לא עושה הנחות: מאבקו של הסנטר הטורקי בדיקטטורה הסינית
לא עושה הנחות: מאבקו של הסנטר הטורקי בדיקטטורה הסינית
סין, שמעלימה טניסאית בכירה בגלל שהתלוננה על אונס, מארחת אולימפיאדה בקרוב ומשפיעה על השחקנים הבכירים ביותר ב-NBA. רק שחקן אחד מתנגד, באופן אקטיבי, להשפעה הרעילה הזו: אינס קאנטר מבוסטון סלטיקס
מתחילת העונה אינס קאנטר, הסנטר הטורקי של בוסטון סלטיקס, משחק כשעל נעליו כתובים ומצוירים מסרים חריפים נגד הדיקטטורה הסינית. אחד מהכיתובים שהופיע לאחרונה כולל את הביטוי "מודע ומחונך על המצב" (Informed and educated on the situation). זו התייחסות ישירה לדבריו של לברון ג'יימס מ-2019.
באותה שנה, דריל מורי, הג'נרל מנג'ר של יוסטון רוקטס דאז, הביע תמיכה במחה האנטי סינית בהונג קונג. בכך הרגיז מאוד את הסינים - שמיד החרימו את יוסטון רוקטס וקיררו את היחסים שלהם עם ה-NBA. לברון ג'יימס ולוס אנג'לס לייקרס שלו היו בסין במסע משחקים באותו הזמן שמורי פרסם את הציוץ וסבלו מאותה כתף קרה של השלטון הסיני. לברון הביע כעס על הציוץ ואמר שמורי אינו "מודע ומחונך על המצב" (בהונג קונג). לברון התייצב בכך לצד השלטון הסיני - בעיקר בגלל אינטרסים כספיים.
קאנטר, כאמור, לא מקבל זאת. בטוויטר כתב "Money over morals for the King" (המלך מעדיף כסף על פני מוסר) והוא תוקף בכל הזדמנות את לברון על הצביעות שהוא מציג ביחס שלו לסין מתחילת העונה.
לברון, שאף פעם לא התבייש להביע את דעתו על זכויות אזרח בארה"ב, די בוחר להתעלם מההפרות הבוטות של זכויות האדם הסיני. "זה עצוב ומגעיל איך שספורטאים שמעמידים פנים שאיכפת להם מצדק חברתי פשוט 'שותקים ומכדררים' כשהביג בוס (סין) אומר להם" כתב קאנטר, "האם חינכת את עצמך לגבי העבדים שמייצרים את הנעלים שלך או שזה לא חלק מהמחקר?".
לפני מספר שנים אמרה לורה אינגרהם, פרשנית פוקס, ללברון ג'יימס וקווין דוראנט שהם צריכים "לשתוק ולכדרר" ולא לדבר על פוליטיקה. השניים, כמו רוב קהילת הכדורסל בארה"ב, זעמו - אבל כפי שקאנטר אומר - הם באמת מעדיפים לשתוק ולכדרר כשזה נוגע לשוק רוכשי הנעליים הגדול ביותר בעולם: סין.
לברון בחר להגיב לדבריו של קאנטר אבל לא למהות. "אני לא מעניק ליותר מדי אנשים את האנרגיה שלי", אמר לברון אחרי המשחק מול בוסטון סלטיקס אמש, "הוא מנסה להשתמש בשם שלי כדי לייצר הזדמנויות עבור עצמו. אין לי יותר מדי מה להגיב על זה. כגבר, אם יש לך בעיה עם מישהו, אתה צריך לבוא אליו. היתה לו הזדמנות לעשות את זה היום. והוא הלך ממני".
זו תגובה חלשה. לברון, בעצם, מנסה לעשות ספין על כך שהוא לא מגיב על הפשעים נגד האנושות שמתבצעים בסין - אולי גם במפעלים שמייצרים את הנעלים של נייקי שהוא מסייע למכור עם התדמית שלו כלוחם צדק ופילנטרופ. קאנטר, אגב, לא מסתיר את זה שהוא מנסה להשתמש בשם של לברון כדי לקדם את זכויות האדם בסין. קאנטר אינו איש שנוטה להתעלם מעוולות - את נשיא טורקיה רג'פ טייפ ארדואן, למשל, הוא מכנה דיקטטור והוא מותח עליו ביקורת תמידית. בגלל זה התנכלו לו ולמשפחתו והוא "זוכה" לשמירה צמודה של ה-FBI.
את העונה, כאמור, קאנטר מקדיש לענייני זכויות אדם בסין. המסרים על נעליו מעוצבים על ידי אמן סיני גולה ולא פעם הוא תוקף גם את הצביעות של נייקי, שמפרסמת את עצמה בארה"ב עם מסרים הומניים ולא עושה מספיק למענם של כמיליון אויגורים, שנשלחו למחנות עבודה על ידי המשטר הסיני.
קאנטר דורש מנייקי, מלברון ג'יימס וממייקל ג'ורדן להשתמש בהשפעה שלהם כדי לשנות את המשטר הסיני. גם ב-NBA, למרות קירור היחסים עם סין, לא ממהרים לאמץ את המחאות נגד המשטר הסיני, אבל כן אימצו את המחאות נגד האלימות המשטרתית בארה"ב. למה? אולי בגלל של-NBA יש הסכם זכויות שידור בשווי 1.5 מיליארד דולר עם חברת התקשורת טנסנט הסינית.
לא רוצים לעצבן את הבוס
יש לומר שבעיקר בגלל עניינים פיננסים רוב עולם הספורט המערבי לא רוצה לעצבן את "הבוס הגדול" סין.
סין אף תארח את אולימפיאדת החורף בקרוב למרות שהמדינה "מעלימה" אנשים מוכרים על בסיס קבוע. זה לא פוסח על ספורטאים סינים.
לאחרונה הועלמה פנג שואי, אחת מהטניסאיות הבכירות במדינה, אחרי שחשפה כי ז'אנג גאולי, לשעבר סגן נשיא סין, אנס אותה. הפוסט שהעלתה במדיה החברתית נמחק ב-2 בנובמבר והיא לא נראתה מאז. האו"ם, הבית הלבן, טניסאים וטניסאיות דורשים להגביר את הביקורת כלפי סין על ההתנהלות המבהילה הזו כנגד הטניסאית מספר 1 בעולם בטניס הזוגות. ב-WTA אף שוקלים לבטל טורנירים בסין עד שפנג לא תשוב להיראות בפומבי כשהיא בריאה ושלמה. שחקני ה-NBA, לעומת זאת, שותקים.
יש לומר שנציג איגוד הטניס הסיני טען שפנג בטוחה והיא עצמה "שלחה" מייל לסטיב סימון, ראש ה-WTA, בו ציינה שהיא בסדר וגם "צייצה" תמונות שלה - אבל העולם מודאג. אי אפשר להגיע אליה ישירות, ובדומה להיעלמות של אנשי עסקים מוכרים, היא לא נראית בפומבי. בסין מבטיחים "שבקרוב יראו אותה".
יהיה מעניין לראות איך ה-WTA באמת יגיבו על האירועים. בשנים האחרונות, הארגון דחף את עצמו באגרסיביות לסין. ב-2019 העביר טורניר מסינגפור לשנז'ן וחתם עם המקומיים על הסכם לעשור. בכתבה מ-2018 סימון הסביר שמדובר ב"הזדמנות גדולה" עבור טניס הנשים והתחייבות כלכלית ששווה מיליארד דולר.
את הכסף הזה בולעים בעולם הספורט כולו במשך שנים מבלי לשקול, ולו לרגע, את מצב זכויות האזרח והאדם בסין. קאנטר רק רוצה שלא יהיה כל כך קל להתעלם מהפשעים של המשטר הסיני.