סגור

ספוטיפיי באה לעזרת ברצלונה. האם זה מספיק?

ברצלונה חתמה על הסכם חסות ראשי עם שירות הסטרימינג שאמור להכניס לה 340 מיליון יורו ולהציל אותה מחובות ולהתמודד עם הוצאות עתק. ואולם, גם עם המזומנים החדשים, האתגרים הכלכליים יהיו גדולים

ברצלונה, לפי הדיווחים, חתמה על הסכם חסות ראשי עם ענקית שירות הסטרימינג ספוטיפיי. החברה השבדית תחליף את ראקוטן, חברת הטכנולוגיה היפנית, שחתמה על הסכם חסות עם בארסה ב-2016. על פי הדיווחים, ספוטיפיי, תשלם 340 מיליון יורו ל-5 עונות. הסכם זה ילווה בהסכם חסות נוסף על החולצה עם פלטפורמת הבלוקצ'יין Polkadot. ההסכם עם חברת המטבעות המבוזרים שווה כ-100 מיליון יורו ל-5 עונות.
לא ידוע אם הסכומים המדווחים כוללים בונוסים (או סעיפים כגון השתתפות בליגת האלופות).
הסכום הכולל שברצלונה תכניס מהחסויות החדשות על החולצה - בין 85 מיליון יורו ל-100 מיליון יורו בעונה - גבוה ב-15 ל-25 מיליון יורו בעונה מההסכמים הנוכחים עם ראקוטן ו-Beko.

2 צפייה בגלריה
שחקני ברצלונה כדורגל ספרדי
שחקני ברצלונה כדורגל ספרדי
שחקני בארסה. הסכם החסות עם ראקוטן הסתיים
(גטי)

הסכום שבארסה צפויה לקבל מהסכמי החסות הללו הוא הגבוה ביותר מבין כל הסכמי החולצה האחרים באירופה. גבוה בכ-8 מיליון יורו בעונה מאשר מה שמנצ'סטר יונייטד מקבלת מ-TeamViewer ו- Kohler, גבוה בכמעט 18 מיליון יורו ממה שריאל מדריד מכניסה מחברת התעופה אמירייטס איירליינס (אין לה הסכם חסות נוסף על החולצה כרגע).
ספוטיפיי, לפי אנליסטים, מעוניינים בחסות הזו לברצלונה ואולי גם חסות שם לקאמפ נואו (25-30 מיליון יורו נוספים לעונה) בגלל הכמות האדירה של אוהדי ברצלונה ברחבי העולם (יותר מ-400 מיליון) - אוהדים פעילים למדי במדיה החברתית. לספוטיפיי יש כ-170 מיליון בעלי מנוי בתשלום (יותר מכפול מלפני 5 שנים) וכמעט 400 מיליון יוזרים בחודש. בחברה מעריכים כי ההסכם עם ברצלונה יסייע להביא מיליוני משתמשים נוספים.
יש לציין שספוטיפיי כבר "בתוך" עולם הכדורגל. דניאל אק, הבעלים והמנכ"ל, הוא אוהד ארסנל שאף בירר לגבי רכישת המועדון הלונדוני מידי סטן קרונקי. כמו כן, החברה חתומה על הסכמי חסות ושיתוף פעולה עם הענקיות הברזילאיות סנטוס וסאו פאולו וגם עם בוקה ג'וניורס הארגנטינאית. מאז הסכמי החסות הללו, ספוטיפיי צמחה ביותר מ-35% בדרום אמריקה - יותר מהממוצע העולמי שלה.
אז עד כמה ההסכמים הללו יסייעו בשיקום ההריסות בברצלונה? הם יסייעו בהחלט אבל אם ברצלונה לא תסיים העונה בטופ 4 בלה ליגה ותעפיל לליגת האלופות, המשמעויות הפיננסיות יהיו הרסניות וייתכן שאף "יבטלו" את השדרוג בהכנסות מהחסויות המרכזיות. ג'רארד רומרו, עיתונאי קטלוני, טוען שללא העפלה לליגת האלופות "אפשר להגיד יפה שלום להחתמת שחקנים בכירים בעונה באה". בחמש העונות האחרונות ברצלונה הכניסה 421 מיליון יורו מליגת האלופות. רק ריאל מדריד הכניסה יותר (446 מיליון יורו). ליגת האלופות היתה חשובה למודל העסקי של בארסה וכספי הבונוסים של הטורניר עוד יותר חשובים בזמני משבר. יש לציין שברצלונה יכולה להעפיל לליגת האלופות גם דרך זכייה בליגת אירופה.
מדוע ברצלונה במצב כזה שגם הסכמי שיא לא מחזירים אותה לחוסן הכלכלי שמועדון בסדר הגודל הזה צריך? בור חובות עמוק. עמוק מאוד. 533 מיליון יורו חובות פיננסים (למוסדות פיננסים) ובסך הכל, ברצלונה חייבת כ-1.2 מיליארד יורו. בכדורגל האירופי רק לטוטנהאם יש חוב גדול יותר אך הוא נובע מבניית אצטדיון חדש ומניב.
נכון לדו"ח של עונת 2020/21, ההכנסות של ברצלונה (מזכויות שידור, מכירת כרטיסים וחסויות) קרסו. מ-729 מיליון יורו בעונה שלפני ל-591 מיליון יורו. ההוצאות עמדו על 654 מיליון יורו (אחרי ירידה מאסיבית מ-703 מיליון יורו). ההפסדים בשתי העונות האחרונות עמדו על 688 מיליון יורו. מאחר שהרגולציה הפיננסית של מנהלת הליגה הספרדית היא די נוקשה, ברצלונה, בעקבות ההפסדים הגבוהים והחובות העצומים, בעלת תקרת התקציב השביעית הכי גדולה בלה ליגה (98 מיליון יורו).
אמנם, שחקנים בבארסה הסכימו לקיצוץ ולדחיית שכר ועדיין, לפי החישובים של לה ליגה, תקרת תקציב השכר בעונה הבאה אמורה להיות נמוכה יותר.
ברצלונה יכולה לגייס הון גדול יחסית ממכירת שחקנים כגון פרנקי דה יונג (שווי מוערך: 70-80 מיליון יורו), ממפיס דפאי (45-55 מיליון יורו), סרג'יניו דסט (18-25 מיליון יורו) אבל שאר הסגל מורכב משחקנים שקשה לראות את הארגון מוכר (פדרי, גאבי, אנסו פאטי, רונלד אראוחו, אריק גארסיה) או שהם אינם בעלי ערך גבוה בשוק העברות הנוכחי.
2 צפייה בגלריה
ז'וזפ מריה ברתומאו ו פרנקי דה יונג החתמה שחקן ברצלונה שוק העברות השחקנים
ז'וזפ מריה ברתומאו ו פרנקי דה יונג החתמה שחקן ברצלונה שוק העברות השחקנים
ז'וזפ מריה ברתומאו עם פרנקי דה יונג
(צילום: אי פי איי)

פרויקט השיפוץ של קאמפ נואו והאזור שלו (פרויקט Espai) יעלה כ-1.5 מיליארד יורו - ואמור להניב כ-200 מיליון יורו יותר בעונה מימי משחק. מימון הפרויקט הזה נעשה באמצעות גולדמן זאקס כ"מודל מימון ייחודי" (לפי דברי ברצלונה). בשביל להחזיר את ההלוואה, גולדמן זאקס תקבל אחוזים מההכנסות מהאצטדיון במשך 25 שנה (מ-2024/25).
ברצלונה יכולה לחפש "מחוץ לקופסה" הכנסות אחרות. סופרליג, גיוס המונים, שיתופי פעולה יצירתיים במיוחד - אבל השורה התחתונה היא שלברצלונה יהיה קשה מאוד לצאת מהבור שהיא נפלה לתוכו, גם עם הכסף הגדול של ספוטיפיי וגם עם כל הפעולות הנכונות של המשטר החדש.

בינתיים במדריד...

במקביל לדיווחים על ברצלונה וספוטיפיי, דווח שריאל מדריד חתמה על הסכם שיתוף פעולה עם חברת האירועים האמריקאית Legends. ההסכם הוא על שימוש באצטדיון סנטיאגו ברנבאו המשופץ ל-25 שנה. לפי Voz Populi חברת Legends הבטיחה לריאל מדריד הכנסה של 400 מיליון יורו בשנה בתמורה ל-20% מההכנסות של כל האירועים בברנבאו החדש.
עוד לפני ההסכם הזה, ריאל מדריד היתה במקום טוב בהרבה מהיריבה הגדולה. ריאל, בניגוד לברצלונה, לא רשמה הפסדי עתק בשנתיים האחרונות. הקבוצה כן חוותה ירידה בהכנסות אבל בעונה שעברה רשמה רווח מינימלי למרות אובדן הכנסה של יותר מ-300 מיליון יורו בזמן הקורונה.
האצטדיון החדש, שאמור להיפתח ב-2023, אמור לארח הרבה יותר ממשחקי כדורגל. מטורנירי טניס ומשחקי פוטבול ועד הופעות מוזיקה, כנסים ותערוכות. Legends, לפי הדיווחים, תנהל את האירועים כפי שניהלה אירועים במתקנים של ניו יורק יאנקיז ודאלאס קאובויז, בין קבוצות הספורט המכניסות והעשירות בעולם. הערכות בשוק הן ש-Legends תרשום רווח משמעותי מהאירועים.
לפני הקורונה, ריאל מדריד הכניסה בסביבות 110 מיליון יורו מימי משחק בסנטיאגו ברנבאו. ההסכם צפוי לעזור לפלורנטינו פרס להגשים את מטרתו ולהפוך את ריאל מדריד לקבוצת הספורט הראשונה שמגלגלת יותר מ-1 מיליארד יורו בשנה.
על פניו, ההסכם הזה יעזור לריאל מדריד להתאושש מהקורונה ומההוצאה של 800-900 מיליון יורו על השיפוץ של הברנבאו (שמכוסה בעיקר מהלוואות שיחוזרו בעשורים הקרובים). ההסכם גם מאפשר לריאל מדריד להיבנות טוב יותר מכל יריבה ספרדית ומרוב היריבות האירופאיות. הכנסה של 400 מיליון יורו בעונה מהאצטדיון היא חסרת תקדים ולכן צריך לחכות ולראות אם ההסכם הזה הוא באמת מה שמדווח או צנוע יותר. ואולם, גם חצי מהסכום הזה שווה הכנסה גבוהה יותר מאצטדיון מאשר כל קבוצה אחרת באירופה. אלו סכומים שיאפשרו לריאל מדריד לשמר על דומיננטיות בשוק העברות השחקנים לאורך שנים.