון הזה. אם המגמה תימשך, נזכה לראות יותר מאמנים בעידוד בעלי הקבוצות סופסוף מעזים ומשלבים יותר צעירים מוכשרים במשחקי הקבוצה הבוגרת בזכות הפוטנציאל הכלכלי. מישהו אמר אוסקר גלוך, שילובו בגיל צעיר בהרכב הקבוצה הבוגרת ושמועות על אייאקס שמתעניינים בו? הכסף הוא הסיפור המרכזי כאן ויכול לסייע בפיתוח שחקנים צעירים במועדונים מובילים בחו"ל וגם להגדלת משאבים למועדונים המקומיים והמשך התמקצעותם.
מגמה זו של שילוב צעירים בבוגרים בגיל צעיר יחד עם במה ראויה בזכות העפלה אפשרית לשלוש אליפויות אירופה בגילאים צעירים יכולה לייצר פוטנציאל שיפור. במובן הזה, הקידום של אלון חזן לנבחרת הבוגרת יכול להוסיף בזכות האמונה שלו ביכולות של הכישרונות הצעירים. כדי שיהיה מדובר בשיפור מתמיד ולא בהבלחה רגעית, יש צורך באנשי ניהול במועדונים שיתוו דרך שאינה תלויה בהצלחה רגעית וייערכו בהתאם כדי למקסם פוטנציאל לאורך זמן. ימים יגידו האם אנחנו עומדים בפני קפיצת מדרגה בכדורגל הישראלי או שנחזה בעוד הזדמנות לשינוי שתוחמץ מול שער ריק.

ד"ר ניב נחליאלי הוא מוביל התמחויות בניהול וחינוך בספורט במסגרת תארים שניים, הקריה האקדמית אונו. יועץ ארגוני בספורט ובארגונים עסקיים